Вучић: Ако Приштина укине таксе, Србија спремна за дијалог 

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у разговору са амбасадором САД, Кајлом Скотом, да није оптимиста, али да је Србија спремна да настави дијалог ако Приштина повуче одлуку о сто одсто увећаним таксама на робу из Србије.
vucic skot, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

У разговору са Скотом о будућности дијалога Београда и Приштине и ситуацији у региону, председник Вучић је истакао да је, неиспуњавањем јединог услова из Бриселског споразума, а то је формирање ЗСО, усвајањем платформе о преговорима, формирањем војске Косова и увођењем такси на робу из Србије, Приштина укинула дијалог.

Он је нагласио да је међународна заједница раније требало да се бави проблемима који су довели до застоја у дијалогу, нарочито покушајима укидања такси на српску робу.

„Нисам оптимиста, али ако Приштина повуче таксе, Србија је спремна да разговара“, навео је председник Вучић, саопштила је Прес служба Председника.

Амбасадор Скот је нагласио да САД подржава повратак дијалогу и истакао да је неопходно наћи начин за наставак разговора, јер је заједнички интерес и Србије и Приштине, али и међународне заједнице, да се постигне компромис.

Амбасада САД: Укидање такси важан кора за наставак дијалога

ПРИШТИНА: Амасада САД поновила је данас да је укидање сто одсто увећаних такси на производе из Србије важан корак за наставак дијалога са Београдом.

"Верујемо да је укидање таксе важан корак за наставак дијалога", саопштила је Амбасада САД у Приштини за приштински Зери.

Амбасада је то саопштила након што је премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај прошле седмице разговарао са америчким амбасадором на КиМ Филипом Коснетом.

На питање да ли је са Харадинајем и овог пута разговарао о таксама, из америчке Амбасаде су рекли да не коментаришу приватне састанке.

Приштина је меру о сто одсто увећаним таксама на робу из Србије донела 21. новембра прошле године.

Укидање такси тражи и Европска унија и цела међународна заједница.

Србија је због те мере зауставила дијалог.

Харадинај, међутим, и даље инсистира на томе да ће таксе остати на снази док Србија не призна једнострано проглашену косовску независност.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести