Вучић у Мостару: Желим да српски производи буду на сваком месту

МОСТАР:  Председник Србије Александар Вучић истакао је данас у Мостару да не пропушта ниједан сајам привреде у овом граду, јер жели да види српске производе на сваком месту.
Vučić se sastao sa Čovićem u Mostaru Foto: Tanjug/video
Фото: Вучић се састао са Човићем у Мостару Фото: Танјуг/видео

Вучић је, након састанка са замеником председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и председником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, изазио задовољство што су и ове годионе српске компаније из разних делова Србије дошле на Сајам у Мостар да представе своје производе. 

Рекао је да се нада да ће следеће године бити још више. 

„Мој посао је и желим да српски производи буду присутни у Мостару, Широком Бријегу, да се продају на сваком месту. Желимо ширу и ближу сарадњу са БиХ“, објаснио је он. 

Подвукао је да је БиХ за Србију један од кључних партнера и да је његово присуство у Мостару у складу с том чињеницом. 

Указао је да је трговинска размена са БиХ 2015. била милијарду евра, а прошле године је достигла 1,8 милијарди евра, те да се ове године очекује да достигне вредност од две милијарде евра. 

Са Човићем, додао је, разговарао је и о односима Срба и Хрвата.

„Сматрам да без обзира на тешко историјско наслеђе и разлике у ставовима о ономе што се збивало, важно је да градимо будућност у миру и стабилности. То исто желимо са Бошњацима“, рекао је он.

На питање које су новинари упутили Човићу и њему што данас на сајму нема представника бошњачког народа, Вучић је одговорио да не жели да се меша у унутрашње ствари.

Важно да сви поштују територијални интегритет, Србије такође

МОСТАР: Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да Србија поштује територијални интегритет свих држава у региону и нема претензија ни према једној територији, те истакао да очекује да се и друге земље тако понашају. 

На питање како коментарише изјаву Милорада Додика о прекрајању граница, уз опаску новинара у Мостару да "подржава Додикове ставове", Вучић му је одговорио да не би требало да износи констатације о томе да ли он некога подржава или не.

"Ако ме питате шта Србија мисли о промени граница на Балкану, сматрамо да је веома важно да сви поштују територијални интегритет Србије и Србија поштује територијални интергритет свих осталих. Тако је било и надам се да ће тако и остати", рекао је Вучић.

Он је додао да сматра недоличним изјаве појединих политичара и из Босне и Херцеговине који су рушили територијални интегритет Србије у уверењу да је могуће да само Србија буде оштећена.

"Сматрам да је то лоша порука и да нико ни на који начин не треба да крши било чији територијлани интегритет", истакао је Вучић. 

Он је додао да Србија нема никакве претензије према Црној Гори, БиХ, Хрватској, Македонији.

Кад је реч о сарадњи са Милорадом Додиком, сада председавајућим Председништву БиХ, а раније предсендиком Републике Српске, Вучић је рекао да је та сарадња у интересу РС, БиХ и Србије и да верује да у будућности може да буде још боља.

"Мислим да нико није имао проблема због добре сарадње са Србијом, напротив", рекао је Вучић.

Говорећи о граници са БиХ, Вучић је подсетио да је у Сарајеву договорено да део границе од три одсто буде решен, што је веома важно и за БиХ и за Србију, али да ипак није постигнут договор.

"Тамо је био Човић, тада је био и Иванић и обојица могу да потврде да сам урадио све што смо се договорили, али то није било довољно да се дође до промене става", рекао је Вучић и додао да мора још да се ради на томе како би се дошло до решења.

На питање новинара зашто се његов представник није појавио на потписивању протокола о тромеђи између Србије, БиХ и Црне Горе, Вучић је одговорио питањем:

"Како да се појавим ако нисмо договорили тих три одсто".

Вучић на отварању Сајма привреде у Мостару

МОСТАР: Председник Србије Александар Вучић обишао је данас Мостарски сајам привреде, на коме учествују фирме из Србије.

Вучића су на Мостарском сајму дочекали председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председник Владе Херцеговацко-неретванског кантона Невенко Херцег, директорка Мостарског сајма Далфина Бошњак и градонацелник Мостара Љубо Бешлић.

Међународни сајам привреде "Мостар 2019" одржава се 22. пут у граду на Неретви до 13. априла, а земља партнер ове привредне манифестације поново је НР Кина.

Међу више стотина излагача из тридесетак земља, најбројнији су они из Кине, будући да се очекује долазак око 100 представника из 50 кинеских предузећа, који ће на 2.000 метара квадратних изложбеног простора представити информационе технологије, вештачку интелигенцију, пољопривреду, кућне апарате, брзе возове... 

Директорка Мостарског сајма Далфина Бошњак је недавно изјавила новинарима да се очекује око 50.000 посетилаца на овој изложби производних и привредних потенцијала. Током пет дана трајања сајма биће организован велики број конференција и стручних скупова, као и сајамске манифестације, међу којима и сајам туризма.

Председник Привредне коморе Федерације БиХ Марко Шантић најавио је да ће на мостарском сајму бити представљен један заједнички туристички производ Србије, Црне Горе и БиХ.

 

EUR/RSD 117.5124
Најновије вести