Вучић: Одлука о Рио Тинту тек после студије о утицају на животну средину

Председник Вучић је данас изјавио је да се пре студије о утицају на животну средину ништа неће радити у Србији, а рок за израду студије је више од годину дана.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

Председник Вучић појашњава да Србија има у више места велика налазишта јадарита, односно литијума, који је незамењив у изради батерија које се користе за електричне аутомобиле и аутобусе.

Почела је велика трка у целом свету за налазишта, предњачи Кина, следе САД и ЕУ, навео је Вучић.

Председник Србије је најавио да ће наредних дана боравити на подручју 10 села и разговарати с грађанима како би чуо њихово мишљење и представио им шта можемо да добијемо, а шта да изгубимо.

Важно да је Рио Тинто добио рок и да мора да уради све делове процене студије утицаја за годину дана, а то још није ни почео, напоменуо је Вучић.

Каже да у овом тренутку Рио Тинто није купио само 30 посто земље која им је потребна за подземну експлоатацију, а све су друго купили.

Девет дозвола које је Рио Тинту издала бивша власт

Вучић је показао девет докумената које је држава за време бивше власти издала компанији Рио Сава експлорејшн (ћерка фирма компаније Рио Тинто), у периоду од 2004. до 2012. године, којима јој се дозвољавају геолошка истраживања и бушење на територији Лознице.

"Ево црно на бело", поручио је Вучић из Председништва Србије истичући да је главни и једни документ до сада који је дозволио истраживање методом бушење и прављење бушотина издат 1. фебруара 2012. године, када су били на власти сви који данас критикују тај пројекат.

Вучић каже да је 2017. године био потписан меморандум о разумевању, за који представници бивше власт кажу да је тада Рио Тинту дата дозвола, што није тачно, зато што је у том меморандуму све било необавезујућег карактера.

Такође, истакао је да је 18. јануара 2012. била донета Стратегија за управљање минералним ресурсима Србије до 2030. године, која има 70 страница, за време владе Мирка Цветковића, у којем се на 31 месту говори о литијуму да постаје главни део Стратегије управљања минералним ресурсима до 2030 године.

“Грађани су то заслужили радом, паметном политиком И добрим мерама. То ће значити бржи раст животног стандарда него у свим деловима Европе. Наравно не значи да смо јачи од Немачке, јер смо заостајали пет деценија, али значи да се брже приближавамо”, нагласио је Вучић.

Пренео је да је разговарао са потпредседником Европске комисије Марошом Шефчовићем око управљања сировинама Србије унутар ЕУ, И заједничким пројектима на којима Србија треба да ради заједно са ЕУ.

“Разговарали смо како да имамо одрживост и обезбедимо напредак у управљању нашим сировинама. Како да не учествујемо само у трговини са ЕУ, примамо њихове инвестицие, већ заједнички правимо економију целог континента”, казао је он.

Нисам потписао ни Закон о експропријацији

Председник Србије изјавио је да до сада није потписао више закона међу којима је и Закон о изменама и допунама Закона о експропријацији и нагласио да је Закон о референдуму и народној иницијативи потписао одмах.

"Нисам до сада потписао Закон о изменама и допунама Закона о буџетском систему, Закон о порезу на добит правних лица, Закон о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана, Закон о експропријацији, Закон о изменама и допунама Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара; порезу на имовину, доприносима за обавезно социјално осигурање, о буџетској инспекцији и царинском закону", рекао је председник на конференцији за новинаре.

Рекао је да на те законе није добио примедбе али да можде рећи да ниједна није смислена.

Добио је како каже примедбу и да држава за нелегалне објекте треба да плати пуну цену у процесу експропријације.

То је таква контрадикција. Немам речи за оне који тврде да мора да се плати пуна тржишна цена за оне који нису урадили нешто незаконито, рекао је председник.

Нагласио је да је Закон о референдуму и народној иницијативи потписао одмах јер је у складу са уставом и препорукама ЕУ и Венецијанске комисије.

Ко је узео паре од бушотина? Ја нисам, Србија није

У Србији неће моћи да се угрожавају животи људи, имовина и институције, поручио је Вучић поводом протеста најављених за суботу.

Он је у обраћању јавности рекао и да ће се држава понашати много демократскије него неке друге европске земље, без пендрека и водених топова, али да нико никога неће моћи да туче ни да пребије.

Улица никада неће водити Србију и никада неце доносити одлуке о политици Србије док сам председник Републике Србије, истакао је Вучић одговарајући на питање да ли су протести усмерени на рушење власти и коментаришући позив Весне Пешић да што више људи дође на протесте да туче спрске четнике, као и позив Сулејмана Угљанина на протест.

Он је истакао и да је за њега много горе то сто неки политичари са 50 и више година, као што је Зеленовић, гледају како неко туче и убија некога и стоји и гледа то без емпатије.

То је да не поверујете. И онда када цујете изјаве Весне Песић која хоце да туче српске четнике, слегнете раменима и казете да никога неће пребити. То ћемо спрецавати и интервенисати. Пустићемо вас да радите шта хоћете све док не угрожавате животе, имовину и институције, истакао је Вучић, наводећи да су то три црвене линије које се неће прећи.

Он је оценио и да сви они знају да ће на изборима да учествују и мисле да ће овим нешто добити пред изборе.

Ово је борба између њих. Ко це да буде вазнији, да заузме бољу позицију, да за нешто буду заслужни. Немате зашта да будете заслузни, само сте обмањивали народ. Ја ћу народу да кажем све без обзира на увреде и псовке које ћу да чујем, поручио је Вучић.

Рекао је да је спреман да одговара и за све што су представници бивше власти радили и кога су довели у земљу не питајући, али је рекао да јавно поставља питање:

За ово од бушотина до самих истражних права ко је узео паре у Србији, пошто их Србија није добила, ко се то наплатио и стрпао их у џепове. Ја нисам, Србија није, а неко јесте, поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести