Вучић: Плаши ме суд народа, не мањина која хоће власт и паре

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић каже да је спреман да разговара са сваким, али да Србија неће бити лоповска и фашистичка.
vucic
Фото: Tanjug (D. Goll arhiva)

Он је то рекао у интервјуу у емисији "Без устручавања" на Јутјуб каналу "Без Цензуре" и додао да нема никакав проблем да разговара са неким ко га назива "лудаком" или "издајицом", као и да нико не може да га заплаши тестерама, јер се плаши само суда народа, а не мањине која агресивно хоће да се "врати на власт по паре".

Упитан са ким би разговарао пошто опозиција "шета у 100 градова србије", Вучић је новинара демантовао и одговорио да се шетње организују у максимум 60 градова.

"То сте измислили. Не знам како, али измислили сте. Максимално су шетали у 60 и неколико градова. Скупи се њих 10 и шета, зар је то важна вест. Не видим шта је смисао свега тога. Људи шетају, па шта треба да радимо? Да ли их неко омета у томе?, то је демократски чин", рекао је Вучић.

Он је додао да је чуо да организатори протеста желе оставке свих на власти, као и да се бивши режим врати на власт без избора.

"Пошто сам схватио да су преузели те демонстрације љотићевац Обрадовић и Ђилас и Јеремић, од њих никад ништа паметно нисам чуо и са њима ми се не разговара. Са свима другима да. Када дођу избори председник Републике дајући мандат некоме мораће да разговара са сваким ко је добио посланичку групу у Скупштини Србије", рекао је Вучић и поновио да може да разговара о свему што има смисла.

Говорећи о једном од лидера СзС Драгану Ђиласу, који је рекао да "Вучић није важан" и да хоће да разговара са Институцијама, Вучић се упитао ко је Ђилас да би разговарао са институцијама.

" Бивши лопов који би да буде будући лопов, која си ти институција, да ли си ти нека странка", рекао је Вучић и упитао, након опаске новинара да је Ђилас одборник градске скупштине, зар да градски одборник разговара са председником државе.

Како је рекао Ђилас би као одборник требало сваки дан да разговара са помоћницом председника градске скупштине николом Никодијевићем, што ће подржати.

На констатацију новинара да је разговарао са "замеником заменика америчког државног секретара", а да неће са Ђиласом, Вучић је рекао да је бивши председник Борис Тадић разговарао са секретаром заменика, а да је он разговарао са замеником.

Када је новинар рекао да га плаши што председник државе тако етикетира људе и да Ђиласа назива бившим лоповом, Вучић је рекао да он није бивши већ "велики лопов, човек који је узео 500 милиона у приходима". 

Упитан да каже зашто су лопови на слободи ако су крали, Вучић је рекао да се и он пита јер су 2009. године поставили све своје судије и тужиоце. 

"Не знам до када ћемо да се питамо ми, ваљда док нам Европа не каже да можемо да извршимо реформе у правосуђу и тужилачком систему. Не можете да ми забраните и да истину називате етикетирањем. Замислите ви човека на државмној функцији који има плату 1.000 евра а приход од 500 милиона евра у његовој приватној компанији", рекао је Вучић.

Председник је оценио и да такав пример не постоји нигде у свету да је неко остварио толике приходе за време мандата, пре кога није имао ништа.

"Суд би требало да суди и ја ћутим, али не можете ми забранити да мислим. Не можете да ми оспорите право на мишљење. И предсеник има право да мисли и не можете ми одузети право да мислим. И председник мисли да је 2009. године извршена катастрофална реформа правосуђа и да зато имамо највеће проблеме јер највећи лоповлук не може да буде кажњен. Али се надам да ће и то бити решено у будућности", рекао је Вучић.

На констатацију да се легитимитет даје неким људима и да са приштинским руководством може да се разговара, а да дисквалификују грађани који представљају некога, Вучић је рекао да је суштина у томе да разговарате са неким ко некога легитимно представља и да за то постоје некакве, макар и привремене институције. 

"Што су преговарали са Тачијем, Марко Јакшић је 2006. године разговарао са Тачијем у Бечу, што су водили разговоре са њим што их нису похапсили тада. Има разлике у томе. Кога представља господин Ђилас који није учествовао на изборима? Нико на то не може да ми да одговор. Ови људи представљају Албанце на Косову, кога он представља", упитао се председник.

Вучић је рекао и да лидери СзС не знају ништа ни на једну тему, а да је све што су радили било уништавање фабрика.

"Довели су укупно 17, а уништили око 3.500 погона фабрика у Србији и привредних објеката и субјеката. Сам сам отворио више од 100 фабрика и то говори о разлици", рекао је Вучић и додао да држава неће остати нема на насиље.

"Ви хоћете да неко са 11 одсто гласова или мање од тога влада земљом. Зато што мисли да је тестера јача од руку. Папир и глава су много јачи од тестере. Шта год мислили и како год мислили", рекао је Вучић.

За разлику од других држава у којима су учесници протеста привођени, каже Вучићу Србији тога нема.

"Ми их пустимо да раде шта хоће али и то има своје границе, а то су закони који морају да се поштују. Можете да шетате колико хоћете, код нас нема ни повређених сем полицајаца које шутирају с леђа, а чим се окрену они побегну", рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише медијску слику Србије он је рекао да је она доста поларизована и да је срећан сто може да одговори свима.

"За разлику од других ја одговарам на питања свих и срећан сам због те чињенице. Задовољан сам и што и то прави разлику између нас", рекао је Вучић и додао да му је на основу ставова новинара који је водио интервју јасно зашто у студију тог канала нема представника власти, алудирајући на то што је разговор на моменте прелазио у директну полемику између председника Вучића и новинара.

Фолксваген можда и у Војводини

Председник Александар Вучић каже да би долазак Фолксвагена у нашу земљу подигао бруто домаћи производ Србије за 12 одсто.

"Ако би Фолксваген дошао, са извозом од четири милијарде и шесто милиона евра, то би било 12 посто увећање БДП-а. Тиме у једној години, некумулативним сабирањем, стижете поједине земље за десет - десет и по година, пошто ће сад просечна стопа у ЕУ износити 1,1 одсто", рекао је Вучић у емисији "Без устручавања" на Јутјуб каналу "Без Цензуре".

Тренутно су, како каже, у оптицају две могуће локације за Фолксваген - једна у централној Србији, а друга у Војводини.

"Уколико би они евентуално дошли, то би био гаме ћангер и све би променило. Тада би наша стопа раста била драматично већа", нагласио је председник.

Каже и да је реално да стопа раста у овој години буде 3,5 одсто, а следеће 4,5 или 5,0 процената, и да ће Србија имати виши БДП од Бугарске, а да је Румунија имала нешто нижи раст од нас прошле године.

"Али не можемо да се меримо са њима по том питању", поручио је председник, додајући да смо, међутим, по платама већ негде изједначени са Бугарском, док смо по пензијама чак и испред.

"Не мислим да је живот у Србији лошији него у Бугарској, али то није за поређење. Они су добили 40 милијарди евра директних пара из ЕУ. Ми, ако смо укупно добили милијарду евра са свим оним из фонда солидарности после поплава, где је било око 170 милиона. То су огромне разлике", поручио је Вучић.

Наглашава да се константно ради на повећању БДП-а, а у прилог томе наводи инвестиције, као што је отварање фабрике ЗФ у Панчеву за који дан, затим отварање фабрике Линглонг за годину дана у Зрењанину, компаније Минт у Лозници...

"ЗФ биће чудо за Панчево. То је фабрика која је најважнији компоненташ у Немачкој, који сада хоће да ради код нас један Р&Д центар", изјавио је Вучић.

Председник очекује да би још једна велика компанија могла доћи у нашу земљу, а која би, како каже, драстично помогла подизању Баната.

"Очекујем још једну велику компанију, нисам успео да доведем људе за чипове, али можда нешто слично дође поново у јужни Банат. Тиме бисмо Банат драматично подигли", поручио је председник.

Говорећи о повећању минималних зарада, Вучић је рекао да су на том плану предузете драстичне акције, и да је минимална плата данас 27.200 динара, док је пре шест година била 15.170 динара.

"Када погледате у односу на евро то је негде око 43 посто више, са 161 на 232 евра", изјавио је председник.

То су, напомиње, озбиљна повећања, али то и даље није довољно, јер, како каже, минималне зараде и минималне пензије морају да буду више, и мора се обезбедити да просечна зарада буде 500 евра, у односу на 329 евра колико је износила када је он постао премијер. Подсетио је да су у време када је постао председник Владе, дотације из буџета за исплату пензија биле на нивоу од 61 - 62 посто, што, како каже, значи да смо из пензијско-инвалидског осигурања имали свега 38 - 39 посто.

"То је потпуно нездрав систем. Данас је обрнуто, јер свега 30 - 31 посто узимамо из буџета. То вам говори колико је већа запосленост, колико више фабрика имамо и колико је цео систем здравији", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести