Реакције на покушај упада лидера СзС у Скупштину града Београда

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом најава лидера опозиције да ће током протеста у суботу, 6. априла, отићи до зграде ТВ Пинка, да им неће бити дозвољено да упадну на ту телевизију и да насиље неће бити допуштено никоме.
vucic
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Вучић је истакао да не жели да на било који начин наседне на провокације СзС, које су, каже, све време упућене на полицију, не би ли изазвали неку реакцију.

"Полиција ће морати да реагује на неки начин и у неком тренутку", рекао је Вучић и додао да сви треба да виде "о каквим силедзијама је реч".

"То што шутирају полицијаце, замахују на жене, уносе тештере, вешала, то није случајност - , то је навика, а држава ће морати да реагује", подвукао је председник.

Он је гарантовао новинарима да им се ништа неће догодити и да их нико неће тући.


Три девојке - Андреа, Маша и Наташа истерале фашисту

Александар Вучић оценио је поводом покушаја упада Бошка Обрадовића и његових следбеника у Скупштину града Београда, да лидери опозиције, што им је нижа популарност и што је мање људи који су спремни да их прате, постају хистеричнији и приступају све насилнијим методама.

Вучић је, у ванредном обраћању новинарима, рекао да држава има механизме да то убудуће спречи, али да јој је било важно да људи виде да избегава сукобе, као и да покаже на шта су силеџије и насилници спремни.

Навео је да је прекршен закон јер скуп никоме, осим новинарима једне медијске куће, нису пријавили.

"Нису у Скупштину града упадали само одборници. Један од њих је срамота за људски род, а то је одборник са листе непостојеће странке Драгана Ðиласа Милош Павловић који је претио шамарчином једној девојци, који је замахивао руком“, каyyе Вучић.

Вучић је пренео и да је тај исти одборник показивао знаке охолости и бахатости и када је замољен да хитна помоћ прође и помогне Светлани Тршљанин.

Говорили су да се "фолира" и неприлично се понашали, додао је Вучић.

"То су људи који би требало да преузму власт у Србији. Ја сам лично шокиран", нагласио је он.

Вучић је рекао да што је нижа популарност тим људима, што је више грађана схватило какве су силеџије и насилници, они постају хистеричнији и приступају све насилнијим методама, јер разумеју да никога и ни у шта не могу да убеде.

„Бескрајно хвала женама за лекцију одржаној Србији, за осмехе које су имали када су људе које су предвођене фашистом истерале из скупштине града. Андреа, Маша и Наташа три девојке, жене истерале су фашисту из Скуспстине града, где није ни смео да буде“, подвукао је Вучић.

Рекао је да Србија не треба да брине и да ће власти наставити са убрзаним економским развојем, чувањем мира, нормалности, пристојности и одбрани деморкатског друштва.


Вучић je истакао, поводом упада Бошка Обрадовића и његових следбеника у Скупштину града Београда, да фашизам нема будућност у Србији.

„Позивам грађане Србије да не брину због последњег фашистичког упада Бошка Обрадовића и његових следбеника у Скупштину града Беогарда. Извињавам се женама што су морале да трпе нападе, физичке, претње шамарчинама које је директно изговарао одборник Милош Павловић, које су морале да трпе упаде у Скупштину града непозваних лица, јер Обрадовић није никакав одборник у тој скупштини, није из Београда и никада се није кандидовао на београдским изборима“, нагласио је Вучић на ванредној конференцији за штампу.

Истакао је да је Обрадовић упадао са својим следбеницима у жељи да блокирају једног од фукнционера града, као што су радили само Јобик у Мађарској и нацисти под Адолфом Хитлером.

„Те фашистичке идеје у Србији неће проћи. Позивам институције Србије да обављају свој посао. Фашизам у Србији нема будућност. Демократија је облик који ћемо да негујемо и у будућности“, подвукао је Вучић.

Он је истакао да Обрадовића следи апсолутна мањина, која је, међутим, веома агресивна.

"Фашистичку идеологију можмео и морамо да победимо само ми који желимо демократску, озбиљну и одговорну Србију",поручио је Вучић.

Брнабић: Опет насиље СзС, њима на част

Жао ми је што је део опозиције у оквиру Савеза за Србију данас поново изазвао насиље покушајем упада у Скупштину града, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић и поручила им да могу да покушавају да праве инциденте и насиље, али да им неће успети. 

“Апсолутно им је јасно да демократским путем не могу ништа да ураде. Они већ неколико недеља уназад показују да је насиље једини пут како они желе да ураде нешто и како желе да освоје власт у Србији. То се неће десити. Србија је демократска земља, они представљају јако, јако велику - мањину”, рекла је премијерка одговарајући на питање новинара после отварања Дигиталног самита Западног Балкана. 

Нагласила је да ће Влада Србије сачувати мир и безбедност и умеће да одбрани демократску вољу грађана које је, каже, током свих ових година показана на изборима. 

“Србија је пристојна, нормална, толерантна, земља сарадње. То што СзС показује једно другачије лице једне мањинске Србије је само нихов проблем. У тренутку када имамо регионални самит и госте из региона, целе Европе и целог света, више од 4.000 ученика, они на тај дан желе да покажу тај лик Србије. То је њима на част”, каже Брнабић. 

Навела је да је о покушају упада присталица СзС у Скупштину града чула током самита и поручцила да је најлакше изазивати насиље, а најтеже је бити кооперативан и отворен за дијалог. 

Премијека каже да после отварања Дигиталног самита у Београду одлази у Нови Сад на догађај организован заједно са ЕУ у вези са дигиталном пољопривредом. 

“Ми причамо данас о будућности, шаљемо поруку будућности. СзС је избарао да прави хаос, нажалост, још једном, али грађани свакако не треба да се брину око тога”, закључила је премијерка.

Гојковић: Нападом на жене потвриди да је политика СзС-насиље

Председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић најоштрије је осуђила данасњи, како је рекла, брутални напад на жене у Скупштини града Београда. 

Овим нападом,наводи Гојковић у саопштењу,Бошко Обрадовић и његови следбеници потврђују да је једина политика Савеза за Србију промоција насиља. 

"Након вандалског упада у Радио телевизију Србије и насиља испред Председништва Србије, насилници окупљени у Савезу за Србију поново, користећи фашистичке методе, нападају и насрћу на жене, сада и на седници Савета за равноправност" оцењује Гојковић.

Она је додала да је храбра и одлучна реакција жена показала да оваква политика нема будућност међу слободољубивим грађанима Србије, а да оникоји, како каже, заговарају политику вешала, тестера, напада на жене, медије и институције, имају намеру да наставе са насилним сценаријима. 

Гојковић је позвала државне органи и институције да реагују, јер се не сме дозволити насилницима да наставе да нападају и угрожавају грађане мирна и пристојна грађане Србије, који су окренути демократском и економском развоју и напретку.

Дачић: Није више за осуду, већ за санкционисање

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да не постоји таква промена изборног закона који би опозицији омогућила да победи, јер им за то недостаје подршка народа и идеје и поручио да насиље примењују слабићи.

Дачић је у Министарству спољних послова, где се сусрео са унуком Махматме Гандија Таром Ганди Батачарџи, одговарајући на питање о покушају упада лидера СзС у Скупштину града казао да су њихови покушаји изашли из контекста политичке борбе.

“У овом тренутку је за мене несхватљиво да смо, док причам са Таром Ганди, унуком чији је деда био симбол за ненасиље и мир, и данас имали прилику да видимо од стране присталица СзС акте насиља у Београду. То је потпуно изашло из контекста те политичке борбе”, рекао је Дачић новинарима.

Он је додао да је очигледно да што је мања подршка народа, већа је радикализациа протеста и насиља.

Дачић је истакао да осуђује такве акте, јер, како каже, то наноси штету Србији будући да противници то приказују као главну тему у Србији, као да постоји политичка нестабилност, а то је, оцењује министар, лоше за националне и државне интересе.

“Неки би требало да се определе, хоће ли се бавити политиком или ће се бавити насиљем”, рекао је Дачић.

Навео је да више нема смисла да се говори како се такво насиље осудује, јер, како каже, “ово више није за осуду, већ за санкционисање”.

Он је свима који се баве насиљем поручио да морају да се знају принципи по којима се води политички живот.

”Сигуран сам да не постоји промена изборног закона, система који ће њима помоћи да победе на изборима, јер су за то потребн гласови. Ако тога нема, онда је у плану радикализација и долази до злоупотребе оних који су дошли на скупове због политичког уверења”, казао је Дачић. 

Дачић је поручио да је одраз снаге када неко не прибегава насиљу, а да насиље примењују слабићи и они неће моћа да остваре свој циљ.

Стефановић: Срамно обрачунавање СзС за женама 

Члан Председништва Српске напредне странке Небојша Стефановић рекао је данас да су нови напади лидера Савеза за Србију на жене само још једна потврда да је њихова политика заснована једино на обрачуну са женама и поновио да насиље није и неће бити дозвољено нити прихватљиво у Србији.

"Данас су на мети биле жене запослене у Градској управи, које су спречиле покушај насилног упада у зграду Скупштине града Бошка Обрадовића и других протагониста политике Драгана Ðиласа и Вука Јеремића, али и новинарка телевизије Прва која је само радила свој посао", истиче Стефановић, саопштио је СНС.

Како је навео, једино питање које остаје после нових срамних обрачуна, у којима су и две жене повређене, јесте ко ће бити следећа дама на којој ће показати своју "храброст" и "џентлменство".

Он је рекао да му је жао жена које су, како наглашава, нажалост морале да трпе насилнике попут Бошка Обрадовића и других представника Савеза за Србију и истовремено им је исказао огромно поштовање "што су стале на пут насилницима и што нису дозволиле да победи тиранија мањине".

Упркос претњама да ће их шамарати, стојички и достојанствено су поднеле све нападе и вређања, истиче Стефановић.

"Јасно је да Савез за Србију, и њихови лидери Ђилас, Јеремић и Обрадовић, грађанима нуде једино насиље, али оно никада није било нити ће бити дозвољено и нешто што је у Србији прихватљиво", закључио је Стефановић.

Вулин: Држава да реагује, Обрадовићеви фашисти неће проћи

БЕОГРАД: Председник Покрета социјалиста Александар Вулин позвао је данас државу да реагује пре него што, како је рекао, фашисти изазову сукобе у којима ће неко страдати. 

"То је њихов циљ који не сме да се испуни. Срби то нису заслужили", истакао је Вулин реагујући на нове насилничке испаде чланова СзС испред Скупштине града.

"Фашисити су још једном у Београду покушали да упадну у Скупштину. Навикли да пале и уништавају, данас су напали жене у Скупштини града и поновили мржњу према женама као и када су напали жене у Републичкој изборној комисији, Народној скупштини, испред телевизије Пинк, испред РЕМа, РТСа", навео је Вулин. 

Он је истакао да се Србијом влада у складу са вољом народа, и резултатима избора, не вољом странаца, не силом фашистичких фаланги. 

"Обрадовић и остали следбеници Љотића неће проћи", поручио је Вулин.

Мали: Дивљачко понашање није Србија за коју се боримо

Министар финансија и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали оштро је осудио данашњи покушај насилног упада у Стари двор, који је предводио лидер Двери Бошко Обрадовић.

“Покушали су да упадну на нечије радно место, напали су жене које ту раде, а са којима сам имао прилику да сарађујем док сам био градоначелник Београда. Такво дивљачко понашање не сме да буде слика наше политичке сцене, то није Србија за коју се боримо", истакао је Мали.

Он је указао да сваког дана иду корак даље, и откривају своја права лица. 

"Шта можемо да очекујемо сутра, да нападну неке друге, немоћне људе? То су људи који немају свој политички програм и знају да немају шта да понуде грађанима. Управо зато мисле да на овај дивљачки начин могу да стигну до свог циља", рекао је Мали.

Он је навео да је у реду мирно шетати и исказати незадовољство, али је оценио да је ово нешто сасвим друго, да је ово понашање које не сме да прође некажњено.

Антић: Насиље опозиције прешло границу

Функционер СПС Александар Антић оценио је да данашњи покушај упада Бошка Обрадовића и његових следбеника у Скупштину града Београда и насиље које су том приликом применили, показују дефинитивну намеру Обрадовића и вођа СзС да искључиво силом остваре своје политичке циљеве. 

"Ово је недопустиво у било којој демократској земљи и очекујем од надлежних органа да се према овоме односе као према насиљу и у складу с тим предузму одговарајуће мере", навео је Антић у изјави за медије.

Он сматра да су после недавног упада у РТС, Бошко Обрадовић, Драган Ђилас, Вук Јеремић и њихови партнери отворено кренули у насилно деловање, јер су разочарани дебаклом уличних протеста које организују у Београду и другим градовима. 

Ова групација је данас, како каже, дефинитивно одбацила мирна и политичка средства као једини легитиман начин политичке борбе и преузела насиље као метод, најављујући притом да ће се и убудуће понашати на исти начин. 

"Сигуран сам да држава и њени органи имају довољно ауторитета, као и законског основа да спрече овакво недопустиво понашање и заштите грађане и институције од таласа насиља, које спроводи незадовољна и гневна политичка мањина", рекао је функционер СПС-а.

Ј. Јоксимовић: насиље сустинско опредељење лидера СзС

Овај континуитет у насилном опхођењу и покушају затрашивања грађана и институција који Савез за Србију (СзС) спроводи у Београду посебно, показује јасно да је политика насиља суштинско опредељење и инструмент самозваних лидера опозиције, и да не поседују никакав демократски капацитет, изјавила је данас министарка задужена у Влади Србије за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Како се наводи у саопштењу из њеног кабинета, она је истакла да Српска напредна странка и ова Влада не смеју и неће дозволити да ови политицки мешетари насиље унесу у друствени зивот и легитимизирају га. 

"Страха од насиља у Србији више нема, што не разумеју лидери из СзС-а којима ни владавина права, ни демократија ни европске вредности нису блиске, а изгледа их ни просперитет и будућност грађана не интересује. Очекујем да надлежне институције у кратком року поступе у складу са законом", рекла је Јадранка Јоксимовић. 

Кубуровић: Жене одлучно рекле "стоп" фашизму и насиљу

Члан Председништва Српске напредне странке Нела Кубуровић изјавила је, поводом покушаја насилног упада Бошка Обрадовића и градских одборника Савеза за Србију у Стари двор, да су жене у Србији данас одлучно рекле "стоп" насиљу и фашизму.

"Жене су данас показале да су јаче од најгорих увреда и претњи, када су без трунке страха од насилничког клана Обрадовића, Ђиласа, Јеремића и осталих, стале у заштиту своје државе и институција", навела је Кубуровић у изјави за медије и истакла да држава Србија неће више толерисати малтерање њених грађана и деградирање својих институција.

Позвала је надлежне органе да не дозволе насиље на улицама, насиље над грађанима и насиље над институцијама, а лидерима опозиције поручила да је промена власти легитиман и демократски захтев у свакој држави, али се власт не мења агресијом и рушењем, већ на изборима. 

"Грађани Србије данас су поново били сведоци још једне у низу епизода напада на институције државе, на сигурност и безбедност наших суграђана и најбруталније угрожавање основног људског права – права на слободу. Срамно за целу државу и све њене грађане је да они, који врше насиље над жена, вређају новинарке и прете шамарима, себе виде као оличење слободе и демокатије", закључила је Кубуровић.

Посланице СНС-а осудиле напад на жене и ширење насиља

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Марија Обрадовић најоштрије је осудила последњу,како је рекла, фашистичку акцију Бошка Обрадовића, једног од лидера Савеза за Србију, током које су повређене две жене у седмој деценији живота и поручила грађанима да упркос свему не треба да буду узнемирени.

Обрадовић је истакла да држава има механизме који ће заштити све, а посебно жене да могу слободно да се крећу и обављају своје професионалне активности, како у Београду, тако и широм Србије.

Казала је, на конференцији за новинаре на којој су учествовале и посланице СНС-а, да је данашњи инцидент испред Скупштине града показао да је СНС била у праву када су говорили да опозиција неће стати са насиљем, јер је агресија њихов политички програм.

"Ово што се десило је скандалозно. Указивали смо да се тако нешто може десити месецима и сада је важно да дамо одговор грађанима како зауставити фашизам, агресију и насиље, које се прелива и на остале градове у Србији", казала је Обрадовић.

Додала је да је веома важно да се са конференције жена СНС-а упути захвалност колегиницама које су снажно и храбро, држећи се за руке, одбраниле Скупштину града Београда и слободу изражавања, кретања и обављања професионалних активности.

Упозорила је све оне који се подсмевају њеним речима да Бошко Обрадовић и Драган Ђилас могу закуцати на њихова врата.

Обрадовић је замолила јавност да буде прибрана и достојанствена када су у питању провокације СзС-а, који је најавио радикализацију политичких активности.

Рекла је да је дуго избегавала да користи реч фашизам, али да је Бошко Обрадовић доказао да је то прави термин који описује његово деловање.

Обрадовић је као запањујуће оценила то што на друштвеним мрежама присталице СзС-а не осуђују ово насиље, већ се наставља најгрубља акција вређања присталица, као и то што Жељко Веселиновић исмејава повређене жене и говори да су пале у несвест.

Казала је да су жене испред Скупштине града биле изложене не само најгрубљим вербалним нападима и додала да је повређеним женама указана хитна помоћ и у Ургентном центру су им констатоване повреде главе, руке, бол у грудима, хипертензија... 

"Нема разлога за узнемиреност, али има разлога за озбиљну осуду овога што се десило и одговорно понашање свих нас како људи из СзС не би испали жртве у овом колу агресије и насиља", истакла је Обрадовић.

Поручила је да ће жене СНС-а, исто као што су се бориле жене испред Скупштине града, одбранити принципе, слободну и демократску Србију.

Марковић: Покушај упада још један силеџијски напад СзС-а

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма осудио је данашњи покушај упада у Скупстину града дела опозиције, оценивши га као још један у низу силеџијских напада на државне институције и позвао је надлежне да у складу са овлашћењима зауставе безакоње и малтретирање грађана.

Марковић је додао да је ово још један у низу напада на жене и новинаре и истакао да представља до сада незапамћен акт мржње према држави и народу.

"Држава више не сме толерисати малтретирање народа, запослених у институцијама, бахато вређање новинара и нападе на жене од стране силеџија из редова опозиције", поручио је Марковић. 

Каже да га данашњи догађај подсећа на насиље у породици када у појединим случајевима државни органи не реагују на насиље и на крају се деси да човек убије жену. 

"Много је жена у Србији страдало од насилника и да би спречили да се не деси страдање жена, државне институције морају да реагују према насилницима још данас и да саопште јавности које мере су предузели", казао је Марковић.

Наводи да су лидери дела опозиције немоћни, без идеја и програма које би понудили народу и додаје да из тог разлога прибегавају силеџијском понашању како би скренули пажњу на себе. 

Каже и да нападима на новинаре, запослене у установама, раднике који раде на реконструкцији Трга Републике..., није ту крај и додаје да су им сметали чак и саобраћајни знаци и безбедносне ограде. 

Њиховим уклањањем угрожавају безбедност у саобраћају, каже Марковић коментарушићи то што су лидери СзС-а склонили из Коларчеве улице безбедносне ограде постављене у оквиру реконструкције Трга, и наводи да се на тај начин доводе у опасност грађани Београда. 

"Али, њих грађани и њихова безбедност не интересују, већ хаос и насиље помоћу којих би да дођу до власти и фотеља", истиче Марковић.

Лидер Јединствене Србије наводи да у демократском друштву на власт се долази вољом, а не малтретирањем народа. 

"Не може мање од десет одсто људи да малтретира преко 90 одсто, јер демократија је владавина народа", закључио је председник Јединствене Србије.

СДПС: На улици и насиљем се не решавају проблеми

Осуђујемо данашњи покушај појединих функционера Савеза за Србију да на силу уђу у зграду Скупштине града Београда, чиме је нарушено нормално функционисање градске управе, саопштила је данас СДПС.

У тој странци додају да, уколико је изазивање инцидената део стратегије опозиције, онда то може водити само ка нарушавању друштвене стабилности и даљој радикализацији политичких прилика у земљи.

У СДПС-у истичу да су институције место за решавање проблема у друштву, али искључиво путем нормалне демократске процедуре, а не насилним покушајима уласка и ометањем рада органа локалне самоуправе.

"Не можете позивати наводно на дијалог, а у пракси чинити све да дијалога не дође, и на тај начин обесмишљавати сваку иоле нормалну комуникацију између политичких актера", стоји у саопштењу СДПС-а.

Институције и разговор, а не улица и насиље, су једини начин да се решавају проблеми у друштву, додају у тој странци.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести