Вучић: Почињемо градњу аутопута према Српској у јуну

БЕОГРАД: Радови на изградњи аутопута Београд - Бјељина, преко Кузмина, требало би да буду отворени средином јуна или до краја тог месеца, најавио је данас председник Србије Александар Вучић после састанка са председавајућим Председништва  БиХ Милорадом Додиком, са којим је, каже, разговарао о инфраструктурним пројектима.
vucic
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

"Заједно ћемо да отворимо радове током касног пролећа или раног лета на изградњи аутопута којим ћемо спојити Бјељину преко Кузмина са аутопутем Београд Загреб и тако ћемо имати аутопут Београд - Бјељина", рекао је Вучић.
Додао је да ће БиХ радити даље аутопут према Брчком и Добоју и даље већ имају аутопут према Бањалуци.

"Надам се да ће БиХ продужити тај аутопут даље од Брчког до Тузле и Сарајева, ако је то путања коју су изабрали", рекао је Вучић.
Истакао је да је то веома снажан подстицај односа Србије и Републике Српске за ближу сарадњу људи и промет робе и услуга, као и да је то од   великог економског значаја.

Према његовим речима, до 1. јуна Србја ће завршити пројектну документацију за тај део и на томе се увелико ради.
Вучић изразио очекивање да ће средином јуна или до краја јуна заједно са Додиком отворити радове на том аутопуту.
Додао је Вучић да је Србја преузела на себе да изгради мост преко Саве, чија је вреднсот око 100 милона евра.
"Ми ћемо га брзо изградити, то је део поклона нашем народу у Српској и БиХ", казао је Вучић.

Он је приметио да БиХ, пре свега због политичких односа, није лако да привуку инвеститоре и истакао да се са Додиком договорио да се настави програм који се односи на помоћ младим предузетницима, до 35 година, у РС.
Не само да ће програм, бити настављен, већ ће Србија уместо досадашњих 500.000 евра, издвојити милион евра, за подршку пмладим привредницима, док ће РС и даље издаваји пола милиона евра.

"Желимо да наставимо програм, да он  да добре резултате у развоју предузетничког духа", подвукао је Вучић.
Такође, договорено је и да Србија значајно субвенционише инвестиције из Србије и друге стране инвестиције на територију Републике Српске, наравно у складу са законом и прописима Србије, БиХ и РС.

"Желимо напредак економије, што више радних места, да наши људи раде, да се концентришу на рад и напредак", указао је председник Србије.
Такође, навео је да ће Србија кроз још један програм да учествује у развоју општина у РС, којима ће помоћи у развоју кроз подршку реконструкцију, реновирање и изградњу болница, домова здравља, вртциха, школа... 

Како је рекао, ако такав интерес покажу и општине у Федерацији БиХ, Србија је спремна да помогне.
Вучић је пренео новинарима да је Додика, такође, упознао са свим оним што се дешава у Србији, а посебно у односима Београда и Приштине, када је реч о укидању или неукидању таксе које је Приштина увела против Србије и српског народа на Косову и Метохији, као и потенцијалном наставку дијалога.
Каже да је од Додика добио све неопходне информације о Босни и Херцеговини, као и о Републици Српској будући да је он српски члан Председништва.

"Ми смо разговарали о сарадњи Србије и РС. Ми ту сарадњу не прекидамо већ је ужурбано и охрабрујуће брзо настављамо", рекао је Вучић.
Председник је истакао да је трговинска размена Србије и БиХ лане достигла врхунац - готово 1,9 милијадри евра, а ближимо се цифри од 2 милијарде евра, те додао да верује да је Србија већ данас први спољнотрговински партнер БиХ, уз Немачку, а свакако први из региона.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести