Вучић положио венац на Споменик јунацима са Кошара

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић положио је данас венац на Споменик јунацима са Кошара, који су пре 23 године бранили државну границу и спречили копнену инвазију терористичке ОВК из Албаније на територију Србије.
Танјуг/Страхиња Аћимовић
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Председник је венац положио уз интонирање химне оркестра Гарде, а затим и поздравио ветеране битке на Кошарама.

Полагању венца присуствовала је и министарка за рад запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић.

Споменик јунацима са Кошара постављен је 2020. године у парку у непосредној близини КБЦ "Др Драгиша Мишовић".

На постаменту су уклесана имена 108 војника, подофицира, официра, резервиста и добровољаца који су страдали 1999. године на караули Кошаре.

Битка на Кошарама је почела 9. априла 1999. године, када су на караули на југословенско-албанској граници на Јуничким планинама припадници терористичке ОВК, уз помоћ НАТО авијације, покушали да изврше копнену инвазију кроз караулу.

Део државне границе око карауле Кошаре штитило је око 100 припадника 53. граничног батаљона, који су се током прва два дана борби супротставили десетоструко јачем непријатељу.

У помоћ граничарима убрзо је стигао вод Војне полиције, али је напад био силовит и снаге ОВК су успеле да заузму положаје Раса Кошарес и Маја Глава, тачке са којих се контролисало свако кретање ка граничној линији, а заузели су и зграду карауле.

Доласком припадника 125. моторизоване бригаде формирана је линија одбране која је спречила даљи продор непријатеља.

Војска је наредних дана покушавала да поврати Раса Кошарес и Маја Главу, а придружили су им се и припадници 72. специјалне и 63. падобранске бригаде.

Борбе на Кошарама трајале су до 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије после Кумановског споразума повукла са Косова и Метохије.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести