Вучић предао Заеву вакцине које Србија донира С. Македонији

ТАБАНОВЦЕ: Председник Александар Вучић предао је данас премијеру Северне Македоније Зорану Заеву први контигент вакцина који Србија донира тој земљи.
vucic
Фото: Танјуг (видео)

На границном прелазу Табановци Заев е доцекао Вучћ, који му је уруцио 4.680 вакцина "Фајзер" неопходних за имунизацију градана против корона вируса.

"Донели смо 4.680 вакцина, то је у првој фази. Мислим да је то лепа вест за нашу браћу", рекао је Вучић.

Заев је на то узвратио - хвала вам пуно.

Вучић је рекао да је компанија Фајзер тражила да се вакцине предају по свим процедурама.

У питању је половина од раније договорених око 8.000 доза колико це Србија обезбедити Северној Македонији.

Примопредаја вакцина требало је првобитно да се одржи у цетвртак, али је одложена за три дана због, како је наведено, неопходности набављања додатне техницке документације.

Желимо да живимо као најбоји суседи и пријатељима са С. Македонијом

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, након предаје донације премијеру Северне Македоније Зорану Заеву првог контигента вакцина који Србија донира тој земљи, да је срећан што та земља може да крене у имунизацију и што је Србија могла да помогне браћи и пријатељима.

"Срећан сам што грађани Северне Македоније могу да крену у имунизације и пре неких других у региону у овом делу света и што смо могли да помогнемо браћи и пријатељима", нагласио је Вучић у обраћању на граничном прелазу Табановце.

Србија нема никаквих других интереса сем да показује приајатељство према свим грађанима Северне Македоније, нагласио је он.

"Ништа осим да наше пријатељство напредује и да увећамо економску сарадњу и да можемо да живимо не само као најближи суседи већ и као најбољи приајтељи", поручио је председник Вучић.

Могли смо још пре 10 дана то да урадимо, додао је, али да смо имали много проблема са добијењеме дозволе за извоз, пошто стригне процедуре морају да се испоштују.

Захвалан сам и Фајзеру који су нам то омогућили, додао је Вучић. Вучић је рекао да се прави пријатељи нађу у тешким тренуцима и невољи и изразио наду да ће количина коју је Србија донирала Северној Македонији бити довољна за највећи број лекара који раде у црвеним зонама.

“Верујем да ћемо кроз мини шенген моћи све више да идемо ка међусобном приближавању”, рекао је Вучић и честитао грађанима Северне Македониеј почетак вакцинације.

Вучић је честитао Заеву на томе што се борио за свој народ, наводећи да ће од донираних неколико хиљада вакцина успети да се сачува макар неколико живота, а сваки живот, како је истакао, је од највећег значаја.

Вакцине стигле чим је завршена процедура са Фајзером

Александар Вучић рекао је да су синоћ завршене све процедуре за донацију Фајзерових вакцина Северној Македонији и да је све учињено да се оне што пре допреме како би почела имунизација здравствених радника у овој земљи.

Вучић је новинарима на Табановцима рекао да се одмах по завршету процедура са Фајзером чуо са северномакедонским премијером Зораном Заевим са којим је договорено да се пожури са испоруком вакцина и зато је то учињено већ данас.

Све друге дозе стизаће на време, и питање је технике, рекао је Вучић на новинарско питање шта је био проблем и зашто је дошло до одлагања допремања вакцина.

Вучић је објаснио да Србија има уговор са Фајзером када је наручивала велике колицине вакцина и кроз Ковакс програм и кроз билатерални уговор са Фајзером који је предвиђао да вакцине не смеју да се отуђују.

"Ми не можемо неке друге вакцине да вам дамо, јер све фирме раде на застити својих производа", напоменуо је Вучић и додао да је Србија Фајзеру морала да пружи све потребне гаранције које се односе на транспорт и друге услове и да су ови уговорни проблеми решени.

.Он је рекао да постоје и земље које имају такав геополитички приступ да Србија не може да одлуцује где ће ићи вакцине.

Премијер Зоран Заев изразио је захвалност председнику Вучићу и премијерки Ани Брнабић, министру Златибору Лончару што су издејствовали сагласност од Фазера и пружили прву помоћ у вакцинама која, како је рекао, много значи.

Захвалио је и српском народу на огромној солидарности коју је исказао и истакао да ће са вакцинама из Србије бити вакцинисани медицински радници у ковид центрима.

Заев је рекао и да је све ово израз великог пријатељства, као што је то и отварање граница и други видови сарадње кроз "мини шенген".

"Потписали смо договор о међусобном помагање и радимо за добро свих народа", поручио је Заев.

О донацији вакцина разговарамо и са другима у региону

Александар Вучић изјавио је да Србија и са другим земљама у региону разговара о помоћи и донацији вакцина и додао да то није посао који се завршава за 24 сата.

"То су ствари и преговори који трају месецима уназад. Разговарамо и са другима у региону, али не само да је Северна Македонија била најбржа и показала највеће интересовање, већ имамо и пријатељске односе и то је била наша дужност", казао је Вучић на граничном прелазу Табановце након примопредаје контигента Фајзерових вакцина Северној Македонији.

Када кажете да су у Србију стигле вакцине, то је резултат рада који је трајао месецима, казао је председник и додао да сутра у Србију стиже 41.000 доза Фајзерових вакцина, а да се наредних дана очејкује и Астра зенека.

Председник Србије је још једном честитао почетак имунизације братском македонском народу.

Радимо на томе да се отвори прелаз Миратовац-Лојане

Алекснадар Вучић рекао је да Србија ради све да се отвори нови гранични прелаз Миратовац - Лојане, али да то није једноставна и лака ствар.

Вучић је, одговарајући на новинарска питања на граничном прелазу Табановце, рекао да је са Зораном Заевим разговарао о томе и да је премијер Северне Македоније показао велико интересовање, као и да постоји значајно интересовање албанског живља који живи са друге стране наше границе да се тај прелаз отвори.

Србија и Северна Македонија потписале су крајем 2019. године Споразум о успостављању новог заједничког граничног прелаза Миратовац - Лојане који након испуњења свих услова треба да проради као интегрисани гранични прелаз за међународни путни саобраћај.

“То за нас није тако једноставна и тако лака ствар, не због политичких разлога, већ због тога што морате да плаћате свакога дана људе који ће да раде, то су нам увећани трошкови, а гледамо да трошкове смањујемо, али немојте да бринете И тај посао ћемо да завршимо”, рекао је Вучић.

Поносан сам на то што је Србија војно неутрална

Александар Вучић изјавио је да је као што је македонски премијер Зоран Заев поносан што је Северна Македонија члан НАТО, поносан на то што је Србија војно неутрална.

Вучић је то казао одговарајући на новинарска питања у Табановцима након примопредаје вакцина које је Србија донирала Северној Македонији, као коментар на одговор Зорана Заева.

Новинари су Заева питали да прокоментарише своју изјаву од пре три недеље да Северна Македонија иако је чланица НАТО нема ниједну вакцину док с друге стране Србија која је блиска и Русији и Кини има све вакцине, укључујући и америчку.

Заев је на то одговорио да је поносан што су чланица НАТО-а, али да је очигледан проблем да постоји дефицит у производњи вакцина.

"Као што је Зоран поносан на НАТО, ја сам поносан на чињеницу што смо војно неутрални и наравно да поштујемо одлуке свих других земаља у региону", казао је Вучић.


Вучић захвалио на гостопримству Заеву и винарији Камник

Председник Србије Александар Вучић посетио је винарију Камник надомак Скопља и захвалио на гостопримству премијеру Северне Македоније Зорану Заеву и власнику те винарије.

Фото: Instagram

"Уживали смо у добром вину и с председником Владе Северне Македоније договарали заједничке пројекте за будућност", написао је Вучих на Инстаграм профилу будућностсрбијеав, уз фотографију из винарије.

Вучић је претходно Заеву на граничном прелазу Табановце уручио први контигент са више од 4.600 доза Фајзерове вакцине које је Србија донирала Северној Македонији.


Заев: Србија одвојила од својих вакцина-нећемо заборавити

Премијер Северне Македоније Зоран Заев поручио је данас да је то што је српски народ одвојио своје вакцине за народ Северне Македоније велика и озбиљна порука - братства и пријатељства коју Северна Македонија неће заборавити.

Заев је, одговарајући на питања новинара у вези са иницијативом Мали Шенген, рекао да то што раде Србија, Северна Македонија и Албанија је пример сарадње која само унапређује сарадњу коју имамо кроз европске процесе, као што је Берлински процес, али и све остале врсте сарадње.

"Желимо да да покажемо много више него што је до сада постигнуто. Отворена су врата и за Косово, БиХ и Црну Гору и верујемо да ће се врло брзо прикључити овој иницијативи, јер она доноси само добро и користи за народ", навео је Заев.

Очекује од ЕУ да врло брзо пошаље, како је рекао, вакцине солидарности.

"Комесар Вархељи најваљује 70 милиона евра помоћ, а сада је разлог само недостатак количине (вакцина). У таквом тренутку недостатка количине вакцина, српски народ одваја од својих вакицна и даје македонском народу. Ово је озбиљна и велика порука, порука братства и пријатељства коју свакако наш народ неће заборавити", поручио је Заев.

Поносни што смо у НАТО, у свету дефицит вакцина

Поносан сам што смо чланица НАТО, али сви смо свесни да недостају вакцине у свету, изјавио је данас премијер Северне Македоније Зоран Заев.

Македонски премијер је казао то одговарајући на питање новинара у Табановцима да прокоментарише своју изјаву да Северна Македонија иако чланица НАТО нема ниједну вакцину, док Србија која је блиска и са Русијом и са Кином има неколико вакцина, укључујући и америчку.

"Ми смо мала земља, заједно са осталим земљама Западног Балкана правили смо договор са Фајзером и са Синофармом из Кине која би требала да стигне код нас ускоро, али дефинитивно постоји дефицит вакцина у свету", казао је Заев.

Додао је да је Северна Македонија срећна што српски народ има више вакцина и изразио захвалност председнику Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић што је српско руководство, као и народ био спреман да вакцине које има подели са македонским народом.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести