Вучић: Производњом вакцина постаћемо здравствена сила

МАНАМА: Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће по повратку у Србију кренути у обилазак градова и општина у својеврсну кампању са позивом грађанима да се вакцинишу у што већем броју, јер само то може да нам омогући нормалан живот.
vucic2
Фото: Tanjug

Говорећи о отварању фабрике, која би у Србији производила кинеску вакцину, Вучић је на крају посете Бахреину, упитан шта ће нам две фабрике вакцина с обзиром да ће Торлак производити руску, рекао да је то зато што су нам потребне.

"Ако бисмо могли и три фабрике да имамо. То је итекако значајно, јер тиме наша земља постаје сила у здравству, бићемо моћни и имаћемо велику снагу у региону и југоисточној Европи", рекао је Вучић и подсетио да су кинеска и руска вакцина израђене по различитим технологијама.

Кинеска вакцина, додао је, најпопуларнија је у Емиратима, она се прави од умртвљеног вируса, док је руска вакцина векторска и прави се од живог вируса.

Истакао је да је и Фајзерова вакцина добра, али да њена популарност тек долази за пет година, јер нису завршена нека испитивања.

"За кинеску и руску се већ зна да су апсолутно безбедне, то је фантастична корист за нашу земљу... Србија је прва у Европи по стопи раста, Србија ће да има две фабрике вакцине, не само да ће моћи да бесплатно вакцинише своје грађане, већ ћемо имати и минималну зараду", казао је председник.

Све који говоре против и негативно о томе упоредио је са онима кој су говорили негативно и о Београду на води.

"Морате да радите, да верујете и да живите за то, а не за банковне рачуне на неким егзотичним острвима", рекао је Вучић и истакао да је важно земљу гурати напред, а увек ће, каже, бити оних који су против.

Председник је најавио улагања у Крагујевац и генерално Шумадију, па Ваљево и Пожаревац.

Јер, то су, казао је, места са којима нисмо стигли озбиљније да се бавимо и зато ћемо сада да им се одужимо.

У понедељак радни састанак о фабрици за вакцине

Александар Вучић најавио је да ће у понедељак бити одржан први радни састанак по питању фабрике за вакцине против корона вируса.

Он је, у изјави ТВ Пинк, казао да ће се разговарати о месту изградње, додајући да је у оптиацију пет плацева, од којих је, између осталих, један на Панчевачком путу, други на аутопуту према аеродрому, један према Лазаревцу.

“Погледаћемо да видимо логистику и спремимо се да за мање од месец дана градимо фабику”, подвукао је Вучић.

Он је изразио уверење да ће тиме Србија бити још снажнија И омогућити комшијама да имају добре вакцине.

Вучић је истакао да ће то бити српска вакцина, јер ће, након, најпре паковања, бити прављена и течност после извесног времена.

“Моћићемо да се похвалимо да је то српска вакцина“, нагласио је он додајући да ће бити обучавани наши стручњаци.


Вакцинисаћу се у четвртак или петак у Меросини или Жагубици

Александар Вучић најавио је вечерас да ће се вакцинисати у четвртак или петак у Мерошини или Жагубици.

"Пошто сам рекао да ћу да будем са својим народом, ја ћу у четвртак или петак у Мерошину или Жагубицу и примићу баш кинеску вакцину", рекао је Вучић за Пинк.

Додао је да ће онда и он морати да извадим антитела да би могао да докажем уколико жели да путује.

"До тада ја не могу да идем у Брисел. Немате појима колико ми је жао и тешко због тога, ужасно", додао је Вучић коментаришући вест да би ЕУ могла да донесе одлуку да признаје само оне вакцине које су они одобрили, а да не признају кинеску.

Казао је да се тако радило о приступу по коме се "стављају заставе испред вакцина" и да неко прима вакцину или на основу тога да ли му се застава нечије земље свиђа или не.


Први пут имамо огроман ефекат од вакцинације

Александар Вучић изјавио је да се по први пут у Србији види велики ефекат од вакцинације код броја заражених и то код оних који су ревакцинисани пре 15 дана.

Вучић је рекао да ту добру вест може да саопшти после разговора са премијером Аном Брнабић.

"Први пут видимо ефекат, после прве вакцине било је више заражених него оних без вакцине јер су се људи опуштали. Сада први пут видимо огроман ефекат вакцине и број заражених код вакцинисаних драстично пада у односу на оне који се нису вакцинисали", рекао је Вучић за Пинк.

Додаје да се то највише односи на оне код којих је прошло 15 дана од ревакцине.

Здравље битан стуб сваке државе

Здравље је постало све важније и један је од главних стубова сваке државе, поред војске, економије и броја становника, елементи са којима земље у будућности дочекују сопствено вредновање, поручио је Александар Вучић.

Вучић је казао да све више суверених земаља сарађује у мултиполарном свету и покушавају да обезбеђују својим грађанима највише добробити.

„Нама фабрика вакцина, која неће превише да кошта, коштаће колико једна болница и то она коју смо за четири месеци изградили, можда и значјано мање. Вредеће више од куповине десет ловаца који би били 10 пута скупљи. То говори да је постало страховито важно здравље, да је то један од стубова државе - здравље, војска, економија, и број становника“, објаснио је он.

Вучић је казао да Србија не мозе да се мери са Турском која има 90 милиона становника, са Индијом и Кином са више од милијарди становника, али моћиће у здравству да стиже и престизе многе.

Он се, с тим у вези, осврнуо и на повећање кредитног рејтинга Србије.

Истакао да готово нико није повећао кредитни рејтинг, те да је то фантастична вест за Србију, што значи да има стабилне јавне финансије, брзу напредујућу економију, што за грађане занчи да имају сигурност да се налазимо на добром путу.

„Економија је најснажнији стуб, који столицу суштински држи“, нагласио је он.

Што се посете Бахреину тиче каже да је српсак делегација изванредно примљена, да је имала одличну презентацију.

Казао је да се ради на много фронтова и да мисли да је са Бахреином започета велика ствар, која ће се већ за пар месеци завршити.

Без бриге, потврда о антителима и тестови за 90 минута

Александар Вучић поручио је грађанима да не треба да се много узбуђују око тога да ли ће Европа прихватати за путовања кинеску и руску вакцину, пошто ће моћи да добију потврду о антителима и тестове за само 90 минута.

Одговарајући на питање да ли Европа неће прихватати вакцине које ће се производити у Србији, Вучић је рекао Пинку да прво мисли да та одлука о вакцинама неће бити донета, пошто би била противна природи ЕУ и свим њеним приципима, због којих се Србија и залаже за улазак у ЕУ, а не само, како је рекао, да би нам неко дао новац као милостињу.

Председник истиче да је у Србији изграђен добар систем за градњу и путева, болница и другог без увећавања јавног дуга и да Србији тај новац није ни потребан.

"Али, не можете да забранујете некоме кретање и да стављате заставе испред вакцина", рекао је он уз констатацију да је данас рна ту могућност реаговаоправично и као неко ко је помало разочаран.

"Али нема од тога ништа, то су све алтернативно постављени услови, моћи ћете да однесете потврду о антителима и то ћемо за сваког човека који је примио кинеску и руску вакцину да завршимо. Као и за неку трећу да је измисли било ко ако је вакцина добра", поручио је Вучић.

Додаје да није фер такав став ЕУ пошто је реч о добрим вакцинама, од којих је једна од мртвог вируса - кинеска, две од живих, а четврта са утицајем на РНК.

"Све то знају, али издаваћемо потврду за антитела и за 90 минута тестове. Ипак,довољно је за антитела да узмете то једанпут, и имаћете дозволу за наредних месец или два да путујете. Са ПЦР тестом ће ићи они који не желе да приме вакцину", додао је он.

Позвао је још оне који не желе да приме вакцкну да се, ипак, ревакцинишу.

Вучић је поручио да су све вакцине сигурне и да ће неке од вакцина које имамо бити даване трудницама и деци од три године, јер су толико безбедне и сигурне и да они који причају против њих само обмањују народ.

"Када то први пут буде дозвољено у Кини и другим земљама, немам проблем са тим да вакцнишем и свог малог сина и осталу децу", нагласио је Вучић.

Поставља се питање, истиче, како су у ЕУ мислили да у Србији грађани имају ковид пасоше кад нам ниједну вакцину још нису дали.

"Ускоро ће 100 дана од када сте ви добил вакацине, препостављам да их немате довојно, али Србији, БиХ, ЦГ, Северној Македонији ниједну нисте доставили. Добро смо се снашли, боље него што сте се ви снашли, али то не сме да се призна и вероватно морамо да будемо понизнији, смернији и скромнији. Ваљда треба да будемо лошији од њих да бисмо били довољно добри",поручио је Вучић одговарајући на став ЕУ о вакцинама. Вучић наводи да ће три милиона Мађара бити вакцинисано кинеском и руском вакцино, а међу њима и премијер Мађарске Виктор Орбан.

Много има ту непознаница и неће то баш тако да лако да иде, додао је Вучић.

Каже да ће се потврде за антитела издавати у Институту за примену нуклеарне енергије.

"И онда имате и тај пасош. Тако да грађани не треба да се узбуђују много по том питању".

Председник Србије истакао је да ковид пасоши које припрема ЕУ, а који неће важити за руску и кнеску вакцину, могу “отворити нове видике” Србије која би у том случају привукла још више туриста из Русије, Кине, Турске, арапског света, и осталих земаља које користе руску и кинеску вакцину.

“Многи се радују томе, јер ћемо ми да отворимо комплетно наша врата за више од пола човечанства”, рекао је Вучић.

Додаје да за контрамерама нема потребе, већ ће, каже, Србија гледати да привуче туристе из тих земаља, да више новца троше у нашу земљу.

“Они (ЕУ) само нек се затварају, ми ћемо да се отварамо што више и да зарађуемо паре”, рекао је Вучић.


Отварамо нове прозоре и нове видике за Србију

Александар Вучић изјавио је вечерас да се из посета Бахреину, и претходно Уједињеним Арапским Емиратима, враћа са изузетним резултатима за Србију и навео да Србија отвара нове прозоре и нове видике за себе.

Председник је нагласио да то потврђује тренд да независне и суверене земље почињу све више да сарађују у време мултимопарног света и траже начине да се повезују са другима и обезбеде добробит за своје грађане.

“Почињемо да градимо односе, и отварамо неке нове прилике, нове видике, прозоре за Србију, који нису били отворени”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Додао је да је веома задовољан и поносан због дочека у Бахреину, јер се, каже, такво гостропримство ретко или готово нигде не среће, што се видело и на улицама Манаме.

“Из посета УАЕ и Бахреина враћамо се са нечим од изузетног значаја, градићемо нову фабрику вакцине, место где ћемо моћи да правимо вакцине против короне, али и друге вакцине у будућности”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће се припремити комплетна логистика, машине, апарати, али пре свега људу који ће моћи да раде, јер је циљ да се настави традиција “Торлака”, где ће се производити руска “Спутњик В” вакцина, уз примедбу да су то две вакцине које су се показале као одлично, без иједне нус-појаве.

“То ће створити велику шансу у будућности Србије, да можемо нормално да живимо, а све остало од нас зависи”, рекао је Вучић.

Пренео је да се у УАЕ и Бахреину много разговарало о сарадњи у пољопривреди, извозу наших пољопривредних прозивода, а посебно о преради и извозу полупроизвода и финалних прозивода из Србије, попут џемова, пекмеза, за шта су, додаје, потребне инвестиције.

“Разговарало се и о свим другим питањима, од нафте до грађевинске индустрије”, рекао је Вучић и додао да у наредних месец дана очекује у Београду принца Бахреина, затим и већу делегацију, у циљу припреме посете краља те земље, која би требало да уследи крајем лета или најкасније почетком јесени.


Биће занимљива недеља, ма мултимилионер још рачуна

Алескандар Вучић рекао је вечерас да је занимљива недеља пред нама, јер ће се видети да један мултимилионер који је новац узео од народа има рачуне не само на Маурицијусу и у Швајцарској, већ и још понегде.

"Један од тајкуна каже да има у Швајцарској, а нема на Маурицијусу, зато сам рекао биће занимљива недеља. Има на Маурицијусу, опљачкали новац од народа, воде под фирмама, а корисници су више њих из фамилије", истакао је Вучић за тв Пинк.

Он је реагујући на изјаве његових политичких противника о томе како немају рачуне у иностранству, рекако не помињући њихова имена да и" жена што је највисе странака променила ради, како каже код мултимилионера у фирми и прима огромну плату, као и да пола ботова који криткују власт раде у фирми тог тајкуна.

"А он све те паре доноси са Маурицијуса, Швајцарске, а узео од народа. Како чујем има још понегде, биће занимљива недеља", рекао је вечерас Вучић.

Поводом оптужби да он (Вучић) прави хиперпродукцију скандала да би затрпао оптузницу за Јовањицу, Вучић је поновио да ће одговарати на полиграфу за све што желе да га питају о Јовањици, али да он и даље нема рачун ни у Швајцарској ни на Маурицијусу.

"Спреман сам на питања свих њих и партија да одговорим, да спреме 50 питања за Јовањицу, доведу полиграфисту, донесу масину, где год хоце, позваћу 30 телевизија", казао је Вучић додајући да он неће доносити медицинску документаицју као изговор.

Каже да хиљаду пута понављају исту лаж и да нема времена да одговори на све, али када каже да ће одговорити за Јовањицу онда код њих настају шок и нервоза и то због Швајцарске и Маурицијуса.

Упитан да прокоментарише изјаве политичких опонената да ће слободни избори бити до краја године и да ће власт отићи у историју, Вучић казе да није сигуран да ће избори бити до краја године, а да су наши избори увек слободни.

Он додаје да није сигуран ни да ће један тајкунски део опозиције ни да учествује на изборима јер зна да неће добити ни три одсто и онда унапред то говоре мислећи да ће несто да ураде на улици.

"То су све мултимилионери и запослени у тој мултикомпанији", казао је.

Он је додао да је за Србију битно да се до марта, априла уради све како би се реализовао план 2025 и како би економија расла и завршавали се инфраструктурни пројекти.

"А ко ће да победи на изборима, могуће неко други, велика је конкуренција", примећује Вучић.

"О припреми кампање разговараће наши представници са онима који не желе присуство странаца. Ту ће бити и сназније и висе странака од оних који зеле да им странци одређују. Имате оне слободарски орјентисане који желе да виде независну земљу и оне који желе да виде.., а то боље да прећутим", закључио је Вучић.

Србија штити своје грађане, особа која је претила Жигманову ухапшена

Александар Вучић изјавио је да је српска полиција ухапсила особу која је на друштвеним мрежама претила и увредила представника хрватске националне мањине Томислава Жигманова и додао да Србија штити све своје грађане, било које националности, те да протестна нота Хрватске није била потребна.

Вучић је истакао да је српска полиција започела истрагу за особом која је Жигманову претила, и пре него што је Хрватска због тог случаја нашој земљи упутила протестну ноту.

“Наравно да Жигманов мора да буде заштићен и да се сви Хрвати у Србији осећају добро, да осудимо сваку претњу, морамо да ухватимо те који прете, ми смо их и ухватили. Лице које је претило није чак ни српске националности”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Истиче да он није упућивао Хрватској протестне ноте када су њему претили у традиционалним медијима, а не на друштвеним мрежама, као и да није реговао када су га називали разним погрдним именима. “Некима тренутно одговара да на овај начин подижу тензије”, оценио је Вучић.

Наводи да Србија шта год да уради, па и да отвори 100 кућа Бана Јеличића, реакције са друге стране Дунава ће увек бити исте.

“Наша је обавеза да Хрватима у Србији обезбедимо најбоље могуће услове, јер су они наши грађани, а ако би се узбуђивао због сваке претње и коментара, морао бих да реагујем на свака два и по сата”, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести