Краљ Хамад с Вучићем: Радујемо се заједничкој сарадњи

МАНАМА: Данашњи разговори су од историјског значаја за односе Краљевине Бахреин и Србије, оценили су краљ Бахреина Хамад бин Иса ал Калифа и председник Србије Александар Вучић непосрeдно по доласку Вучића у посету тој земљи.
v
Фото: Tanjug/buducnostsrbijeav

Ми у Краљевини Бахреин сматрамо да је ваша посета нашој земљи важан историјски корак. Поносни смо што сте први председник пријатељске Србије који је дошао у посету, коју видимо као важан показатељ јачине наших веза, заснованих на узајамном поштовању, истакао је краљ Бахреина на почетку састанка делегације две земље.

Истакао је да је посета председника Србије изванредна могућност за успостављање снажног оквира за политичке консултације и наставак координације у вези са регионалним и међународним питањима од заједничког интереса.

Он је рекао да се унапред радује реализацији тих циљева. Посредством Меморандума о разумевању министарстава спољних послова двеју земаља, и путем радних механизама око којих ћемо се договорити, објаснио је он.

Краљ Бахреина је нагласио да то представља и идеалну прилику да се размотре начини како да се предузму заједнички кораци у области економије и трговине, туризму, пољопривреди и инвестиција у природне ресурсе.

То чинимо у циљу унапређења заједничких интереса и јачања положаја наших држава на међународном плану, на добробит наших двеју земаља, доприносећи на тај начин просперитету и миру у свету, рекао је он.

Председник Вучић рекао је да је Бахреин, иако је земља која је географски удаљена од Србије, земља која је блиска нашим срцима и која је пружила несебичну и правовремену подршку онда када је то нама било потребно, пославши значајне количине медицинске помоћи у јануару што никада нећемо заборавити.


У Бахреину нам се отварају важна врата

Бахреин је територијално мала, али веома снажна, јака земља, и овом посетом су се Србији отворила важна врата, истакао је  председник Србије Александар Вучић, након разговора с краљем Бахреина.

Верујем да ћемо успети са створимо сарадњу, пријатељске односе, рекао је Вучић новинарима.

Додао је да је с краљем Бахреина разговарао о сарадњи у различитим сферама, а да тек следи економски форум на којем ће делегација Србије представити предлоге о сарадњи од банака, осигуравајућих компанија, ”real esteta”, пољопривреде, туризма, до сарадње министарствама спољних послова, око свих међународних питања.

То до јуче нисмо имали. Данас имамо огромно поштовање као суверена држава. Овде сам примљен на невероватан начин. Увек сам поносан, али данас посебно да представим Србију, рекао је Вучић.

Он је истакао да ће Србија имати дорбу сарадњу и да очекује посету краља Бахреина, али и других званичника из те земље.

Имамо инвестиције из УАЕ од којих имамо користи, неке од њих мењају изглед Србије, веру грађана у њихове могућности. Верујем да слично можемо и са Бахреином. Овим нам се отварају важна врата, рекао је Вучић.


Моја посета Бахреину је показатељ, наставка неговања пријатељских веза и добрих односа, али и више од тога – она отвара бројне могућности за сарадњу у циљу напретка и добробити наших двеју земаља и наших народа. Посвећени смо даљем продубљивању политичких и економских веза између Србије и Краљевине Бахреин, поручио је он.

Председник Србије лично је позвао краља Бахреина да посети Србију.

Уверен сам да ћете као драг гост наше земље искусити чувено и традиционално српско гостопримство, истакао је он.

Вучић је казао да ће, када ова тешка и суморна времена, пуна неизвесности, изазвана глобалном пандемијом Ковид19 буду иза нас, моћи да се покрену сви одговарајући механизми како би се остварили заједнички циљеви и истовремено пружио допринос општем напретку и благостању.

Председника Србије, у палати Гвадаибија, краљ Бахреина дочекао је заједно са принцом Салманом бин Хамадом ал Калифом, који је и премијер Краљевине Бахреин, уз почасну гарду и интонирање химне две земље.

До краја године вероватно отварање амбасада

Председник Србије изразио је уверење да ће до краја године Бахреин отоврити амбасаду у Београду, а Србија у Манами.

Они ће вероватно отворити у Београду, а ми донети одлуку да подигнемо амбасаду у Манами. То довољно говори о зближавању два народа и да ће бити посла и за једне и за друге, рекао је Вучић.

Он је додао да су то добре ствари и напоменуо да је до сада нас покривала амбасада Бахреина из Москве.

Вучић је пренео да је разговарано и о проблемима у њиховом као и у нашем региону.

Када се упознајете онда то радите на паметан, миран начин, саслушате, изнесете вашу политику. Они су добро упознати, школовани, рекао је Вучић говорећи о саветницима и најближој родбини краља Хамада.

Каже и да није било потребе да се нешто посебно прича сем да је Србија изнела свој угао, а они, казао је, о томе све знају, као и ми о њима и односима у њиховом региону.

Знамо ми то све и на тим основама се састајемо, препознајемо и видимо где би сарадња могла да буде најбоља, рекао је Вучић напомињући да ће се полако градити и ближи односи.

У том смислу је навео и трговинску размену која је сада мала, али да ће се унапређивати, зашта је, како каже, потребно време.

Истиче да је Бахреин заинтересовани највише за пољопривреду, од малина до другог воћа и поврћа.

Додаје да Бахреин има нафту која је четири пута јефтинија, тако да постоје различите могућности сарадње.

Навео је и да су на крају сусрета размењени поклони и да је добио макете њихових бродова и урме, а да је он краљу Хамаду поклонио резбарену пушку из Крагујевца и пиротски ћилим.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести