Вучић: Први у региону имамо директне летове до Пекинга

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић изјавио је, на београдском аеродрому "Никола Тесла" где је јутрос дочекан први авион кинеске авиокомпаније Хајнан ерлајнс која је после четири године обновила редовне директне летове на релацији Пекинг - Београд, да Србија прва у региону има директан лет за Кину.
с
Фото: FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg

Вучић је најавио да ће и Ер Србија успоставити летове до Пекинга од септембра или октобра.

"Ово су велике ствари, стигао је Хајнанов авион А330 - 300, нешто мањи ће бити бити авион Ер Србије од септембра или октобра А330-200, са 258 седишта. И купићемо још један А330 и могу да најавим још једну линију за Чикаго. Спајаћемо Запад и Исток и летећемо свуда и то у региону само из Београда", рекао је Вучић.

Најавио је да ће наш авион Ер Србије за Кину носити име по нашем научнику Михајлу Пупину.

Фото: printscreen Радио телевизија Србије

Истакао је да су наше везе са Кином истински искрене и пријатељске и да се и даље развијају.

Очекујемо да ћемо до краја године да потпишемо и споразум о слободној трговини чиме ће бити отворен простор за још унапређење сарадње, казао је Вучић.

Чен Бо: Директна авио линија јача сарадњу Србије и Кине

БЕОГРАДА: Амбасадорка Кине у Београду Чен Бо, која је данас допутовала првим директним летом, на линији Пекинг-Београд авиокомпанијом Хајнан ерлајнс, изјавила је да ће тим чином бити ојачана сарадња две земље и ојачана позиције Србије као регионалног саобраћајног чворишта.

„Велика ми је част што могу да се првим директним летом из Пекинга у Београд вратим у Србију. Данас је још један велики дан за сарадњу Кине и Србије. Отварање директне линије је резултат брзе реализације значајног консензуса између председника Си Ђипинга и председника Вучића за непрекидно унапређење сарадње наше две земље“, изјавила је амбасадорка Кине.

Она је захвалила председнику Србије и осталим званичницима на топлом дочеку и оценила да такав дочек на највишем нивоу показује како српска страна и председник Вучић придају највиши значај односима две земље.

„Суочавајући се са бројним великим изазовима у свету, челични пријатељски односи измеђуа наше две земље одржавају витални тренд развоја, што је у интересу наше две стране и народа две земље“, рекла је Чен Бо.

Оценила је да отварање директне авио линије неће само у великој мери олакшати размену људи, већ ће отворити нове могућности за сарадњу Кине и Србије у свим областима.

"Такође, ова линија ће играти позитивну улогу у сарадњи Кине и других земља у овом региону и тиме ће бити ојачана позиција Србије и Београда као регионалног транспортног чворишта“, нагласила је амбасадорка Чен Бо.

Она је изразила наду да ће ускоро и Ер Србија успоставити редовне летове до Кине.

Јутрос је, после четири године, кинеска компанија Хајнан обновила редовне летове на релацији од Пекинга до Београда, а слетању првог авиона на Аеродром Никола Тесла присуствовао је и председник Србије Александар Вучић.

Ербасовим А330 из Кине на обновљеној редовној линији који је на аеродром „Никола Тесла“ слетео око осам часова, допутовао је 131 путник из главног града Кине.

Ер Србија је раније саопштила да ће ускоро почети да изнајмљује други широкотрупни авион Ербас А330, како би започела нове летове ка Азији и Северној Америци, уз разматрање летова за Пекинг или Шангај.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести