Вучић: Осетили смо снажно пријатељство Русије 

МОСКВА: Председник Србије Александар Вучић другог дана поесете Русији састао се са председницом Савета федерације Валентином Матвијенко, а после састанка је истакао да је за Србију најважнија искрена подршка руског државног врха. 
Vučić u Moskvi Foto. Tanjug
Фото: Tanjug

“Најважније за нас је политичка и економска подршка Русије. За нас је веома важна подршка територијалној целовитости и суверенитету Србије од стране Русије, Путина, Матвијенко.. За Србију је најважнији задатак очување стабилности и мира на Балкану и очекујемо помоћ и подршку Русије у томе и убудуће”, рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са Матвијенко. 
Матвијенко је са своје стране поручила: 
“Високо ценимо независну спољну политику Србије, то што не подлеже притисцима и штити своје интересе, и што не уводи санкције Русији”. 
Како је додала, то је у интерсу Србије, јер тако може да шири економску сарадњу са Русијом. 
Она је нагласила да су сви разговори српске делегације протекли у пријатељској, братској атмосфери. 
Савет федерације је увек и убудуће ће подржавати развој односа са Србијом и цео Савет федерације би се учланио у Групу пријатељстав са Србијом да је то могуће, рекла је она. 
Вучић је нагласио да је веома задовољан свим разгворима које је имао у Москви, додавши да је са Матвијенко било речи о сарадњи са руским регионима, чиме би требало да се бави и Међвладина комисија моја ће се састати у фебруару. 

Фото: Танјуг (Видео)


Путин потврдио-Русија спремна да уђе у дијалог Београда и Приштине

Европска унија је за сада једини посредник у дијалогу, и ми са тим немамо никакав проблем, али, ако неко хоће да укључи САД, ми хоћемо и Русију, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић у Москви.

„Имамо тренутно ЕУ као посредника у дијалогу и ми немамо никакав проблем с тим. Међутим, ако хоћете да укључите још једну земљу, која је већ признала независност Косова, онда ће Србија сасвим сигурно тражити присуство неког ко није признао, а то би била Русија, и руска страна би такав позив прихватила", рекао је Вучић новинарима.

Вучић је нагласио да је за Србију и постојећи формат дијалога, уз посредовање само Европске уније, сасвим у реду.

Казао је да још нема званичне приче о укључењу још неког у дијалог, али је на нама било да питамо Русе, уколико хоће неког додатно да укључе.

"За нас је то логично, јер Русија није признала једнострано проглашену независност Косова. Само тражимо равноправан однос по том питању. О овоме нисмо могли раније да говоримо, јер нисмо имали зелено светло руских државних органа. Сада имамо и можемо да говоримо о томе", рекао је Вучић.

А спремност Русије да се, под таквим околностима укључи у дијалог, потврдио му је, каже српски председник, шеф руске државе Владимир Путин.

"Постигли смо неку врсту договора, ако буде покушаја и намере да се шири формат учесника и посредника у разговору између Срба и Албанаца, Београда и Приштине, ако би Американци желели да постану део тог формата. Питали смо да ли бисмо смели да кажемо да би се са наше стране укључила Руска Федерација и он (Путин) је потврдно одговорио", рекао је Вучић на састанку са председницом Савета Федерације Валентином Матвијенко.

„Наше је било да питамо, јер сваког дана албанска страна инсистира на укључење Американаца. Они траже, али нико није одобрио. Ако би неко рекао да морају да уђу у преговоре и Американци, ми би рекли да ће морати још неко", истакао је он и додао да би то обезбедило да преговори имају валидност. 

„За сада је једини посредник у разговорима ЕУ", закључио је Вучић.


“Верујем да ће то допринети расту трговинске размене”, рекао је Вучић, додавши да је Матвијенко обавестио да се завршавају радови на Храму Св. Саве и да је позвао саговорницу, као и руског председника да 2019. године посете Београд на 800.годишњицу аутокефалности српске цркве. 
Раније, на почетку састанка Матвијенко је поручила да посета српске делегације говори о заинтересованости српске стране за даље унапређење сарадње. 
“Ви сте човек који држи реч, испунили сте обећање да дођете код нас упркос бројним обавезам. Ваша посета и репрезентативни састав делегације за мене су доказ заинтересованости да даље ширимо сарадњу”, рекла је Матвијенко на почетку састанка са Вучићем. 
Подсетила је да је недавно била у Београду и да је посета протекла у пријатељској атмосфери а разговори били конструктивни,о чему је, како каже, детаљно известила председника Путина. 


Разговарали и о Центру у Нишу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са руским председником Владимиром Путином разговарао о свим важним питањима, укључујући и статус Руско-српког хуманитаног центра у Нишу. 
Упитан да ли је са руским председником разговарао о статусу Руско-српког хуманитаног центра у Нишу, Вучић је кратко навео да је са Путином разговарао о свим важним питањима. 
"Посебно у нашим разговорима у четири ока", рекао је Вучић. 
Вучић је раније, уочи разговара са Путином у Москви, рекао да то није лака тема за нас. 
"Верујем да нико не би био у мојој кожи. Рачунам да ће наши руски пријатељи имати стрпљења да саслушају наше аргументе, а какав ће бити одговор Србије тај одговор ће дати Влада Србије у периоду који је пред нама у складу са сопственом независношћу и сувереношћу која се огледа и у доношењу одлука", рекао је раније председник Србије. 


“Ваша посета РФ успешно протиче, ми је пажљиво пратимо, медији је прате, имали сте успешне разговоре са председником Путином. Потписано је више споразума и тиме се ствара база за унапређење економске сарадње и билатералних односа”, рекла Матвијенко. 
Вучић је рекао да је веома захвалан посетом РФ и искреним пријатељством руског државног врха које се могло осетити. 
“Оно што је за нас најважније- осетили смо искрено пријетељство на страни наших руских домаћина. Говорили сте о руским медијима који прате нашу посету и које сам читао ноћас. У Србији су председник Путин, па и ви, главна вест протеклих дана”, рекао је Вучић на почетку састанка. 
Суштина је у томе да су људи у Србији могли да осете искрено пријатељство руског државног врха и то је за нас веома важно, нагласио је Вучић. 
Захвалио се Валентини Матвијенко на недавној посети Београду и замолио је да што чешће долази. 
“Односе треба да гајимо и негујемо јер тако можемо да увећамо трговинску размену и обезбедимо још већу блискост наших народа”, нагласио је Вучић. Такође је захвалио за фантастичан садржај посете јер је, како је рекао, могао да види много ствари за које није знао да ни да постоје. 
“Много пута сам био у Москви, и можда то вама ништа не значи, али потпуно је невероватно колико је Москва напредовала. И у парку Зарјађе и на другим местима види се колика су улагању у руску престоницу”, рекао је српски председник. 
Како је рекао, Србија је веома задовољна што је Русија успела да оствари позитиван раст економије упркос санкцијама и што полако излази из сваке врсте наметнутих проблема. 
“Желимо јој још снажнији раст и напредак и уверени смо да би то увек био добар сигнал и за Републику Србију”, закључио је Вучић. 

Обезбеђујемо сигурно енергетско снабдевање 

Александар Вучић изјавио је да би прикључење Србије Турском току допринело развоју индустрије, као и напреку целе земље. 
Одговарајући на питање шта је постигнуто споразумима из области енергетике и шта значи изјава председника Русије да ће Србија бити важна карика у транзиту гаса, Вучић је објаснио да ће Србија пре свега бринути о количинама гаса за сопствене потребе.
"Пошто је председник Путин рекао да они не знају какви ће њихови односи са Украјином бити у 2019. и да је могуће да се та рута заустави, ми смо почели и већ годинама радимо на томе на успостављању друге руте", истакао је Вучић. 
Напомињући да је разговарао са премијером Бугарске Бојком Борисовим, који је навео да прави "европски хаб" близу Црног мора, те да ће добијати гас из пет различитих праваца, а да је кључни Турски ток, одакле ће, каже Вучић, гас ићи у Србију ка Мађарској и Аустрији. 
"Гас до границе са Србијом допрема Бугарска, ми преузимамо, градимо наш гасовод и то је веома важно за нашу индустрију, за бржи напредак наше земље. Један крак из Србије иде ка Мађарској, даље ка Аустрији, а други кракови у зависности од потреба земаља у региону могу да иду према њима", истакао је председник.
Како каже, у том смислу смо ми свакако важна земља на том путу и имаћемо користи од тога, уколико дође до реализације и не буде проблема као што је то било са Јужним током. 
"То је за нас од изузетног значаја, обезбеђујемо сигурно енергетско снабдевање, али можемо као важна земља имати и додатне користи од тога", рекао је Вучић.
Напомиње да би волео "све те стучњаке који соле памет да кажу одакле ћемо да узмемо гас", будући да, каже, слуша приче "Литванија је узела ЛНГ, биће на Крку..."
"Јесте ли видели ви то на Крку? Ја још нисам, а и кад направе, Мађари неће да узимају", рекао је Вучић.
"Ово је за нас како изгледа једино могуће решење и ми смо задовољни што смо до тога дошли", навео је Вучић.

Вучић: Невероватни експрерименти, а пас је жив и добре воље 

Александар Вучић изјавио је да је импресиониран оним што је видео на руском Институту перспективне технологије у Москви, укључујући експеримент са псом зароњеним у специјалну течност без азота, за чију "судбину" су га новинари данас питали.
"Пас, кога су руски научници заронили у неку чудну посуду не само да је преживео, него је био добре воље, што ме је изненадило", изјавио је данас председник Републике Александар Вучић, упитан за коментар догађаја прликом посете руском Институту перспективне технологије у Москви.
Реч је о експерименту током којег су руски научници пред српским председником заронили пса јазавичара у резервоар испуњен течношћу која не садржи азот. 
Та течност, која би, како је раније пренео Б92, требало да елиминише услове за настанак кесонске (декомпресионе) болести при, на пример, спасавању морнара из потонулих подморница. 
Председник Вучић је објаснио новинарима да су му на Институту перспективне технологије показали неке невероватне ствари, укључујући експеримент са псом зароњеним у поменуту течност. 
"Тако да, никаквих проблема ту није било. Реч је о дивној животињи, било ми га је жао, помислио сам да ће стварно да га удаве у тој чудној посуди, али то је њихов Институт ", рекао је Вучић новинарима.
Пас не само да је преживео, истиче председник, него је био добре воље, што га је, како је рекао, изненадило, тако да - никаквих проблема ту није било, рекао је Вучић. 
"Људи не морају да брину, то дивно псетанце је у одличном стању и био је веома весео. Приказали су како је могуће да животиња користи воду као ваздух, после неколико тренутака панике, без икаквих проблема пас у томе опстаје", рекао је Вучић.
Течност, у коју је пас био зароњен, поред тога што би требало да елиминише услове за настанак кесонске (декомпресионе) болест, могла би да се користи и код превремено рођене деце, као и код људи чији су дисајни органи повређени у пожару.
Вучић је напоменуо да је у Русији видео још неке "невероватне ствари", као што је цвеће које може да расте без земље.
"Невероватно је и како цвеће може да расте без земље, чуди ме да вам то није привукло пажњу. Без ичега. Нисам био у стању да разумем како га хране, објашњавали су ми 10 минута и даље нисам разумео", каже председник.
Такође, како је рекао, руски научници су и прикачили на неке електроде пацова, хрчка и у стању су да, по њиховом ваздуху, виде колико су болесни, да ли могу да развију рак плућа или не.
"Много су напреднији него ми, раде у науци готово невероватне ствари, раде све могуће технологије, које ћемо ми вероватно да радимо за 20-30 година. Тако да, много тога смо имали прилике да видимо у Москви, што је другачије од уобичајених ствари и захвалан сам нашим домаћинима што су нам то показали", рекао је председник Србије.
То, према његовим речима, показује зашто су руски инжињери и научници, без обзира на економску снагу, у стању да иду испред и многих других који су економски снажнији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести