Вучић: РС у Србији увек има ослон и помоћ

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас ће народ и руководство у РС у Србији увек имати некога на кога могу да се ослоне, у кога могу имати поверење, и ко ће колико може увек помоћи на сваки могући начин.
v
Фото: Tanjug

Вучић је, после разговора са новим председником РС Милорадом Додиком и српским чланом Председништва БиХ Жељком Цвијановић, рекао да је захвалан на плодотворној сарадњи у претходном периоду.

Пожелео сам много успеха у раду госпођи Цвијановић у оквиру Председништва БиХ, а Додику да марљиво и успешно ради у корист интереса народа у Српској, пренео је он.

Вучић је казао да су разговарали о нашим обавезама и свему што нас чека у нарендом пеироду.

Заједнички смо размотрили политичку ситуацију, додатно усагласили ставове који су најчешће готово јединствени између Србије и РС, говорили о проблемима који постоје у региону. Упознао сам Цвијановић и Додика са ситуацијом на КиМ, разговорима које смо ноћас до пред поноћ ималу Бриселу, ситуацији на КиМ, објаснио је он.

Вучић је казао да је разговарано и о свим важним пројектима, те пренео да је договорено да се још ове недеље формира тим који ће чинити представници РС и Србије. „Конкретизовали смо идеју о изградњу меморијалног комплекса у Доњој Градини. Спремни смо да уложимо десетине милиона евра, јер сматрамо то једном од најважнијих ствари које треба урадити на територији РС. Договор је да Србија у пројекту учествује са 80 одсто финансијскх средстава“, казао је он.

Рекао је да је било речи и о инфраструктурним пројектима, подсећајући да Србија у значајној мери финансира пројекат изградне аутопута Рача-Бијељина.

Указао је да је сада тешко говорити о даљим пројектима због поскупљења, али је Србија опредлејења да остаје и опстане у свим пројектима.

Разговарали смо и о подршци коју би Србија требало да пружи пре краја године још једном за више општина - Дрвар, Костајница, Дубица, Невесиње. Додик је предложио још једну општину Српце, где смо договорили да градимо Дом здравља, пренео је он.

Вучић је казао да је важно да заједнички посао напредује и да се види да како све наше веезе од економски, културних, језичких, духовних унапређумемо.

Ми што се БиХ тиче имамо све већу трговинску размену. Тако и увозимо све више сировина из БиХ. У првих девет месеци је трговинска размена била у врендости од 2,3 милијарди евра, чиме је БиХ шести спољнотрговински партнер Србији. Приближавамо се да будемо број 1 партнер БиХ, указао је он.

Поручио је да ће РС у Србији увек имати некога на кога могу да се ослоне, имају поверење, и ко ће колико може увек помоћи на сваки могући начин.

Захвалио се народу РС на томе што је увек уз своју Србију, што брину о нама, макар онолико колико ми бринемо о Српској.

Верујем да ће људи из РС успети да пронађу заједнички језик са људима у БиХ како бимогли кренути у реализацију пројеката као што су Бук Бијела, аеродром у Требињу,..., казао је Вучић.

Цвијановић: Желим да допринесем променама у односима Србије и БиХ

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изразила је данас задовољство што је Србија поуздано стала иза свих заједничких стратешки важних пројеката и додала да верује да ће тако бити и у будућности.

Цвијановић је након састанка са Александром Вучићем захвалила председнику Србије на времену које издвојио у, како је рекла, овим сложеним односима и верменима, као и на заједничком ангажовању на развоју пројеката и билатералних односа и свега што је рађено у односима РС и Србије.

Са аспекта нове позиције желала бих да допринесем променама - да односи БиХ и Србије буду бољи да се разумемо боље, али то зависи и од других не зависи само од мене, рекла је она.

Нови српски члан Председништва БиХ је рекла да жели да се изађе из фазе свађалачког односа у БиХ, да се изађе на пут сагледавања користи и реализације пројеката а не блокада.

Исказала је велику завалност Србији што је одлучила да буде инвеститор и коинвеститор на значцајним пројектима.

Стратешки интерес је да се иде у реализацију пројекта Бук бијела, заинтересовани смо и за аеродром у Требињу јер ће то допринети бољој комуникацији мејду нама, развој привреде и туризам.

Цвијановић је поздавила идеју за заједничке активности и радну групу везано за односе БиХ и Србије.

Наравно да у овом периоду треба разјаснити бројне дилеме поготово имаући у виду многа оптерећена, а БиХ треба да изађе из таквих оквира, рекла је Цвијановић, након састанка са председником Србије Александром Вучићем и новоизабраним председником РС Милорадом Додиком.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести