Вучић: Русију поштујем, служим само Србији

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, на посебној скупштинској седници о извештају о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара, да он за разлику од појединих представника опозиције поштује Русију и не служи јој, као и да служи само Србији.
e
Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ / nr

 Одговарајући на излагање Ивана Костића из покрета Двери, који га је питао зашто је прекинуо инситуционалну сарадњу са Русијом, Вучић је подсетио да је он био једини који се на Генералној скупштини УН одржаној у септембру састао са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим.

"Шта је то што ми тачно замерате? Не знате или сте само заборавили тај сусрет. Јел мислите да треба да излажемо Србију притиску па то да радимо сваки дан? Шта смо то урадили против руских интереса, што седимо и трпимо, не мешамо им се у интересе. Сваки дан гледам приче о српским добровољцима. Јесам ли им некада замерио што вам помажу, а ја никада нисам позвао Наваљног нити иког другог", рекао је он.

Како је рекао, оно што је суштина јесте да су геополитичке околности горе, а не боље за Србију, односно да су најлошије у последњих 10, 15 година.

Говорећи о повлачењу страних инвестиција из Русије, Вучић је рекао да је то суштински катастрофално, иако мање од очекиваног, односно да се Русија добро снашла.

"Највећа грешка Запада је јер су најавили тенкове, посебно немачке, то су страшни тенкови, али тада су они уједуинили руски народ. То је највећа политичка грешка Запада јер су у једном дану ујединили Русе", рекао је он.


„Нећемо дозволити улаз Косова у УН, верујем да можемо то да спречимо“

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у парламенту да Србија треба да одржи баланс, сачува виталне интересе нашег народа на КиМ и не дозволи улаз Косова у УН, као и да то сматра победом наше земље.

"Да не дозволимо улаз Косова у УН, верујем да то можемо, а свакако нећемо ми бити ти који ће то дозволити неком другом. За оне следеће нисам сигуран. А, можда нас и Бог погледа, па неки бољи и одговорнији дођу. Како ствари стоје, плашим се да би могло да буде много пута горе", рекао је Вучић.

Казао је да је познавао све претходне лидере и да зна шта су радили.

"Гледам и ово данас и плашим се да смо од много оних који нису били добри имали много боље, него што их имамо данас, а претендују на власт", закључио је Вучић.

Посланик Звонимир Стевић из СПС је претходно у расправи рекао да су посланици опозиције својим понашањем нанели огромну штету држави Србији и српскин националним интересима, а највише Србма на КиМ.

"Видело се јуче и данас коме је стало до КиМ, а коме није, и коме је стало до КиМ као до лањског снега", рекао је Ставић и додао да је на седници о КиМ требало да постигнемо национално јединство.


Према његовим речима, када водите земљу морате на реалан начин да сагледавате ствари и запитао посланика не мисли ли стварно да треба да се вратимо у 1906. или 1917. годину када је Србија изгубила две трећине мушког становништва.

"Јел то треба да нам буде циљ? Због чега бисмо издржавали било шта? Сви ми смо далеко себичнији него тада, не желимо деце као тада, ни да радимо као тада, немамо раднике који раде на путевима, сви желе велике плате и да раде у канцеларијама по два, три сата. Хајде да пробамо да сачувамо мир и децу и градимо будућност", рекао је Вучић.

Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Он је позвао опозицију да реалније сагледава ситуацију и рекао да је изложен нападима и притисцима на сваком месту где се појави због неувођења санкција Русији.

"И никоме нисам тражио хвала, јер тиме нисам бранио Русију већ српску слободу на свој став. Шта ви хоћете да преговарамо или не преговарамо о КиМ. Само ми реците да урадимо све то, шта бисмо добили. Повлачење инвестиција је нешто што не бих пожелео никоме, Руси су се добро снашли, али да ли санкције имају утицаја - свакако и то велики. Тај ко вам прича другачије обмањује вас", рекао је Вучић.

Он је казао да "моли Бога" да мир завлада што пре, као и да је приметио да је реч мир забрањена свуда.

"Само би нас мир спасио, овако ми награбусисмо јер нико неће нас да трпи не само због санкција већ и зато да се Путин не позива на КиМ. Да ли би се у будућности позивао то је друга ствар. Са њим имам коректан однос али не треба да се играмо са тим и багателишемо потенцијалне претње које долазе са запада. Овде није питање љубави, већ опстанка наше држава. Да мало мање учествујемо у ријалитију и гледамо нашу земљу имали бисмо више успеха", рекао је Вучић.

Он је поновио да су јучерашња дешавања у Скупштини била срамна и лоша за Србију, а за опозицију ужасна.

"Није то решење, сада сте у институцијама, говорите аргументовано, то је политика. Курти и Хрвати и њихови медији су се обрадовали и сви су на вашој страни", рекао је он.

"Сигурна рука вас води у будућност"

Председник Србије Александр Вучић изјавио је данас, одговарајући на излагања посланика, да не морају да брину колико дуго је он у политици јер их "сигурна рука води у будућност".

Он је тако, на посебној седници Скупштине Србије, посвећеној КиМ одговорио посланику из коалиције "Зелено - леви клуб" Ђорђу Павићевићу, који је рекао да се Вучић скоро 30 година институционално бави политиком због чега не мора да спочитава опозицији "ко је шта радио у животу".

Вучић је рекао и да Павићевић све време свог излагања није ни поменуо КиМ, чак ни име изговорио. "Али зато су ваљда сви славни када изговоре моје име. Изговорио га је девет пута за скоро четири минута излагања. Честитам спасили сте КиМ виртуозним вештинама, али ми није јасно да ли сте ме хвалили или не", закључио је Вучић.

Павићевић је током излагања навео да је током јучерашње седнице Вучић говорио скоро пет сати, председник Скупштине Владимир Орлић сат и 45 минута, "они који су хвалили председника" 108 минута. "Нећу се захвалити председнику јер нас је поштедео читања нити смо могли да прочитамо шта пише, али смо чули пет сати различитих интерпретација и 10 принципа који се не односе на оно што пише. Чули смо Тукидида, али то је ваш манир, могли сте да нађете и боље делове тог дела", рекао је Павићевић.

Пре Павићевића говорила је посланица СНС Данијела Вујичић, која је рекла да је након јучерашњег дана схватила да је погрешила што је мислила да је КиМ колевка сваком Србину, као и да је политика опозиције према КиМ "чист аматеризам".

"Јуче су пале све маске. Желим да се захвалим председнику за све што чини за КиМ и што чувамо мир. Показали сте да поштујете институције. Не бих се можда ни захвалила да су сви претходни председници имали овакву одговорност. Показали сте разлику између политиканства и одговорног вођења Србије", рекла је она. Она је нагласила да Срби са КиМ апелују на јединствен став и да инсистирају на томе да народ схвати да су сва вера и нада уперене у Београд. "Читава моја генерација је одрастала уз крвави петак, суботу, пролеће. Када сам говорила да би требало да научимо нешто од Албанаца, то је да будемо јединствени. Када нисмо јединствени то се заврши са метком у чело нашем детету. Све против јединства значи метак у чело детету", рекла је Вујичић. Додала је да Срби са КиМ, који слушају заседање у галерији скупштине нису криминалци већ патриоте и да су криви само зато што су Срби и што су њихова деца рођена "иза жице". "Ви сте криминализовали Србе и слали депеше страним амбасадорима о неким лошим момцима. Да ли су синови Милана Радоичића криви што им је отац патриота и што се бори за сваког Србина на КиМ. Вероваћу вам да волите Косово када промените наратив. И нисмо ми грађани са КиМ, већ Срби са КиМ", рекла је Вујичић.

Она је казала да се на Косову води политика Џафера Деве и да сваког Србина боли нејединство.

"Да ли гледамо у исто Косово - не. Знам да ће КиМ бранити и Вучић и СНС док дишемо, а ви док вам трају мандати. Желим само да обавестим Војислава Коштуницу да ће Србија победити са или без Аљбина Куртија", рекла је она.

Двери неће пристати на споразум

Посланик покрета Двери Иван Костић претходно је рекао да је уверен да Србија неће пристати на споразум у коме би Србија требало да призна КиМ.

"Србија није у рукама политичара већ цара Лазара. Што се тиче понашања у Скупштини, када председник скупштине не буде задојен клицом страничарења, неће бити ни оваквих инцидената јер ће човек који води скупштину дати реч сваком човеку", рекао је он.

Он је упитао Вучића да ли постоји шанса да се промени платформа за дијалог са Приштином и оценио да су геоополитичке околности много боље за Србију.

"Питајте Србе са КиМ, монахе, шта мисле који је предлог добар за Србију и да ли се слажу са предлогом Француске и Немачке и добићете идеју шта треба да урадите. Платформа и поруке са којима се иде у јавност нису реалне и зашто жури са доношењем решења. Треба да се окренемо домаћим инвестицијама. Неће бити повлачења страних инвестиција као што није ни из Русије, свега 20 одсто", рекао је Костић.

Никад нисам преговарао о останку на власти

Вучић је изјавио да никада није преговарао ни са ким о опстанку на власти, нити да ће о томе преговарати са било ким, јер га интересује само опстанак и напредак Србије.

"Никада нећу преговарати због опстанка на власти, мене интересује опстанак и напредак Србје", поручио је Вучић, у наставку расправе на посебној седници о Извештају о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара.

Председник је тако одговорио на оптужбе посланика Роберта Козме из Зелено - левог клуба да је СНС, поред све муке за Србе на КиМ, увео страховладу на северу КиМ и да увек са међународним представницима испреговара за себе останак на власти, а за грађане КиМ све већу неизвесност.

Истакао је да грађани треба да разумеју да није увек питање  онога шта на неком папиру о КиМ стоји већ и да је важно питање политичког момента и околности и живота око нас, и шта је то што можемо да урадимо у датим околностима.

Неретко као ној набијамо главу у песак, рекао је Вучић.

"Кажу преговараш већ 10 година, а да није преговора морали бисмо да признамо незвисно Косово. Је л то ваша политика? Околности нам не иду на руку, нисам за замрзнути конфлик, напротив", рекао је Вучић.

Србија не жели у НАТО

Вучић je истакао да Србија није у атлантским интеграцијама и да не жели у НАТО, већ љубоморно чува своју војну неутралност.

Вучић је на посебној седници Скупштине Србије на којој се расправља о КиМ, одговарајући на критике посланика Двери Ивана Костића, указао да је Србија на путу ка Европској унији, а да се не налази на путу ка атлантским интеграцијама.

"Србија се налази на европском путу, а што се атлантских интеграција тиче, Србија не жели у НАТО. Србија жели да чува љубоморно своју војну неутралност и да јача. Постоји разлика између евроинтеграција и атлантских интеграција", нагласио је председник.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести