Вучић са Иванићем о ситуацији у региону и могућим пројектима

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се данас са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Младеном Иванићем, са којим је разговарао о билатералним односима, ситуацији у региону, а размотрили су и могуће заједничке економске пројекте и друге видове сарадње.
1
Фото: Tanjug

Вучић је нагласио да ће Србија увек поштовати Дејтонски мировни споразум и заједнички изражену вољу сва три конститутивна народа у Босни и Херцеговини – Срба, Бошњака и Хрвата.

Он је нагласио да је Србија опредељена за унапређење односа с Босном и Херцеговином, како политичких, тако и економских.

– Добросуседски односи су од виталног значаја и за српски народ у Републици Српској и БиХ, као и за Бошњаке и Хрвате у БиХ, али и за мир и стабилност у региону – рекао је председник Србије, саопштила је његова прес-служба.


Питање границе Србије и БиХ

На питање да ли је с Вучићем разговарао о границама као једном од отворених питања између Србије и БиХ, Иванић је рекао да то није било тема, те да није реално очекивати да се у наредна четири месеца, колико је остало до избора у БиХ, постигне договор.

Члан Председништва БиХ сматра да је велика штета што договор о границама није постигнут раније јер би, како каже, то био огроман плус за Србију и БиХ и леп пример у региону.

– Не разумем зашто постоји отпор према томе. Има много разлога да се односи поправе, само је питање хоће ли се у једном тренутку појавити лидери који су спремни да отворено разговарају и постигну корисне договоре, добре за обе стране – рекао је Иванић.


Саговорници су размотрили могуће заједничке економске пројекте и друге видове сарадње Србије и БиХ.

Иванић је након састанка изјавио да Србија и БиХ постају најзначајнији економски партнери.

– Председник Вучић и ја се релативно често састајемо – рекао је Иванић новинарима након састанка у згради Председништва. – Пренео сам му како видим тренутне прилике у БиХ, а Вучић је мене информисао о приликама у Србији и ситуацији на КиМ.


Иванић о изборном закону

Иванић је оценио да је изборни закон један од кључних проблема који оптерећују политичке прилике у БиХ, и изразио уверење да напори међународних институција неће дати велике резултате зато што, каже, нема воље домаћих актера да се о томе постигне договор, назначивши „доминантно СДА и ХДЗ док траје ова власт”.

– Нико жив не може помоћи ако ти људи неће сами себи да помогну –казао је Иванић.


На питање новинара да ли је било речи о изградњи ауто-пута Београд–Сарајево, Иванић је рекао да се очекује да ће Турска, као земља која је показала највише интересовања за тај пројекат, до јесени представити финансијски план изградње.

– Мислим да ће се то десити приликом наредног сусрета лидера или посете турског председника региону. Онда ћемо видети какве су реакције Републике Српске и Федерације у БиХ да бисмо ушли у тај посао, који треба добро припремити – закључио је Иванић.

С. Ст.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести