Вучић са министром УАЕ о ширењу билатералне сарадње и економских односа

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се данас са министром за спољне послове и међународну сарадњу Уједињених Арапских Емирата, шеиком Абдулом бин Заједом ал Нахјаном, који му је пренео поздраве председника УАЕ, његовог височанства шеика Мохамеда бин Заједа ал Нахјана.
1
Фото: Инстаграм Будућност Србије

Разговарано је о ширењу билатералне сарадње и економских односа, као и о конкретизацији предлога и планова за реализацију нових заједничких пројеката од обостраног интереса, који су били тема и током посете председника Вучића Емиратима и састанка са његовим височанством шеиком Мохамедом бин Заједом Ал Нахјаном, у септембру прошле године у Абу Дабију, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Пожелевши срдачну добродошлицу уваженом госту, председник Вучић је нагласио да је изградња стратешких односа и свеобухватног чврстог партнерства са УАЕ од кључног значаја за Србију, те да наша земља посвећује највећу пажњу развијању и јачању сарадње са Емиратима, која се темељи на међусобном уважавању и поверењу, али и на заједничкој визији напретка и вредностима које делимо.

"Србија је захвална пријатељима из УАЕ који су били уз нас у тешким временима и који су несебично помагали нашу земљу и народ када нам је то било најпотребније, а ми то не заборављамо", поручио је председник Вучић и додао да две земље снажно крећу у интензивирање свеукупних односа на свим плановима.

Председник Вучић је посебно истакао да су досадашњи велики пројекти попут Београда на води и инвестиције у нашу националну авио-компанију, допринели изузетном позиционирању Србије на мапи земаља са снажним економским успоном, чиме је отворено ново поглавље напретка у нашој модерној историји.

"Србија је сада велики центар, раскрсница и чвориште које инфраструктурно и економски повезује Исток и Запад, али и покретач брзог развоја целог региона. Настављамо да користимо овај снажни замах радећи на новим пројектима и инвестицијама заједно са партнерима из УАЕ“, поручио је Вучић. 

Истакао је да ће се сарадња додатно интензивирати и у областима технологије, иновација, медицине, пољопривреде, војне индустрије, културе, образовања и најновијих научних достигнућа у области вештачке интелигенције.

Председник Вучић и министар ал Нахјан разменили су мишљења и о актуелним глобалним геополитичким кретањима, као и о ситуацији у регионима Западног Балкана и Блиског истока. 

Председник је детаљно упознао министра са најновијим развојем догађаја на Косову и Метохији, са посебним нагласком на услове у којима тамо живи српска заједница, истакавши да Србија наставља да улаже максималне напоре у циљу одржања мира и стабилности у региону, али и наставка дијалога као јединог правог пута за решавање отворених питања.

"Имајући у виду све већи политички и економски утицај УАЕ на геополитичкој сцени, не само у регионалном контексту и локалним оквирима, већ и на глобалном нивоу, захвалан сам за пажњу коју лидери Емирата посвећују нашим приликама и изазовима, као и за разумевање које показују за позиције Србије“, нагласио је председник Вучић.

Поновио је да наше земље деле исту визију политике мира, преговора, повезивања и спремности за сарадњу са свим странама добре воље, у циљу опште добробити за све грађане.

На састанку је било речи и о ширењу сарадње у бројним другим областима.

Председник Вучић је замолио министра ал Нахјана да пренесе посебно срдачне поздраве председнику УАЕ, његовом височанству шеику Мохамеду бин Заједу ал Нахјану, истакавши да би његова поновна посета Србији представљала посебну част за нашу земљу и народ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести