Вучић: Запошљавање најважније за Роме, али важно и за Србију

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је да је запошљавање Рома кључни проблем који наша држава морати решити, када је реч о приоритетима који се тичу положаја Рома, али да је то и у интересу целе Србије.
1
Фото: Tanjug

Вучић је, у обраћању путем видео линка скупу „Добро за Роме, добро за Србију", који је организовао покрет Опре Рома, за који је навео да је покренуо одређена важна питања.

Захвалан сам што сте покренули питање учешћа Рома у јавном политичком животу у Србији ињихове равноправности и поштовања људских права у контексту „Србија 2025“, рекао је Вучић обраћајући се скупу уз поруку: "Запошљавање је највећи проблем".

Председник Србије указао је и на то да ће по том питању морати да се ради кроз већу едукацију, односно да је потребно да већи број младих Ромазаврши средњу школу, и и високе школе,а да на другој страни, мора више да се уради на подстицању запошљавања Рома.

То морамо да урадимо на такав начин да не погазимо норме Устава Србије, да не правимо позитивну дискриминацију за Роме, али нећемо бежати ни од тога ако будемо морали то да урадимо. Ја за разлику од других нити ћу да тражим гласове,нити било шта, већ да говорим шта мислим да је најважније за људе. Ви сте грађани Србије и важно је ваше запошљавање, истакао је он.

Нагласио је да је за њега, као председника државе, важно да Роми раде, јер тиме држави значајно расте БДП.

По различитим проценама између 9 и 12 одсто радно способног становништва чине Роми. То је огромна снага и енергија, то је нешто што морамо да искористимо. Уколико нисте запослени ми губимо на годишњем нивоу од 1 до 3,5 одсто БДП-а, поручио је на скупу Вучић.

За државу, је, истиче, изузетно важно да Роми буду у потпуности укључени у радни процес у нашој земљи.

Ми смо данас припремајући се за овај скуп разговарали и пронаћи ћемо начин како да подстакнемо приватна предузећа, али и јавне компаније, државна предузећа на веће запошљавање Рома, да им дамо и веће пореске олакшице, објаснио је он.

Циљ, према његовим речима, мора бити да свака кућа има једног или двоје запослених, а када има више деце и троје.

То мора да иде са процесом убрзаног школовања, доквалификација и преквалификација, свега оног што је потребно за запошљавање, нагласио је он.

Најавио је да ће посебна пажња у програму „Србија 2025“ бити посвећена развоју канализационе инфраструктуре и водоводне мреже, да би сви људи могли и да живе у условима савременог света.

Предвидели смо милијарду из сопствених средстава да платимо, што значи да можемо до 2,5 милиајрде да уложимо, што значи да готово свако место у Србији мора да добије водовод и канализацију. То је промена начина живота за највећи део ромских породица. Ромска насеља морамо у потпуности да уредимо, а при том водимо рачуна о заштити животне средине. У томе нам је потребна ваша помоћ, рекао је он.

Вучић је изразио уверење да ће Роми бити задовољнији основним условима за живот, и додао да они не могу опстати ако нису запослени и не раде.

Волим Роме, обожавам ромску децу, јер су енергична, живахна. Мислим да она представљају велику будућност не само за ромску популацију, већ целу Србију, а тај потенцијал можемо и морамо да искористимо“, рекао је он позивајући Роме да кажу којим конкретним мерама би држава могла допринети да се боље осећају, да би веровали у своју Србију и да не би трбухом за крухом одлазили у иностранство, казао је Вучић.

Колико се залажемо за повратак Срба, толико би желео да видим велики број Рома који су успели у иностранству да уложе свој новац и знање код нас. За нас је веома важно да ви урадите све што можете и да једнако као ја и свако други који припада некој другој нацији волите ову земљу и уложите своје знање у њу, закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести