Вучић са Рикером и Палмером о Косову

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Њујорку са званичницима америчког Стејт департмента - в. д. помоћником државног секретара Филипом Рикером и специјалним изаслаником за Западни Балкан Метјуом Палмером.
 Vučić sa Rikerom  Foto: Tanjug/video
Фото: Вучић са Рикером из архиве/Фото: Танјуг/видео

Како се наводи у саопштењу из кабинета председник Републике, саговорници су констатовали да су Србија и САД интензивирале политички дијалог и економску сарадњу.

Они су разговорали и о могућности да се отклони препрека за наставак дијалога Београда и Приштине. Председник Вучић је рекао да је Србија спремна да се врати дијалогу по укидању такси на српску робу, јер се искрено залаже за постизање стварног и одрживог компромиса у решавању питања Косова и Метохије.

"Тај компромис би морао да узме у обзир и поштује интересе тамошњих Срба, као и очување државних и националних интереса Србије", нагласио је председник Вучић.

Председник Србије и званичници САД су разговарали и о ситуацији на Западном Балкану и сагласили се да су мир и стабилност од суштинске важности за политички и економски напредак, као и европски пут целог региона, додаје се у саопштењу.

Апел Удружење породица киднапованих и убијених Вучићу

БЕОГРАД:  Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији протестовало је данас што Генералној скупштини УН у Њујорку присуствују и вође терористичко-злочиначке УЧК (ОВК).

У јавном апелу, Удружење је председника Србије Александра Вучића позвало да на данашњем састанку с немачком канцеларком Ангелом Меркел у Њујорку укаже да не може бити договора са злочинцима.

"Председниче Вучићу, молимо Вас да уважите наше жртве које сте видели приликом Ваше посете у спомен соби ''Косметске жртве'' и да јавно поручите госпођи Меркеловој, да је договор и компромис са вођама УЧК-а НЕМОГУЋ", истиче се у апелу.

Удружење је позвало Вучића и да затражи од Ангеле Меркел да "замоли Албанце да 6. октобра не бирају ратне злочинце, већ Албанце који нису окрварили руке", јер "не могу ратни злочинци да представљају Албанце у Бриселу".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести