Вучић се састао с председником парламента Норвешке

ОСЛО: Председник Србије Александар Вучић јутрос је, у оквиру дводневне посете Ослу, започео састанке са највишим званичницима Норвешке и прво посетио норвешки парламент.
1
Фото: Instagram/avucic

Вучић се састао са председником парламента Норвешке Масудом Гараханијем.

Вучић је тако започео прву радну посету Норвешкој у својству председника Србије, након што је у Београду пре две седмице одржана конференција заједно са Норвешком и земљама Западног Балкана о могућностима улагања у обновљиве изворе енергије.

Вучић је раније најавио да Србија треба да спроведе реформу у сектору енергетике и диверзификује изворе снабдевања гасом и нафтом, као и да повећа улагања у обновљиве изворе енергије и да ће јој у томе помоћи Норвешка, која један од лидера у тој области и зеленој транзицији.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, која је у делегацији Србије, састаће се са државним секретаром у Министарству гаса и енергетике Норвешке Андреасом Бјеландом Ериксеном и разговарати о сарадњи две земље у области енергетике.


Отварамо ново поглавље у односима Србије и Норвешке

Данас отварамо ново поглавље у односима Републике Србије и Краљевине Норвешке, поручио је Вучић.

Вучић је на Инстаграм профилу "buducnostsrbijeav" написао да је председнику норвешког парламента захвалио на томе што је Норвешка увек била спремна да помогне Србији.

"Не само својим искуствима у хармонизацији стандарда и прописа ЕУ, већ и у експертској и финансијској помоћи нашим реформским процесима, а посебно у модернизацији нашег енергетског система", навео је председник Србије.


Вучић ће затим имати радни ручак који ће председник Владе Норвешке Јунас Гар Сторе приредити у част председника и делегације Србије у вили норвешке владе.

Председник Вучић ће се састати и са краљем Харалдом Петим и престолонаследником Хоконом, а планирано је и да положи венце на споменик страдалим Југословенима у Норвешкој у Другом светском рату уз војне почасти.

Вучић ће, како је предвиђено, први радни дан у Норвешкој завршити посетом амбасади Србије у Ослу и вечером са норвешким привредницима.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести