Вучић: Србија и Мађарска најбољи пример односа две суверене државе

СУБОТИЦА: Председник Александар Вучић рекао је данас да очекује да ће трговинска размена с Мађарском ускоро да достигне две милијарде евра, наводећи да је та земља сада шести спољнотрговински партнер Србије. 
vucic i orban, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Вучић је на заједничкој прес конференцији с мађарским премијером Виктором Орбаном рекао да су њихови разговори данас били без отворених питања, те да су једине теме биле како да заједно радимо на бољој будућности, како да више мађарских компанија дође и улаже у Србију и како да се наше компаније позиционирају у Мађарској. 

"Политика коју води Орбан допринела је стабилизацији односа са Србијом, али је то допринело стабилизацији читавог региона и није значило само Мађарима, него и свим људима који живе у овом делу Европе", рекао је Вучић, додајући да је захвалан посебно на помоћи и подршци коју Орбан пружа војвођанским Мађарима. 

Јер, како је појаснио, свака помоћ њима помоћ је и подршка Србији и стабилизацији прилика у региону.
Вучић је рекао да је поносан што је велики посао око обнављања синагоге у Суботици урађен заједничким напорима и да смо тиме показали да много тога можемо заједно да урадимо. 

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Посебну захвалност упутио је премијеру Мађарске Виктору Орбану лично, за којег је рекао да је обезбедио значајна средства за обнову синагоге и подршску.
Председник Србије је истакао да о најбољим политичким и економским односима говори и трговинска размена од 1,49 милијарди евра претходне године, што је за 22,3 одсто више него у 2016. години, а да је у првом месецу ове године забележен раст од 39 одсто у односу на јануар претходне године...
 Све то говори, каже Вучић, да ћемо у кратком периоду достићи трговинску размену од 2 милијарде евра и да је Мађарска Србији шести спољнотрговински партнер.

Он је захвалио Орбану и на томе што инвеститори из Мађарске не инвестирају само у север, у Војводину, већ и у централну Србију "и хвала му на томе".
 Према његовим речима, председник мађарске владе је показао колико му је стало и колико је од заједничког интереса политика стабилности и мира, а политика коју је Орбан водио у региону Централне европе је, истакао је Вучић, значајна за стабилизацију читавог региона.

Додао је и да су Србија и Мађарска најбољи пример односа две суверене државе.

У том смислу Вучић је истакао да Мађарска показује како се понаша суверена и независна земља, чланица ЕУ, и још једном попнопвио да смо захвални на подршци коју пружа нашем путу ка ЕУ. 

"И када је реч о правима националних мањиина, и свим другим стварима Мађарска је била та која нас је подржавала" рекао је Вучић који је навео да увек зна када су Мађари на неком састанку да ће Србија имати глас уз себе.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Председник Србије је замолио Орбана да чешће долази у Србију, да све више развијамо економске односе и политичку сарадњу подигнемо на још виши ниво, а поручио и да Мађарска може да рачуна на Србију као искреног, поузданог партнера на корист оба народа и обе државе.

 "Уверен сам да имамо добру будућност и да ћемо и у породиоци европских народа моћи још тешње, ближе и чвршће да сарађујемо", нагласио је председник Вучић.

Орбан: Србија није проблем, већ потенцијал за ЕУ

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да се Мађарска радује развоју и напретку Србије, јер је пријатељ наше земље, али и због тога што као суседна земља има интерес да Србија буде што успешнија.

"Твој плац више вреди, ако имаш комшију који је успешан", рекао је Орбан у обраћању после састанка са председником Србије Александром Вучићем у Суботици.

Успешна и просперитетна Србија у суседству значи много и за Мађарску, која је срећа што је сусед успешној земљи као што је Србији.
Орбан је нагласио да је и Европској унији потребна Србија, као велики потенцијал, те да Срби увек могу да рачунају на Мађаре када је реч о прикључењу ЕУ.

"Србија није проблем, Србија је велики потенцијал за нас", поручио је данас у Суботици премијер Мађарске Виктор Орбан.

Како је рекао, ЕУ има потребу за новим енергетским ињекцијама и мора да се прошири своје редове са новим снагама, јер ће се потенцијали смањивати, а Унија мора да јача.

"Европа мора да буде активнија и успешнија на Балкану и због стабилнсоти овог региона. Србија је веома важна за ЕУ", истакао је мађарски премијер.
Он је приметио да раније несигурности можемо да заборавимо, јер је свет могао да се увери да Србија данас има руководство које је у стању да створи стабилност, која је изузетно велика вредност.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Поред стабилности, указао је да је побољшана економска ситуација у Србији и да су се отвориле могућности за даљи раст и развој.
"Мађарска ће и даље да се залаже да се ЕУ односи према Србији као потенцијалу који још није искоришћен и да ће Србија добити висе енергије, ако постане чланица Уније", нагласио је Орбан.

Он је поновио да је модел заштите мањина који је Србија изградила пример за целу Европу, јер је мало земаља у ЕУ које су имале снаге да ускладе понос и територјилани суверениттет, а да истовремено обезбеде аутономију својим мањинама и чак да то подстичу.

"У Србији се то десило и у смислу мањинске заштие може бити модел", назначио је Орбан.

Орбан, који је са Вучићем данас присуствовао отварању обновљене синагоге у Суботици, рекао је да је српски народ веома отворен, као и Мађари.

"Увек је узвишен тренутак кад човек доживи и помисли да може да чини нешто само због лепоте и доброте, а за то је доказ отварање синагоге. Увек смо знали да имамо велико срце, а ово говори и о нашем односу према култури", рекао је Орбан.

Орбан је цитирао Винстона Черчила, који је на намере смањења буџета за културу у Британији у време Другог светског рата рата, узвратио питањем "у реду, али због чега се ми онда боримо" и истакао да и у временима криза које се морају решавати, не смемо заборавити да су и Срби и Мађари културни народи.

"А култура се састоји од лепота и вредности које су створили наши преци, а све је створено у част наших народа", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести