Вучић: Страшне последице рада Вилијама Вокера

БЕОГРАД: У наредном периоду биће доста речи о улози Вилијама Вокера и последицама његовог извештаја, рекао је премијер Александар Вучић оцењујући и да његово залагање за "Велику Албанију" може да изазове нестабилност.
aleksandar vucic, tanjug tanja valic
Фото: Танјуг/Тања Валић

"Видећемо све наше правне могућности да поставимо питање легитимитета и легалитета одлука које су доношене по том питању, па ћемо онда да видимо и колика је штета Србији нанета на такав начин", истакао је Вучић за РТС.

Поновно активирање Вилијама Вокера, овога пута, са отвореним залагањем за такозвану "Велику Албанију", за председника српске Владе није највећи разлог за страх, јер сматра да та идеја не може да буде реализована.

Он међутим оцењује да таква неодговорна изјава може да изазове нестабилност, што би могло да доведе и до трагицних исхода.

Вучић сматра да је много теже последице по Србију Вокер изазвао извештајем о Рачку пре 18 година.

"На основу његове одлуке, што људи заборављају, донета је одлука, диркетна одлука о агресији и нападу на СРЈ, дакле, пре свега на Србију, мањим делом на Црну Гору, и истовремено као последица резултата агресије, у 2008. години донета је одлука о признању од великог броја земаља у свету тзв. независности Косова. То су две страшне последице које су резулатат рада Вилајама Вокера", рекао је Вучић.

Подсећа на улогу Вокера крајем 90-их на Косову и Метохији, коју је, како оцењује, његова последња изјава у потпуности разјаснила.

"Дакле, некадашњег агента ЦИА који је доведен за шефа верификационе комисије ОЕБС-а. Организација за европску безбедност и сарадњу је довела цовека који је имао јасне планове стварања великоалбанске државе и који се служио неистинама, лажима и фалсификатима да би се тај политицки циљ остварио. Данас је то после ове његове изјаве потпуно јасно. И није питање да ли је он данас пензионер или није, баш ме брига шта је он данас и шта ће он да буде сутра, он је овим показао шта је био пре 20 година", истакао је премијер Србије.

О улози Вилијама Вокера и последицама његовог извештаја, поруцује премијер, биће доста реци у наредном периоду, а како каже, обраћање министарке правде пред Уједињеним нацијама следеце недеље је тек поцетак.

Вучић каже да ће се о овоме говорити и пред многим међународним форумима.

"Видећемо све наше правне могућности да поставимо питање легитимитета и легалитета одлука које су доношене по том питању, па ћемо онда да видимо и колика је штета Србији нанета на такав нацин, материјална штета, и штета у животима људи, па неко за то мора да буде крив, неко мора да одгвоара, да ли цемо на то да цекамо годину или десет, потпуно је свеједно. Уверен сам да це у будуцности бити прилика да нешто добијемо заузврат што це моци колико толико да зацели наше веома, веома тешке ране које су настале на основу стравицних лажи", истакао је премијер.

Вучић: У Кини треба да договоримо директну авио линију

БЕОГРАД: Премијер Александар Вучић који ће предводити српску делегацију у вишедневној посети Кини изјавио је уочи одласка да ће покушати да обезбеди коначни договор око авио-линије измеду Кине и Србије.

"Покушаћемо да обезбедимо овога пута конацни договор око авио-линије измеду Кине и Србије, па макар првих шест месеци било преко неког града још у Европи, али после тих шест месеци да имамо диркетну везу Београд-Шангај или Београд-Пекинг", рекао је Вучић за РТС.

У Кини ће се крајем недеље разговарати и о стабилности региона, а и о важним економским темема.

Теме разговора, пре свих са кинеским председником Си Ђинпингом, али и другим кинеским званицницима и привредницима, биће очување и даљи напредак Железаре, затим РТБ Бор, изградња индустријског парка у Београду, војно-техницка сарадња и улагање у наменску индустрију, инфраструктурни пројекти, пруга Београд-Будимпешта.

"То су огромне промене за нас и сад наравно ми морамо да пронађемо увек довољно новца за финансирање, а да не угрозимо стабилност јавних финансија, и мислимо да успевамо у томе. Зато је за нас важно да имамо што више оваквих ствари као што је Железара, као што је РТБ, као што је значајнији долазак кинеских туриста", истакао је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести