Дачић: Размотрићемо забрану уласка Вокера у Србију

ЈАГОДИНА: Министарство спољних послова предложиће Влади Србије да се размотре све мере које се могу применити против бившег америчког дипломате Вилијема Вокера, због његове изјаве да има план за уједињење Албанаца из Албаније, Косова и дијаспоре, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.
Ivica Dacic
Фото: FoNet

Дачић је рекао да оно што Србија може је да му забрани улазак у земљу.

"Следеће недеље биће одржана и редовна тромесечна седница Савета безбедности (СБ) Уједињених нација, на којој ће у име Владе Србије учестовати министарска поравде Нела Кубуровић и свакако ће на тој седници то бити једна од тема нашег обраћања", рекао је Дачић, новинарима на отварању нове хале Фабрике "Аунде" у Јагодини.

Министар је указао да је Изјава бившег шефа мисје ОЕБС на Косову и Метихији Вокера потврдила оно што смо, како је рекао, ми увек говорили а то је да догађаји на Косову и Метохији и бомбардовање Србије, које уследило нису били случајни.

"Није то био изоловани инцидент, то је била систематска политика која је имала за циљ, припрему стварања тзв. независне државе Косово, нове Албанске државе, нелагалне државе на територији Србије", рекао је Дачић.

Подсетио је да је својевремено у Рачку, без било какве истраге и без стручњака, Вокер као шеф мисије ОЕБС установио да су убијени албански цивили и да је то уцинила српска војска и полиција. 

"То је била основа за одлуку о бомбрадовању СР Југославије", рекао је Дачић.

Тај исти човек данас, после завршетка свог политичког задатка ради и даље за остврење циљева Велике Албаније, додао је Дачић.

"С друге стрене имате, такође неке политичаре из Европе и Америке који говоре да је та теорија о ''великој Албанији'' српски изум а видите и сами да је о томе гворио Рама, говорио Тачи, Муслију, са сада о томе говори и Вокер", рекао је Дачић.

Србија наравно треба да искористи сва правна и политичка средства, да свима то стави до знања, да није први пут да Вокер то говори, те да је он о томе више пута причао на овим просторима. 

Он, казао је, није једини политичар и дипломата из тог времена који користи то што је радио тада на Косову за свој бизнис.

Многи су, подсетио је, касније добили посао на Косову, што говори да постоји озбиљна спрега између њиховог политичког рада, политичких циљева из тог времен и оног што данас раде.

"Ми ћемо проучити све могућности, на који начин најбоље можемо правно да делујемо, дали можемо негде некога да тужимо али сигурно можемо политички да протестујемо, код ОЕБС-а, пре свега", рекао је Дачић.

Дачић је рекао и да је о томе јуче обавестио амбасадора САД у Београду.

"Вокер сада није у дипломатској служнби САД, а према речима амбасадора Скота његов став не одражава званични став САД", рекао је Дачић приметивши, међутим, да је понашање бившег америчког званичника симптоматично.

Скoт: Влада САД не подрзава"велику Албанију",ни промену грани

Амерички амбасадор у Србији Кајл Скoт изјавио је вечерас да не зна шта је говорио Вилијам Вокер, али да зна да америчка влада не подржава "велику Албанију", нити промену граница.

"Господин Вокер је приватно лице и може да говори шта хоће. Не знам шта је тачно рекао, осим што сам чуо за коментаре медија. Оно што знам јесте да се америчка влада залаже за стабилност у региону", рекао је Скoт новинарима у Београду.

Према његовим речима, америчка влада не подржава промену граница, не подржава ни "велику Албанију", ни "велику Србију".

"Она се залаже за стабилност и помирење међу народима у региону", поручио је Скoт.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести