Вучић сутра на Самиту Вишеградске групе

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић боравиће сутра у једнодневној посети Чешкој, где ће учествовати на Самиту Вишеградске групе (В4).
vucic
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Састанку Самита Вишеградске групе у Прагу присуствоваће и председница Словачке Републике Зузана Чапутова, председник Чешке Републике Милош Земан, председник Мађарске Јанош Адер, председник Републике Пољске Анџеј Дуда и председник Републике Словеније Борут Пахор, саопштила је Служба за сарадњу са медијима.

Вучић ће учествовати на самиту на позив чешког председника Милоша Земана, који је пре две седмице боравио у посети Београду.Председник Србије ће учествовати на пленарној седници под називом "ЕУ и Западни Балкан", на којем ће говорити и председник Чешке Земан, Мађарске Јанош Адер, Пољске Анџеј Дуда, Словачке Зузана Чапутова и, као гост, шеф словеначке државе Борут Пахор.

Након састанка биће одржана заједничка конференција за штампу, на којој је планирано обраћање свих учесника.

Позив председнику Србије на састанак ове групе централно-европских земаља дошао је након састанка Одбора за европске послове држава чланица Вишеградске групе, у Братислави, на којем су констатовани напори Србије у спровођењу реформи, те оцењено да би ти напори требало да буду валоризовани повећањем броја отворених и затворених поглавља.

У Прагу се истиче да су се земље Вишеградске групе после 1989. прикључиле европским и трансатлантским структурама, успешно прошле кроз процес социјалне, политичке и економске транформације, и да су спремне да поделе своја искуства о транзицији са колегама из земаља Западног Балкана.

Србија је тако прва земља Западног Балкана која је позвана на самит, а домаћин састанка, чешки председник, упутио је Вучићу позив за скуп.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести