Вучић: Свеједно ми је да ли ће опозиција бојкотовати избор

ВАШИНГТОН: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да му је свеједно да ли ће опозиција бојкотовати избора, али да би волео да изађу и јасно виде како стоје.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

"Свако има право да бојкотује, посебно они који имају никакву подршку народа и свих њихових партија заједно износи испод 10 одсто. Тако да могу да бојкотују, или не морају. Право да вам кажем, мени је свеједно. Волео бих да изађу на изборе и јасно виде како и колико стоје", рекао је Вучић за Глас Америке.

На констатацију новинара да разговори власти и опозиције, не иду у добром смеру, Вучић је рекао да "власт много чини" и да су спремни на све што опозиција жели и мимо закона, па и да донесу нове законе.

"Све што је потребно о Закону о финансирању политичких странака поступили смо по њиховом закону. Усвојили смо оно што су тражили, уз две мање измене, које су значиле да мање пара узимамо народу и мање дајемо странкама. Јер сам желео да моја странка добија мање новца", рекао је Вучић.

Он је додао да је увек био спреман да разговара са опозицијом, али да они то од њега нису тражили и да су рекли да је онај ко разговара с њим "изадајник".

"Њихову жељу поштујем. Зато данас разговарају онако како треба да разговарају. Са друге стране, ја ћу са њима да разговарам ако то буду желели када пређу ценсус, када буде требало да одредим мандатара. А до тада, ми смо спремни за разговор увек", додао је Вучић.

Он је истакао да је спреман да разговара о свим питањима и да је сигуран да о Радио-телевизији Србије (РТС) увек све може да се договори прецизно каква правила да буду.

Вучић је оценио да су, када је реч о медијима, у Србији најснажнији медији друштвене мреже јер их користи око 85 одсто људи.

"Што се тиче других медија постоји значајнија поларизација медија и ја немам проблем са тим. Као што постоји и овде у Сједињеним Државама - видео сам то", нагласио је Вучић.

Упитан како се осећа када људи кажи "ево га овај, на свим каналима је", Вучић је рекао да "никад у животу није био на многим од тих канала", а на наводе да су многи канали уживо преносили обилазак и отварање дела аутопута "Милош Велики", Вучић је рекао да "нажалост, многи нису преносили", а да за њега није било важнијег догађаја за Србију.

Он је додао и да је националне фреквенције Пинку, Хепију и Првој дугорочно дала Демократска странка, а не СНС и да је руководство РТСе "готово у целини од Ненада Љ. Стефановића до Оливере Ковачевић" поставила ДС, или се то десило у њихово време.

"Што се тиче медијске ситуације данас, сви недељници: НИН, Време, оне новине што су измислиле интервју са Трампом – па још добили и награду за то, Недељник, Нови магазине и тако даље – сви су анти-Вучић. Јесмо ли сагласни? И то лупају глупости кад стигну, ништа их не секира, немају проблема", рекао је Вучић.

Он је додао да лист Данас увек пише негативно о њему, а да Блиц "сигурно он контролише преко њихових власника Аxел Спрингер и Рингиер".

Упитан да ли са опозицијом може да разговара о Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ), Вучић је рекао: "Шта о РЕМ? Ви бисте да рушите независна тела која су они поставили. Све њихове законе и норме да рушите".

Вучић је рекао да ће учинити "све што је у његовој моћи" и замолити надлежне да покажу снимак саобраћајне несреће на наплатној рампи Дољевац у којој је учествовао функционер Српске напредне странке Зоран Бабић и у којој је страдала једна особа.

"Снимак је ужасан, а пошто видим да изражавате сумњу, ја ћу да замолим надлежне државне органе као председник Републике да вам покажу то. Да видите каквим сте се лажима служили свих претходних месеци", одговорио је Вучић на питање Гласа Америке и наводе да се снимци нису могли јавно видети.

На наводе да у Србији лепо живе они који су блиски СНС, Вучић је рекао да најбоље живи Драган Ђилас, а да мисли да људи у СНС живе као обични људи "пристојним и нормалним животом", али да има и оних који се понашају бахато иарогантно, те да они више неће бити на функцијама.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести