Вучић: Сви морамо да се мењамо у региону ради бољих односа

БЕОГРАД: Морамо да се мењамо и да превазиђемо позицију да смо ми богом дани, а сви други против нас, поручио је председник Србије Александар Вучић, после заједничког разговора с француским председником Емануелом Макроном с младима западно-балканске "шесторке".
vucic
Фото: Tanjug/Predsedništvo

Вучић је у изјави новинарима подсетио на јучерашње Макронове поруке да морамо да се посветимо региону, да направимо најбоље могуће односе и извучемо максимум.

Тада ћемо бити много јачи и биће много мање важно за регион шта ће се дешавати са ЕУ, указао је Вучић, потврђујући сагласност са приступом француског лидера.

Где ће да се креће ЕУ биће много мање значајно за нас, него што је то данас, ако то успемо... Морамо да разумемо да немају сви исте ставове, али морамо да мењамо и себе, а не само да тражимо да се други мењају, то је најтеже чути. Уши у региону су 'врло нежне' за те ствари, ми смо увек фини и добри, а други против нас, ми смо богом дани... Ако то успемо да превазиђемо, сигуран сам да озбиљнијих проблема у будућности нећемо имати, рекао је Вучић новинарима.

Председник Француске Емануел Макрон и Вучић су разговарали са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих (RYCO) из целог региона, а председник Србије каже да је то био разговор са младима из западнобалканске шесторке или пет пулус један: са двоје младих Албанаца, девојаком из Ораховца, младићем из Тиране, као и младима из БиХ, Северне Македоније и Црне Горе и Србије.


Решење за КиМ мора да буде "нешто између"

Председник Александар Вучић изјавио је данас да француски председник Емануел Макрон разуме тежину проблема кад је реч о Косову и Метохији и да се ствари не могу решавати тако сто нико ни од чега неће да одступа.

Ја сам тражио подршку од њега да разуме да то не мозе да буде ресено онако како би свако од нас желео, него да то мора да буде нешто између, напоменуо је Вучић.

Он је додао да то разуме и сваки Србин и сваки Албанац, али да се често "правимо блесави" и ниподаштавамо зеље и захтеве оне друге стране.

Компромис није слабост, већ снага, истакао је Вучић додајући да ће се увек залагати за стварни компромис, а не за предају и одустајање.

Како је навео, ако будемо могли ићи ћемо тим смером, а ако не, неке друге генерације ће то учинити, али да не желимо да живимо у страху од ратова и сукоба.

Људи питају зашто купујемо оружје. Па, купујемо оружје да нас нико не би напао. Ако виде да је Србија 'гњила јабука', свако ће је с лакоћом узети, ако виде да је то 'тврд орах', онда није лако да је сломите, закључио је Вучић.


Разговарали смо са свима о сарадњи у региону, покушали да конкретизујемо ствари. То је, иначе била моја идеја пред установљење Берлинског процеса, да спајамо младе из региона без обзира на разлике, националне и верске, да буде што више људи укључено да би долазимо до квалитне размене информација и сарадње, казао је Вучић.

Навео је да је данас покренут програм социјалног предузетништва младих, захваљући француској влади и да је обећао већу подршку Србије програму Канцеларије за младе.

Фото: Tanjug/Predsedništvo

Како је рекао, зато је важна свака акција на приближавању младих, којима се мора понудити боља перспектива.
Имаћемо све веће плате. Људи одлазе из региона и то морамо да променимо, казао је председник Србије и додао да ће Србија брже повећавати плате и пензије и стварити услове за бољи зивот грађана.

Ауторским текстом сам погодио у "центар мете"

Председник Србије поновио је да је својим ауторским текстом објављеним прошле недеље у "Политици" рекао истину, као и да реакције које су уследиле говоре да је погодио "тачно у центар мете" и то на пристојан и цивилизован начин, само цитирајући оно што политички противници говоре о његовим присталицама.

Вучић је навео да је поносан на тај текст, који је, каже, у последњих 20 година најчитанији ауторски текст.

Драго ми је што је изазвао толику пажњу, зато што је показао да највећи део људи у Србији то боли, колико су се лоше осећали због тога што су се 30 година тако односили према њима, а и колико је погодило мањину која се сама препознала, коју ја нисам обележио и нисам говорио о њима 'ад хоминем', рекао је Вучић.

На питање новинара да ли је забринут због "харанге и хајке", председник је навео да није ни незадовољан, ни забринут, већ, напротив, срећан и задовољан.

То је нека врста мог политичког успеха и то постаје нека врста мог политичког наслеђа за партију коју водим - да то увек буду странка народа. Да никада не постану оно што су постале неке друге странке, подвукао је он.

Вучић је пренео и да је младићу с којим је данас разговорао, а који га је подсетио на њега када је имао 26-27 година, рекао да треба да има само више разумевања за оне који другачије мисле и да ће велике ствари направити у животу.

Фото: Tanjug/Predsedništvo

Сасвим сигурно је да и ја грешим, да сам направио десетине грешка, а не једну или пет, али је вазнзо да не ниподаштавате друге људе, да разумете зашто нешто говоре. А, ја једино не могу да поштујем оне који презиру свој народ и имају само потребу да баце камен на онога ко већ камен гура", приметио је председник Србије.

Он је истакао и да је посао интелектуалаца и свих у земљи да помогну њен напредак, а не да у томе одмажу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести