Вучић: Не брините, резултат ће бити у корист Србије

ВЛАСОТИНЦЕ: Председник Србије Александар Вучић истакао је да му је у решавању проблема, укључујући Косово и Метохију, најважнији резултат, али да у суочавању са изазовима има другачији стил од осталих - не воли да прети, да се јуначи, већ гледа само оно што пише на семафору.
vucic
Фото: Tanjug (Predsedništvo Srbije)

Хоћу људима који живе овде, а пореклом су с Косова и Метохије, да поручим да не брину, да ће резултат бити у корист Србије, казао је Вучић пред обилазак Основне школе “Синиша Јанић“ у Власотинцу у обраћању грађанима, окупљених у великом броју.

Како каже, не брине га економски напредак Србије, већ апетити појединих из Приштине, због чега ће обићи Медвеђу и Сијаринску бању.

Према Вучићевим речима, суочени смо с ирационалним руководством у Приштини и да се не зна шта се може све очекивати од њих.

Наш циљ је да чувамо мир и стабилност, јер само у миру можемо да напредујемо, обнављамо домове здравља....Зато бринем због свега што су Албанци спремни да ураде, објаснио је он.

Вучић је указао да је у школу у Власотинцу уложен значајан новац, са циљем да школа која је дала најзначајнија имена Власотинца и Јабланичког округа засија новим сјајем после више од 140 година од када је основана.

Хоћемо да деца остају у Јабланичком округу, да имају услове какве имају млади у свим развијеним земљама света. То можемо да урадимо зато што данас имамо више новца него радније. Улагаћемо још више у све јавне објекте у Власотинцу, рекао је он.

Фото: Tanjug (Predsedništvo Srbije)


Медвеђа и Сијаринска бања остају Србија

Председник Александар Вучић је, поводом претњи из Приштине, поручио да ће Медвеђа и Сијаринска Бања, које ће обићи током дана, “остати Србија” и да ће држава у тај део земље улагати све више новца.

Вучић је и током посете Бојнику искористио прилику да, као што је то урадио у Власотинцу, поручи грађанима да не брину поводом претњи Приштине.

Слушам приче из Приштине. Медвеђа и Сијаринска бања су, наравно, Србија били и Србија остају и увек ће бити. Ту улажемо велики новац и улагаћемо и убудуће, нагласио је председник Србије.

Вучић је рекао да нема потребу да некоме одговара на претње сваки дан и да се стално нешто правда, већ да је битно да ће резултат на крају бити на нашој страни.

Како је рекао, без обзира на то што представници Приштине воле да “бучу, халабучу и прете”, ми никоме нећемо претити.

Они који су с наше стране раније претили нису добро водили земљу и нису имали добар резутлат, казао је Вучић.


Вучић је казао да је Власотинцу потребна још инвестиција, погона, да се запосле људи, да не морају да иду у Ниш, Лесковац, на запад да зарађују.

Подсетио је да је 2013-2014. земља била на ивици амбиса, и да се чекао само дан да нема новца да се исплате пензије, јер су претходне власти уништиле фабрике, није било запослених који би уплаћивали доприносе.

Рекао сам да ћемо ићи с тешким мерама, што се многима није свидело, али и да ћемо оздравити Србију. Данас с јавним финансијама немамо проблема. Људи су видели да рад, трпељивост, стрпљење дају резултате. Наш економски раст значајно је већи од већине земаља у региону, мада ће нам бити потребно још много година да сустигнемо развијене земље. Мора да се иде бржим темпом него до сада, рекао је он.

Замолио је све људе у локалним властима да покажу већу бригу према људима, да их примају, чују и слушају који су њихови проблеми и покушавају да их решавају.

Не могу да стигнем свуда и у Брисел, Москву, Вашингтон, и да сваког дана будем и у Власотинцу и Лесковцу. Молим све људе на власти на локалу да покажу поштовање према грађанима, каже Вучић и додаје да су његови сарадници понели сва писма која су му ту уручена.

Не можемо да решимо сва питања, хоћемо да одговоримо свакоме, да покажемо љубав и пажњју, али то мора да се ради у сарадњи са локалним челницима. Њихова је обавеза да слушају муке народа и решавају њихове проблеме, поручио је Вучић.

Отварањем аутопута кроз Грделичку клисуру повећаће и шансе за туризам Јабланичког округа, рекао је Вучић и најавио улагања у туризам Власинског језера и других потенцијала овог краја.

Аутопутеви ће, такође, подстаћи и веће интересовање улагача за инвестирање, па ће због све веће конкуренције приватни сектор морати да повећава плате, а и држава ће повећавати пензије и плате у јавном сектору, закључио је он.

Фото: Tanjug (Predsedništvo Srbije)

Вучић ће, после посете Власотинцу, у Бојнику обићи производни погон фабрике за израду галантерије “Аутостоп” и “Експерт стил” плантажу воћа.

Из Бојника ће отићи у Царичин град, где ће обићи Археолошко налазиште Царичин град - Јустиниана Прима.

Вучић ће затим посетити Сијаринску бању и обићи лековите изворе и рехабилитациони центар - хотел “Гејзир”, а након тога обилзак реконструисаног Дома здравља у Медвеђи.

Председник ће обићи и радове на проширењу капацитета вртића “Дечија радост” у Лебанима.

На крају посете, Вучић ће посетити седиште Јабланичког округа, Лесковац, где ће обићи реконструисану Установу за одрасле и стара лица, а затим ће се, са премијерком Аном Брнабић, обратити грађанима.

Вучић је кампању “Будућност Србије” започео обиласком Пчињског округа, 7. фебруара, а у међувремену је посетио и Јужнобанатски, Мачвански, Рашки округ и Расински округ.

Циљ је да грађанима представи шта је до сада све урађено и који су даљи планови, али и да чује који су њихови највећи проблеми. 

Вучић потписао први метар ПВЦ коже произведене у Бојнику

Александар Вучић се на молбу радника и менаџмента фабрике, а како налаже "традиција" у том послу, потписао на први метар ПВЦ коже од које се праве пресвлаке за аутомобиле, а који је произведен у тој у августу отвореној фабрици.

На том првом метру потписи су свих који су допринели да производња вестацке козе почне у погону у Бојнику. Вучић је, заједно са локалним руководством, обишао фабрику након краћег обраћања грађанима и обећања да ће држава реновирати локалну основну школу и дом здравља и да ће, после четири деценије, асфалтирати пут у оближњем селу Горње Бријање...

Фото: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Председник је у фабрици разговарао са руководством и радницима.

У кругу фабрике председника је дочекало неколико стотина грађана као и трубачи и КУД Белац из Придворице. У фабрици ради 55 радника који производе вештачку кожу и пресвлаке за Тојоту и Рено. Први погон те грчке компаније отворен је августу у некадашњој фабрици "21. мај". 

Планирано је да у наредних годину до две, буде запослено до 200 радника. Фабрика производи пресвлаке које се директно уграђују у аутомобиле, а праве и цераде за "пик-ап" возила за данско тржиште.

Вучић је први председник Србије који је посетио ту општину са више од 11.000 становника.

Вучић посетио налазиште Царичин град код Лебана

Александар Вучић посетио је данас археолошко налазиште Царичин град (Јустиниана прима) код Лебана које потиче из VI века.

Председника је налазиште обишао са директорком Народног музеја Лесковац Миром Миношевић, а о историји локалитета и истраживањима председника је упознао археолог Музеја Небојша Димитријевић.

Царичин град подигао је цар Јустинијан на 30 километара од Лесковца, који је рођен на овим просторима, а то доказују остаци монументалне базилике са аутентичним монограмом византијског владара и велика епископска базилика на акрополи. Јустинијан је сазидао град који се простирао на 42.000 квадратних метара на ушћу реке Царичине у Свињарицу. Царичин град је био важан црквени, војни и административни центар и седиште архиепископије Јустинијана Прима. Истраживања на том археолошком локалитету почела су 1912. године када су изнете и прве хипотезе да се ради о Јустинијани Прими.

Фото: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Кључни период у истраживањима био је између 1936. и 1940. године када је откривен комплекс Акропоља са бедемима и кулама и започета ископавања Горњег града. Истраживања су прекидана и настављана у више наврата, а у периоду од 1947. до 1970. године, су проширена и на простор Доњег града. 

Током последњих истраживања 2015. године георадаром откривени су остаци још четири цркве.

Вучић обишао плантажу воћа у Бојнику

Александар Вучић је данас у Бојнику обишао "Експерт стил" плантажу воћа, која се простире на 21 хектару. Председника су дочекали породица Ђорђевић, која је власник плантаже, министар пољопривреде Бранислав Недимовић и радници.

Након што се поздравио са окупљенима, Вучић је имао прилику да види засаде међу којима има јабука, крушака и, у мањој мери, шљива, као и механизацију која се користи за гајење воћа. Вучић се попео и на осматрачницу која се налази у склопу плантаже, одакле је имао прегледан поглед на засаде воћа.

Такође, обишао је и дрвену кућицу за одмор, која се налази на мини-језеру, између воћних стабала, у којој је за њега било припремљено послужење и корпа за јабука.

На улазу у плантажу, председник је приметио натпис да се траже радници који се разумеју у механизацију и констатовао да се прича како нема посла, док власници плантаже траже нове раднике.

"Свуда су потребни нови радници, само се тешко долази до њих", рекао је Вучић.

Власници плантаже информисали су га да желе да саграде УЛО хладњачу за чување јабука, капацитета 800 тона, за коју им је потребно 1,2 милиона евра.

На питање новинара како држава може да помогне пољопривредницима, Вучић је рекао да се то ради на више начина, а са ЕУ се ради, кроз ИПАРД фондове који су важни.

Фото: Tanjug/Predsedništvo Srbije

"Ако, власници успеју да прођу на конкурсу за 1,2 милиона, колико им треба за хладњачу од 800 тона, они добију 720.000 евра у грантовима. На поклон добију тај новац", навео је Вучић и додао да су нас у томе земље ЕУ, од Словеније до свих других новопримљених земаља, драматично претекле у протеклих 20 година.

Вучић је истакао и да су издвајања државе све већа и да се 400 милиона евра издваја само за субвенције.

Додао је да пољопривреда учествује са 9,8 одсто у укупном БДП-у Србије.

"Није то велики удео и он ће се смањивати неумитно, зато што ће расти ИТ сектор, индустрија... Све то расте, а смањиваће се пољопривреда и у једном тренутку ће доћи и на 3,4 одсто. У САД, која је најразвијенија пољопривредна земља света, пољопривреда је на 2 одсто", рекао је Вучић.

"Структура се мења, али је важно да буде високопродуктивна и да подстиче регионални развој, јер када људи могу овде да зараде, онда хоће овде да живе и да имају децу", констатовао је председник.

Иначе, плантажа воћа се налази на простору некадашњег војног аеродрома код Бојника, формирана је 2012. године, а састоји се од засада са системима за наводњавање, прехрану и заштиту од града.

Поред петоро људи који ту имају сталан посао, ангажовано је још 20 сезонских радника, а у време бербе додатних око 50 радника.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести