Вучић: Уверен сам да ћемо имати мир, да рата неће бити

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је да је уверен да ће Србија, и поред ирационалних потеза Приштине, успети да сачува мир, да рата неће бити, али неће дозволити никада више, нигде, протреривање нашег народа.
Predsednik Srbije , Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug/video

Вучић је, гостујући у јутарњем прогаму ТВ Пинк, упитан да ли прети рат због потеза Приштине, која након такси на српску робу најављује и формирање војске, рекао да не воли да користи реч “рат”, нити мисли да је то добро. 

Мени се чини само да људи у Приштини данас не разумеју размере катастрофе које могу да изазову. Молим да у неком тренутку покушају да то схвате, рекао је председник. 

Ми смо у ситуацији да не само да играмо шах против неког ко има помоћ десет кибицера, као што имају они од стране Немачке, Велике Британије, Француске и многих других, већ и да морамо да размишљамо, не само шта ће да смисле и како, већ и да ли ће неко да се подигне и таблом да лупи о главу себи и другима, објаснио је он.

Вучић је казао да се налазимо у врло тешкој ситуацији у којој је немогуће предвидети потезе.  

Сви потези који су до сада чинили су били ирационални. У таквим условима када имате таквог противника, не желим да кажем непријатеља, када се не саглашавамо ни око једног од кључних државно правних питања, онда то јесте проблем. Надам се да ћемо успети да сачувамо мир, додао је он. 


Грешке скупо коштају, ни Немачка не може да тражи Калињинград

Грешке које смо правили по питању КиМ и погрешне политичке одлуке скупо нас коштају, истакао је председник Александар Вучић. 

Вучић је указао да је Срба на КиМ између пет и шест одсто, а јужно од Ибра два одсто, за шта смо, каже, криви и ми сами, због свега што се радило и 1999. године и посебно за оно после 2000. године.

Јер се нисмо борили за народ на КиМ, сами смо доносили резолуције и предлагали одлуке Међународном суду правде, ћутали на одлуке Албанаца, сами смо себе избацили из УН, сагласили се да поставимо границе између Лепосавића и Рашке..., рекао је Вучић.

Како је приметио, те грешке људи морају да разумеју, јер се грешке и лоше политичке одлуке увек плаћају у историјском смислу.

Тако ни Немачка не може данас да тражи Каљининград, који је био немачки Кенинзберг, као што је и Стразбур, чији је синоним Гете, данас Француска.

Грешке ће кад тад скупо да нас коштају. Коштају нас већ данас. Не најављујем ништа лоше, само говорим реално и објективно, рекао је Вучић.

Навео је да смо по први пут дошли у позицију да се боримо боримо за више него што имамо, али је народ рекао да то неће, па ћемо сада да се мучимо.


Мој одговор је да ће Србија дати све од себе да сачува мир, уверен сам да ћемо имати мир, да рата неће бити. Али нећемо дозволити погром нашег народа, наших људи протеривања ма где живе, казао је он. 

Вучић је казао да је то наша обавеза испод које не можемо. 

Рекао је да ће Србија свакодневно у најтежим условима чинити све да разговарамо и мирно решавамо проблеме.

Нећу дозволити да Србијом управља страна рука

Председник Србије Александар Вучић поручио је да док је “политички жив” неће дозволити да Србијом управља страна рука. Србија је слободна, независна и суверена земља и нећу да дозволим да било чији агенти управљају овом земљом. Зато је Србија поштована у свету. Све ћемо да саслушамо, али нису грађани Србије бирали њих да управљају  овом земљом и да је разарају и уништавају, рекао је председник.

Он је казао да је за изјаву Рамуша Харадинаја да ће пасти власт у Београду, мислио да је “безвезе интервју”, али да је схватио да је то имало своју поруку. 

То је дато пре увођења такси и пре него што су покушали да ликвидирају Милана Радојичића и када су кренули са хапшењима по Митровици. Неко је то добро “израчунао”, појаснио је он.

Како каже Харадинај није глуп човек, али је изнад његовог “нивоа промишљања” да тако повезује ствари. 

Додаје да су рачунали да, ако убију Радоијичића, да више нико неће моћи да каже да Оливера  Ивановића није убио Милан Радојичић који је са Српске листе, а Вучић је подржавао Српсклу листу и мора да има нешто с тим. 

Знају да увођењем такси значајно наносе штету српском бизнису и економији и знају да би били под великим притиском нашег народа на КИМ, што се и десило. То су дивни људи који разумеју да они морају да се боре, али и ми заједно с њима, истакао је он.

Додаје да је било још неких фактора, да су организоване трибине различитих агената, људи који раде за стране службе, а који говоре сваког дана да се Срби  боље осећају у Приштини него у Косовској Митровици.

За Србе који тако говоре, каже да су одавно побегли из Приштине и да никада нису били у Косовској Митровици.

Једине састанке које имају су са иностраним агентима који им говоре како да делују против мене, кога виде као некога ко се супроставља страном доминацији ко неће да дозволи да странци управљају Србијом, нагласио је он.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести