Вучић: Војним лицима од 1. јануара плате веће за 25 одсто

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће од 1. јануара наредне године плате војним лицима бити веће за 25 одсто.
v
Фото: Tanjug

Што се војске тиче, имам изванредну вест за војна лица, за војнике, разводнике, десетаре, подофицире, официре, војнике по уговору, од 1. јануара следи повећање од 25 одсто, рекао је Вучић за ТВ Прву.

То је, како је рекао, у оваквим условина, треће године узастопне кризе, због ковида и ратова, “невероватно повећање”.

То значи да ко данас има плату од 60.000, попут водника, имаће 75.000 динара. На годишњем нивоу, то су три плате више, то је огромно повећање, рекао је Вучић.

Он је рекао да држава тиме жели да побољша попуњеност војске.

Слаба нам је попуњеност прве и друге бригаде, Београд и Војводина нам у том смислу не постоје, ту је врло ниска попуњеност. Југ Србије нам попуњава војску, трећа и четврта бригаде, од Врања до Краљева, то нам је војска, рекао је Вучић.

Циљ је, каже, да људи виде да и у војсци могу да буду добро плаћени.

Наша војска мора бити јача

Вучић рекао је да Војска Србије мора да јача и да више неће у техничком и технолошком смислу бити "врећа за ударање" као 1998. и 1999. године.

На питање о извештају америчког сајта "Глобал фајерпауер" да је српска војска најмоћнија у региону, он је приметио да при томе нису урачунали све оно што је од оружја већ купљено.

Он је указао да трка у наоружавању траје од 1945. на овамо и на светском нивоу побеђује онај ко има орузје.

На питање о томе да се у региону не гледа благонаклоно што Србија више улаже у војску каже да га није брига како на то гледају други и да је он дужан да полаже рацуне насем народу.

Зашто се сви они наоружавају и по 30 посто одвајају из њихових фабрика да не иде на тржиште, упитао је Вучић.

На питање о увођењу обавезног војног рока рекао је да ће та одлука бити пред народном скупштином као и да ће он то да подржи. Сматра и да треба да буде кратак војни рок , између три и четири месеца, не годину дана као раније.

Нагласак се мора ставити на војску, здравство инвестиције, да се реиндустријализује земља и енергетика, и да су то четири стуба за наредни период, истакао је Вучић.

Србија чува неутралност, не требају нам било чије базе

Председник Србије поручио је да Србији нису потребне било чије војне базе, већ ће снажити своју војску и чуваће своју неутралност.

Србија жели сада да брине о свом народу, да буде довољно јака да буде сама, рекао је Вучић на поједине медијске написе да Русија жели да хуманитарни центар у Нишу претвори у војну базу.

Он је додао да ће Србија да гради своја политичка савезништва, да се не стиди добрих односа с Русијом, Америком, Кином, да је на путу ка ЕУ, али ће сама да брине о себи.

Србија ће како је рекао,остати војна неутралност, док је он председник Србије.

Три су опције, или да ми истекне мандат, за пет година, јер тада више нисам врховни командант, или да ме смене у скупштини, за шта им треба двотрећинска већина, плус већина на референдум, или да ме убију или да умрем. Да ме натерате да Србија изгуби неутралност, нећете, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести