Вучић: За Србију неприхватљиво Косово у УН, одбио сам папир

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да за Србију није прихватљиво да Косово добије столицу у УН и да је одбио да прими папир који су му донели међународни представници.
Танјуг/С. Радовановић/архива
Фото: Танјуг/С. Радовановић/архива

Говорећи за ТВ Пинк из Њујорка где учествује на заседању Генералне скупштине УН, а на питање да ли је упознат са предлогом за решавање косовског проблема који се појавио у албанским медијима, а према коме би Београд у року од 10 година требало да призна Косово, док би Приштина добила столицу у УН, Вучић је одговорио да је одбио да прими папир који су му донели међународни представници.

"Неке идеје које су написане сличне су онима које сам слушао раније и довољно сам искусан да знам да није требало да узмем тај папир. Не постоји шанса да ми пустимо Косово у УН. Боли ме глава од тога и зато нисам узео папир", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће бити много проблема, јер како је нагласио, када једном пустите Приштину у УН, више никада нећете моћи да је избаците.

"Ако је то за вас мали проблем, не знам који би био већи. А ако то одбиијемо, као што кажу Хрвати, Срби и Вучић биће изоловани", навео је Вучић.

Биће притисака, али ми радимо за своју земљу

Вучић каже да ће свакако бити додатних притисака на Србију, после његовог говора у УН којем ће истаћи кршење међународног права по питању КиМ, али да то никога не треба да занима, јер он је ту да ради свој посао.

“Биће притисака, наравно, али кога то брига. Наш посао је да радимо за своју земљу, а не за неког другог. На то сам поносан, увек смо се тако понашали, и сачували слободарски дух земље и независност”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је рекао да је пристао да говори у УН због много важних ствари, али и приметио да многи често не разумеју шта се дешава, и да је пред нама кључних шест месеци у којима се, каже, “прави разлика”.

После тога, биће оних који су једва преживели са малим шансама за успех и напредак, оних који су преживели, али тесксо ослабљени и они који су претрпели значајне ударце, али су преживели као најјачи.

На крају ће се, каже, видети додатна разлика између Немачке и осталих, док ће у другом реду остати Француска, Шпанија и неке друге земље.

“Немачка ће да оде у небеса, без без обзира на све друге. Просто, најјачи су, могу да, фигуративно, бацају паре. Ако су могли до 60 милијарди да баце за помоћ компанијама, да их оставе у ланцу снабдевања и производње…. Биће унуштени неки мали по Европи. Ми морамо да водимо рачуна да сачувамо запосленост”, рекао је Вучић.

На питање да ли ћемо то моћи, Вучић је рекао да је сваки дан који прође - добро, а ако отворимо и неку фабрику, то је онда невероватан успех у оваким условима.

Додао је да је сада незапосленост 8,9 одсто, док је 2012. била 25,9 одсто.

У говору најважније ствари које муче грађане Србије

Председник Вучић најавио је да ће у његовом говору пред Генералном скупштином УН изнети најважније ствари које муче грађане Србије.

Вучић је, за ТВ Пинк, на питање шта Србија може да уради у сфери геополитичких питања, имајући у виду да говори после председника Украјине Володимира Зеленског, пренео да још ради на последњим подешавањима детаља говора.

„Водили смо расправу да ли да говорим на енглеском или српском. Нико у сали неће слушати говор, али ће га сви прочитати у земљама чланице. Донели смо одлуку да говорим на енглеском, јер ово није обраћање домаћој јавности, већ онима у међународној заједници који могу да нас чују“, подвукао је он.

Вучић је објаснио да многи, када виде да се говор држи на језику који није енглески или француски, са мањом пажњом прате излагање.

Пренео је да се говор одржава око шест сати после подне по локалном времену, да је пре њега у пола шест Зеленски, и потом представник Конга.

„Сви ће да преносе Зеленског. Биће интересантно шта ћемо ми рећи, па ће и нас јер смо после њега“, уверен је он.

Указао је да је случајност што говори после Зеленског, додајући да се прво обраћају шефови држава.

Нагласио је да је суштина у садржају, и да ће се у његовом говору наћи ствари које муче грађане Србије.

Каже да је говор поделио у пет тачака и да ће говорити о поштовању, односно непоштовању међународног права.

Политичка офанзива према Србији, гледамо да сачувамо земљу

Вучић је изјавио у Њујорку да су неки у политичкој офанзиви према Србији и да је његов посао за сачува земљу.

Вучић је за ТВ Пинк рекао да ће на Генералној дебати светских лидера у УН бити до сада највећа заступљеност земаља које ће бити представљене на највишем нивоу, председницима држава, краљевима и председницима влада, чак 150 до 192 или 193 држава чланица УН.

"Ово је највећа заступљеност у не знам колико последњих година или деценија. Ја нисам ни у каквој политичкој офанзиви, радим свој дипломатски посао, а у офанзиви су неки други према Србији, а наше је да учино оно што можемо да сачувамо своју земљу", истакао је Вучић.

Каже да су неки у Србији раније били увек у некој офанзиви, али да смо ми све губили и бивали све мањи и економски слабији.

"То је моја дужност, радим посао и за то ме плаћају грађани Србије", рекао је Вучић и додао да ће бити напорно у Њујорку, али да верује да може пуно тога да уради.

Вучић је имао данас састанак у Њујорку са конгресменком Клаудијом Тени, копредседавајућом српског кокуса у Конгресу и да каже да је то изванредна жена која разуме проблеме Србије.

"Разговарали смо о снажењу српског кокуса и како да мењамо заједнички ствари и да веће делгације конгресмена из оба дома доведемо у Београд и Србију. Имали смо добар разговор и објаснио сам ситуацију у региону и КиМ шта се дешава са Србијом. Имали смо незваничне сусрете јуче са привредницима и већ данас и сутра крећу састанци који ће бити на сваких пола сата".

Вучић је рекао и да је време великих тензија и геополитицкцих промена у свету и да је зато важно што учествује на Генералној скупштини УН и дебати светских лидера.

Додао је да ту може пуно контаката да се оствари корисних за нашу земљу.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести