Вучић захвалио Анголи: Чуваћемо везе и развијати сарадњу

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са председником Националне скупштине Републике Анголе Фернандом да Пиедаде Диашем душ Сантушом и захвалио му на постојаном ставу његове земље да, упркос притисцима, не признаје тзв. Косово.
av_angola
Фото: Танјуг (Видео)

„На исти начин ће Србија да подржава територијални интегритет и суверенитет Анголе, чији слободарски дух ценимо”, рекао је Вучић, саопштила је прес служба председника.

Вучић је истакао да се са задовољством сећа своје посете Анголи 2013. године, када се уверио у чврстину дугогодишњег пријатељства, које потиче из времена некадашње Југославије и чланства у Покрету несврстаних. Он је подсетио да, у част тог пријатељства, једна улица у Београду носи име Агостина Нета, првог председника независне Анголе.

Вучић је нагласио да ће Србија чувати везе са пријатељским земљама попут Анголе и развијати сарадњу у областима у којима за то постоје реалне могућности и обострани интерес, уз наду да ће, пре свега, економска сарадња доживети успон, јер је нашој земљи један од спољнополитичких приоритета јачање сарадње са афричким земљама.

Председник анголског Парламента је уручио писмо председника Лоуренса, у коме председнику Вучићу шаље најбоље жеље за добро здравље, као и просперитет српског народа.

„Интерес Владе Анголе је да трајно јача одличне односе пријатељства и сарадње између наших земаља“, наводи се у писму анголског председника.

Вучић је замолио председника Парламента Душ Сантуша да пренесе позив председнику Лоуренсу да посети Србију.

Двојица саговорника су се сагласили да би чешћа размена званичних посета допринела приближавању народа Србије и Анголе и јачању сарадње, за коју има много неискоришћених могућности, посебно у области пољопривреде, машиноградње и грађевинарства, као и за војну сарадњу. Они су истакли да је за то неопходно унапредити и уговорно-правну регулативу.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести