Вучић: Захвалност Суринаму због КиМ, позив председнику

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас министарки спољних послова Суринама Илдиз Полак-Беил на одлуци те земље да повуче произнање једнострано проглашене независности Косова и уручио јој писмо за председника Десиреа Ботерса, у којем га позива у званичну посету нашој земљи.
Aleksandar Vučić  i Ildiz Polak-Beil Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Министарка Полак-Беил пренела је поздраве председника Ботерса и рекла да очекује да његова званична посета Србији буде реализована до краја године, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.Вучић је рекао да Србија веома цени то што Суринам поштује међународно право. 

„Немешање у унутрашње ствари других земаља и самосталност у доношењу одлука сведочи о независној и принципијелној политици Суринама“, истакао је председник Вучић.Вучић је најавио отварање амбасаде Србије у главном граду Суринама, Парамарибу, као и додељивање стипендија за школовање студената из Суринама у оквиру програма „Свет у Србији".

Двоје саговорника су се сагласили о постојећим великим могућностима за развој билатералне сарадње, чему ће допринети и до сада потписани споразуми. Ускоро се очекује и потписивање Споразума о економској сарадњи, а потом формирање међувладине комисије, како би се развила сарадња у области пољопривреде, помогла индустријализација Суринама и успоставила свака друга врста сарадње, попут сарадње у области спорта, најавили су Вучић и Полак-Беил, навподи се у саопштењу.

Гојковић са министарком спољних послова Суринама

Председница Народне скупштине Маја Гојковић састала се данас са министарком спољних послова Суринама Илдиз Дебором Полак Беил и том приликом захвалила на доношењу одлуке о повлачењу признања једнострано проглашене независности КиМ, која је, каже, заснована на поштовању Повеље УН и Резолуције 1244.

Гојковић је нагласила да је таква одлука израз пријатељства и да ће несумњиво допринети ближим односима и унапређењу сарадње између Србије и Суринама, наводи се у саопштењу.

Она је указала и на традиционално добре односе две државе, који су успостављени готово од самог почетка самосталности Суринама и трају 40 година.

Србија је посвећена дијалогу и изналажењу компромисног решења, указала је Гојковић, и напоменула да ни пет година након потписивања Бриселског споразума Приштина није формирала Заједницу српских општина.

Председница српског парламента захвалила је што Суринам није гласао противно интересима Србије приликом покушаја тзв. Косова да постане члан организације УНЕСКО и указала на тежак положај српске културне баштине.

Како сарадња законодавних институција представља важан сегмент даљег продубљивања и обогаћивања билатералних односа, каже Гојковић, упутиа је позив председници Парламента Суринама Џенифер Симонс за посету Србији.

Гојковић је указала на могућност сарадње радних тела, у области спољних послова и у другим областима од обостраног интереса, у међународним парламентарним организацијама, као што је Интерпарламентарна унија.

Министарка спољних послова Суринама је истакла да су две земље успоставиле добре основе за сарадњу и да постоји обострана жеља за унапређење односа у различитим областима и снажно пријатељство.

Беил је указала да када је реч о КиМ, Суринам сматра да је важно поштовање Резолуција Савета безбедности УН, да се залаже за мирно решавање конфликата, као да иако се не меша у унутрашња питања других земаља подржава дијалог који се води.

Шеф суринамске дипломатије заложила се за развој парламентарне сарадње две државе, истичући да су парламентарци те земље заинтересовани за јачање веза и сарадњу међу одборима у свим оним областима од заједничког интереса две земље, као што су пољопривреда, туризам и одбрана.

Гојковић и министарка спољних послова Суринама разговарале су и о могућностима развоја економске сарадње, као и о сарадњи у области борбе против тероризма и на другим пољима.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести