Вучић и Човић о ситуацији у региону и сарадњи три народа

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се с хрватским чланом Председништва Босне и Херцеговине Драганом Човићем, с ким је разговарао о даљем унапређењу односа Србије и БиХ, свеукупним односима српског и хрватског народа и ситуацији у региону.
1
Фото: Tanjug

Како је саопштено након разговора, председник Србије подржао је унапређење односа, територијални интегритет БиХ и сарадњу сва три народа.

Како се наглашава, Човић је информисао председника Вучића о важности одржања стабилности у региону, посебно након избора у БиХ, који ће бити одржани у октобру. Он је  Вучића упознао и с иницијативом Председништва БиХ за организовање округлог стола о циљевима одрживог развоја с председницима суседних земаља – Србије, Хрватске и Црне Горе, које су, такође, потписнице Агенде одрживог развоја 2030, што би требало да послужи додатном регионалном приближавању и сарадњи. Истиче се да су двојица саговорника посебно разматрала заједничке инфраструктурне пројекте, као и позитивне резултате овогодишњег Међународног сајма привреде у Мостару, на којем је Србија била земља-партнер.

Након састанка, Човић је изјавио да је информисао председника Србије о томе „шта мислим да можемо урадити у ова два-три месеца, колико траје изборна кампања”.

– Разговарали смо о европском путу БиХ и унутрашњој стабилности – рекао је Човић након састанка с председником Србије у Београду.

Додао је да је европски пут једина будућност за БиХ, те да се морају окренути ЕУ и с њом јачати економске односе. На питање да ли очекује дестабилизацију пре избора, он је рекао да неће бити било какве дестабилизације.

– Можете једним малим инцидентом то направити, БиХ се може лако поколебати, а и мигрантска криза има своју димензију. Међутим, верујем да ће институције у БиХ, уз све проблеме које имамо унутар себе, знати да одговоре на то – рекао је Човић.

На питање да ли ће бити промењен изборни закон и да ли је са председником Србије разговарао на ту тему, он је рекао да није разговарао с Вучићем о томе, као и да је познат став ХДЗ-а да се о изборном закону не може разговарати на нивоима ниже власти, већ на нивоу БиХ.

– Покушај бошњачких странака је удар на све у БиХ, на Устав БиХ. Ја се надам да неће проћи – закључио је Човић.

Фото: Dnevnik.rs

Председник Србије састао се јуче и с европским комесаром за буyет и људске ресурсе Гинтером Етингером, с ким је разговарао о европским интеграцијама, фондовима Европске уније и заједничким пројектима. Александар Вучић је истакао да је Србија спремна да искористи позитиван тренутак, отворен стратешким документом Европске комисије о кредибилној политици проширења на Западни Балкан, нагласивши да нови Предлог буyета ЕУ представља добар пример, чије би елементе требало искористити, попут оних који се тичу додатних улагања у иновације, инфраструктуру и пољопривреду. Додао је да је веома важно и то што садашњи Предлог буyета подразумева и значајно повећање издвајања за претприступну помоћ кандидатима и потенцијалним кандидатима.

Покушај бошњачких странака је удар на све у БиХ, на Устав БиХ. Ја се надам да неће проћи (Драган Човић)

Вучић је нагласио да очекује снажнији наставак подршке Европске комисије за убрзање процеса преговора о приступању, истакавши да из Извештаја Европске комисије јасно произлази да Србија спроводи бројне политичке и економске реформе. Председник је изразио спремност Србије да, у складу с оценама и препорукама представљеним у Извештају, приступи даљим реформама.


Египат не заборавља подршку Србије

Председник Вучић је истакао да је Египат искрени пријатељ и Србије и српског народа, и нагласио да је неопходно радити на интензивирању сарадње на свим нивоима, нарочито на јачању економских односа. Изразио је наду да ће Египат и даље уважавати интересе Србије у међународним организацијама. Вучић и председник Парламента Египта Алиј Абдел Аал разговарали су јуче о билатералним односима, ситуацији у региону и глобалним питањима. Он је истакао да Србија на Балкану и Египат на Блиском истоку и афричком континенту деле одговорност за стабилност тих региона, што је још једна додирна тачка за јачање односа двеју земаља.

Високи гост је истакао да су Египат и Србија на регионалном и међународном нивоу пријатељске државе, и нагласио да Египат не заборавља подршку коју му је Србија пружила 1973. и 2013. године у борби против тероризма. Председник Вучић упутио је позив председнику Арапске Републике Египат Абделу Фатаху ел Сисију да посети Србију.


Европски комесар Гинтер Етингер рекао је да је веома важно да зна шта су очекивања Србије у погледу европских фондова.

– Имамо конструктивне односе и без обзира на различите изазове и препреке, Србија, уз свесрдну подршку Европске комисије, успешно и континуирано напредује на свом европском путу – закључио је Етингер, а пренела је председникова Прес-служба.

Имамо конструктивне односе и без обзира на различите изазове и препреке, Србија, уз свесрдну подршку Европске комисије, успешно и континуирано напредује на свом европском путу (Европски комесар Гинтер Етингер)

Српски председник примио је у Београду и председника Немачке националне академије наука „Леополдина” Јерга Хакера. Они су разговарали о билатералној научној сарадњи, као и о сарадњи у области науке и образовања у оквиру Берлинског процеса.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести