Вучић затражио мирне протесте, без обзира на потезе Приштине

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић затражио је на данашњем састанку од представника Срба с КиМ искључиво мирне, демоктратске и ненасилне протесте, без обзира на даље потезе Приштине, пренео је новинарима председник Српске листе Горан Ракић. 
goran rakic kim
Фото: Tanjug (video)

Упознали смо председника Вучић са страхом и забринутошћу с којом се суочава срски народ на КиМ. Такође смо председника упознали да смо пре два дана поднели оставке на место градоначленика и чули смо од председника да тражи од нас мирне, ненасилне и демократске протесте, без обзира на све што Приштина буде предузимала против српског народа на КиМ, рекао је Ракић новинарима после састанка у Председништву Србије.

Он је истакао да таксе које је Приштина увела нису уперене против Србије, као што, каже, неки покушавају да представе и заварају јавност, већ су уперене директно против опстанка српског народа на КиМ. 

Поздравио је протест студената у Митровици, који су селотејпом преко својих уста показали да Европа упорно ћути и да благим изјавама ништа не предузима да натера Приштину да повуче „бруталне таксе“, с циљем да Срби на пусте КиМ.

“Позивамо српски народ на мир и да достојанствено и ненасилно наставе борбу, мирним протестима. Ми оружје немамо, али немамо ни резервни град, ни резевну државу, ми ћемо остати на својим огњиштима и борићемо се мирно и нећемо се повући  без обзира какве буду  мере уводили против спрског народа“.

Како каже, ситуција на терену је аларманта, мада хране још има, али су залихе при крају, много теже је јужно од Ибра, а, подсећа Ракић, стиже хладно време.

Већ колико сутра ћемо се суочити с несташицом енергената, питање да ли ће школе и домови имати грејање, јер градска топлана, на пример, у Косовској Митровици ради на мазут. Питање како ће стићи енергенти, додао је Ракић.


Ивановић: Недовољне резерве кисеоника 

На северу Косова и Метохије су мале и недовољне резерве кисеоника за пацијенте, изјавио је директор Клиничког-болницког центра у Косовској Митровици Милан Ивановић.

Тренутно постоје резерве, али нису довољне и неће дуго трајати. Надам се да ћемо у следећим данима стабилизовати снабедевање кисеоником, рекао је Ивановић након састанка представника Срба на КиМ с председником Србије Алесандром Вучићем.

На подсећање новинара да је упозоравао да кисеоника неће бити, Ивановић је шалећи се узвратио: „Највише га има на Копаонику, који нама није далеко“.

Наравно да су резеве мале и морамо да будемо опрезни по питању  кисеоника, да га буде довољно, јер је од виталног значаја. Да се не понови „Бањалука и други трагични примери“, додао је Ивановић.


Потпредседник косовске владе у оставци Далибор Јевтић рекао је да су с шефом државе имали продуктиван састанак:
Информисали смо председника о томе шта се дешава на терену, како тренутно српски народ живи, северно и јужно од Ибра. Ситуација из дана у дан све тежа, а посебно је тешко јужно од Ибра, рекао је он. 

Онима из Приштине који се труде да прикажу да су мере уперене против Србије и БиХ, а не против Срба на Косову поручио је да јесу уперене директно против њих и то с циљем њиховог протеривања.

Они који ћуте на те одлуке и мере подржавају тај циљ. Уместо саопштења, писања по Твитеру, очекујемо конкретне мере, пре свега ЕУ, она има механизме да на директан начин натера Приштину да промени одлуку о таксама, и преко ССП и на друге начине, додао је Јевтић.

Ако се то не догоди, Срби ће наставити с мирним протестима и другим активностима, на демократски начин, слањем јасних порука и постављањем  питања - да ли неко жели да на Косову има само један народ и да се изврши коначно етничко чишћење и да ли је то оно Косово за које се и међународна заједница залаже.

То је опасност, то нас чека ако се ове неразумне мере не промене под хитно, закључио је Јевтић.

Посланица Српске листе Миљана Николић каже да је на прагу хуманитарна катастрофа на КиМ и да се то понавља по ко зна који пут.

Напали су таксама нашу будућност, напали су право на слободу, наше достојанство. Данас су упитне основне намирнице, сутра ће бити струја и вода, да ли ће ваздух да нам укину, каже Николић.

Све што је Харадинај урадио урадио је да напустимо КиМ, и да препустимо све што су наши родитељи стицали годинама, рекла је она и нагласила да Албанци уништавају српска гробља, посебно јужно од Ибра, да би показали да не желе да живе са Србима.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести