Вучић: Желимо да одбрамбену границу померимо на југ

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је са Аустријом и Мађарском договорена сарадња у померању одбрамбене границе од илегалне миграције на југ , како би заједно штитили и чували Европу и своју земљу.
vucic
Фото: Дневник/ Филип Бакић

„Данас смо потписали важан Меморандум о разумевању, а наши тимови ће наставити да раде на конкретизацији свега, како би још пре краја године кренули у реализацију“, објаснио је Вучић после Самита са аустријским канцеларом Карлом Нехамером и мађарским премијером Виктором Орбаном.

Како је објаснио реч је о регистрованим и нерегистрованим лицима, илегалним мигрантима, чији број се готово удвостручио у односу на прошлу годину.

Што се тиче регистрованих највећи број лица стиже из Авганистана 40 одсто, из Сирије 27 одсти, Марока 12,5 одсто, Бурундија 7одсто и 2 одсто из Пакистана

Вучић је рекао да је Србија већ предузела неколико корака, и да више нема слободног визног режима са Тунисом, који је трајао од 1962., као и са Бурундијем, а ускоро ће и са још две земље морати да се уведе исти визни режим какав је у ЕУ.

„То је једна ствар која није лака, али је нешто лакша од ситуације са илегалном миграцијом. Наше власти су констатовале значајан пораст броја илегалних миграната у 2022. Као једна од најактивнијих миграционих рута регистрован је раст од 191 одсто. То се одразило пре свега на Србију, јер у нашу земљу стижу мигранти из две земље - Северне Македоније и Бугарске“, објаснио је он.

Навео је да 51 одсто миграната долази са територије Северне Македоније у Србију, и 32 одсто из Бугарске која је чланица ЕУ.

„Договорили смо да се заједнички ангажујемо да укључимо већи број полицајаца на граници према Северној Македонији, као и додатну опрему, као што су аутомобили са термовизијским камерама“, додао је он.

Вучић је казао да Србија има велике проблеме на северу земље, где се угрожавају грађани који су суочени да са мерама којим Мађарска жели да заштити себе, па мигранти остају код нас.

„Желимо да одбрамбену границу померимо на југ, ка Северној Македонији. А касније смо спремни са Северном Македонијом да даље померамо ту границу одбране. Тиме штитимо и чувамо Европу и своју земљу. Ни ми, као ни други, не желимо да будемо паркинг за мигранте“, рекао је он.

Указао је да је Србија била и остаје солидарна сва свим избеглицама којима је потребна помоћ.

Рекао је да је постигнут договор око реадмисије, то јест протеривања оних који немају шансу да добију азил, а желе по сваку цену да остану на нашој територији.

Пренео је да је договорено, пошто ће морати да се обезбеђе авиони за повратак, што је скупо, да се трошкови подеи са партнерима.

„Договорили смо да буде фер расподела. Неко може дати више људи, технике, неко више новца. Направићемо фер расподелу и урадити нешто заједнички, нешто о чему смо могли само да сањамо раније“; рекао је он.

Казао је да је поносан што ће српски, аустријски и мађарски полицајци радити заједно, јер се тиме показало да смо паметнији, и да смо из историје научили и извукли најбоље.

Захвалио се канцелару Нехамеру на посвећености у свему овоме, а премијеру Орбану се посебно рекао велико хвала на свакој врсти пдоршке коју је пружио Србији.

Ми бисмо тешко презимили ову зиму да није било разумевања Орбана, Сијарта и његове владе, који су нам помогли да сместимо гас у њихове складишне капацитете“, истакао је он.

Додао је да ће Србија имати свега захваљујући изванрендом разумевању и односу Орбана и владе Мађарске.

Пренео је да су разговарали и о другим темама, као што је изградња нашег нафтовода, али и мреже за извоз зелене енергије која ће ићи преко Азербејџана, Румуније и Мађарске, на шта ћемо гледати да се прикопчамо.

Исто тако било је, додао је, речи о европском путу Србију, геополитичкој ситуацији.

Указао је да ће следећи пут Самит бити одржан у Бечу и изразио наду да ће тада већ моћи да потврде добре резултате из ове иницијативе и конкретног рада на који су се обавезали.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести