Вулин: Ако је услов за напредак рат, онда нека хвала

БЕОГРАД: „Ако би услов да Србија брже напредује ка ЕУ био да зарати са неким, онда нека хвала, није тога вредно”, поручио је вечерас министар унутрашњих послова Александар Вулин, реагујући на то што су Украјина и Молдавија добиле статус кандидата за чланство у Европској унији.
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin  Foto:Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

„Европска унија је решила да престане да се претвара како постоје истоветна правила за све који желе пријем у ову организацију. Украјина је постала кандидат за чланство упркос неиспуњавању стандарда који се тако пажљиво примењују на балканске земље. Прескочила је неколико деценија притисака, уцена и бирократије, а није морала да се мучи са борбом против корупције, испуњавањем критеријума у области правосуђа или економским реформама, а о сарадњи са судовима који утврђују ратне злочине не треба ни говорити", навео је министар Вулин.

Истакао је да је учешће у рату било довољно за почетак преговора.

"Не смем ни да мислим шта ће бити услов за окончање поступка пријема. Надам се да Молдавија није морала да обећа да ће заратити и да су јој статус кандидата одобрили на часну реч, без обавезе да ратује".

Ако је, каже министар Вулин, пресудни критеријум за пријем у чланство или за почетак приступног процеса да је земља кандидат у рату, онда је, истиче, Србија могла још 1999. године да отпочне преговоре.

"Ипак, изгледа да се таква правила не односе на оне које је бомбардовао НАТО, за брзи приступ у Европску унију мора се сукобити са Русијом", навео је министар и додао:

"До јуче ЕУ није била војни савез, нити је ратно стање било услов за почетак преговора, али сада видимо да је то пресудно. Ако би услов да Србија брже напредује ка Европској унији био да зарати са неким, онда нека хвала, није тога вредно".

Министар је Украјини пожелео сваку срећу, а Северној Македонији и Албанији да не морају да зарате ни са ким како би отпочеле преговоре за пријем у Европску унију, саопштено је из МУП-а.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести