Вулин о тужби Мустафе: Није пежоративно, ви се зовете Шиптари

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин каже да Албанце са КиМ није називао Шиптарима у погрдном смислу, већ да их тим именом ословљава са највећим уважавањем "јер се тако зову".
vulin, tanjug
Фото: Tanjug/Ministarstvo odbrane, arhiva

Вулин је на тај начин прокоментарисао тужбу коју је против њега поднео председник Националног савета Албанаца Рагми Мустафа због, како је наведено, говора мржње, јер је неколико пута "јавно називао Албанаце ''Шиптарима'' и то "у погрдном и пежоративном тону".

"Није пежоративно, ви се зовете Шиптари, а ја вас са највецим поштовањем ословљавам са Шиптари", рекао је он. 

Вулин је подсетио да то се тај назив користи још од Другог светског рата, а да то име носи и партија Рагмија Мустафе - "Партија демократике Шиптаре".

"Ја стварно не знам како би они волели да их зовемо, Арнаути? Арбанаси? Тако су их звали Турци и до Другог светског рата је то био термин. У Другом светском рату и касније почињу да се ословљавају са Шиптари. После тога, када су хтели да покажу да припадају јединственом политицком кругу са Албанијом, онда је било Албанци", навео је Вулин за телевизију Пинк.

Он је додао да промене назив уколико им се постојећи не свиђа и да ће их он пратити. 

"Док се зовете Шиптари, ја ћу вас тако звати. Кога то вређа? Можда су љути због мог акцентовања", оценио је Вулин.

Упитан да ли тужбом неко жели да га ућутка, Вулин је рекао да то не би било први пут.

"Србима треба забранити да говоре. Срби треба да буду у дефанзиви, да се правдају и да стално објашњавају зашто нешто раде", закључио је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести