Вулин: Сарадња са Русијом достигла историјски максимум

БЕОГРАД: Сарадња Србије са Русијом достигла је историјски максимум, оценио је министар одбране Александар Вулин, након јучерашње посете министра одбране Сергеја Шојгуа.
vulin
Фото: Танјуг (Видео)/Александар Вулин

Вулин је за Пинк рекао да је Шојгу, уз председника Владимира Путина, један од најважнијих људи у Русији и да веома пажљиво бира тренутке својих посета, посебно када је реч о земљама које објективно немају ту величину као кључни савезник Руске Федерације.

"То говори да смо слободна и независна земља коју велике силе поштују. Скоро да нема земље у Европи која води самосталну политику и која отворено може да каже да неће увести санкције Руској Федерацији", рекао је Вулин, а преноси министарство у саопштењу.

Говорећи о најзначајнијим порукама јучерашњег састанка са министром Шојгуом, министар Вулин истакао је да је сарадња достигла историјски максимум и да никада није било више заједничких активности.

"Од 2000. до 2012. године, док Вучић није постао министар одбране, годишње је било четири, пет заједничких активности и ниједна војна вежба. Само прошле године било је 94 заједничких активности, од тога шест војних вежби. То говори колико смо напредовали и колико је садржајна наша сарадња, а долазак министра Шојгуа говори о томе колико се цени наша сарадња и колико ће се и у будућности наставити", рекао је Вулин.

Додао је да се војнотехнички споразум постигнут између Вучића и Путина апсолутно поштује.Према његовим речима, част је што је добио лични позив министра Шојгуа да присуствује састанку министара Шангајске организације за сарадњу и да учествује на Московском безбедносном форуму.

Вулин: Иде се на потпуно развлашћивање Републике Српске

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да је очигледно да се иде на потпуно развлашћивање Републике Српске и кршење Дејтонског споразума.

"На то да Република Српска постане ''празна љуштура'' која ништа не гарантује својим грађанима. Република Српска је настала вољом српског народа, 9. јануара, вољом српског народа основана је да би сачувала Србе од јасеновачког геноцида. Да им се то више никад не понови. Свако смањивање, умањивање, пражњење капацитета Републике Српске је озбиљна опасност за физички опстанак српског народа. Не политички, већ физички опстанак", рекао је министар одбране Александар Вулин јутрос за Пинк, према саопштењу прес службе МО.

Нагласио је да је прво донета одлука да Република Српска нема право на свој датум и да нема право на свој празник."Сад сте донели другу одлуку по којој кажете ''пољопривредно земљиште припада БиХ''. Следећа одлука која се припрема је да све шуме и све воде припадаја БиХ", додао је министар одбране.

Како каже, у Републици Српској нема рудника злата, али су ту хидроенергетски потенцијал, Дрина, шума, што су све ствари које су предност Републике Српске.

"Сад ћете и то да им узмете? Па како мислите да Република Српска ћути и посматра све то. Они се стално позивају на владавину права. Пре свега, тај Уставни суд је морао после пет година да буде замењен новима. Али, ако и ту чињеницу занемаримо, да ли се неко сећа да је Уставни суд донео одлуку о Мостару по којој морају да се спроведу избори? До дана данашњег се то није спровело. То нема везе, то није важно", навео је Вулин.

Рекао је да Странка демократске акције на свом конгресу пре неколико месеци донела платформу у којој каже да је њихов стратешки циљ укидање Републике Српске.И то се управо ради, закључио је министар Вулин.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести