Вулин: Службе знају пуно, чекамо крај истраге

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин рекао је да су српске службе врло интензивно пратиле не само руског обавештајца Григорија Клебана, већ и припаднике других обавештајних структура, а то раде и сада.
vulin, tanjug
Фото: Tanjug/MO, arhiva

Он је поручио да грађани немају никаквог разлога за бригу и да би разлога за бригу било када насе безбедносне структуре не би знале за такве случајеве.

Вулин је додао и да би могао да каже пуно о српском безбедњаку који је у центру афере са руским обавештајцем, али да то не може да учини у интересу истраге док се тужилаштво не огласи.

Нећу ништа рећи о том човеку док се не заврше одговарајуће законске радње и истражни процеси и док се тужилаштво не огласи, како у интересу истраге, тако и у интересу безбедности наше земље, рекао је Вулин гостујући у емисији "Седмица" Радио Београда.

Он каже и да очекује скору реакцију тужилаштва у овом случају.

На питања ко је направио снимак састанка руског обавештајца и српског официра и шта је био предмет размене, Вулин одговара да надлежне службе имају одговарајућа сазнања, али додаје да се о томе неће изјашњавати у медијима.

Он истиче да српске службе стране обавештајце не деле на пријатељске и непријатељске већ, како каже, само раде оно што им је законска обавеза, а то је очување безбедности земље.

Није важно то да ли су припадници обавештајних слулжби из пријатељске или мање пријатељске земље, већ да ли су успели да дођу до неких информација које би могле бити виталне за безбедност земље, рекао је Вулин.

Каже и да српске службе знају које све обавештајне слузбе покушавају да дођу до одређених информација на територији наше земље, а то није само представник руске обавештајне службе.

То су представници свих западних земаља, могих земаља у нашем региону, бројних земаља које сматрају да на тај начин могу да остваре неку корист или интерес за своје земље, своје армије, своје обавештајен структуре, каже министар одбране.

Он подсећа да су пре десетак дана, координисаном акцијом БИА и ВБА ухапшена три радника компаније "Први партизан" из Ужица, као и држављанин Северне Македоније.

Сумња се да су радници држављанину Северне Македоније покушали да продају документацију о муницији калибра 12,7 милиметара.

Таквих покушаја индустријске шпијунаже је било и пре, а биће их и у будућности, али је важно да се они спречавају, каже Вулин и додаје да ће сви који се баве таквим активностима бити предмет интересовања служби безбедности.

Вулин сматра да, када је одговорност у питању, нема никакве разлике између радника ваљевске фабрике "Крушик" Александра Обрадовића, који је податке о наводним малверзацијама доставио бугарској новинарки Дилијани Гајтанџијевој и радника "Првог партизана" који су покушали да продају документа о муницији која се производи у тој фабрици.

У чему је разлика између њих? У томе шта може или не може да нашкоди Небојши Стефановићу, запитао је Вулин.

За њега су, каже, сви они шпијуни, али додаје да то само његово мишљење, а да ће одлуку донети надлежни суд.

Вулин поручује да треба схватити да је кривично дело свако одавање било каквих поверљивих информација из одбрамбене индустрије Србије, Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, као и из државне управе у елементима који су класификовани као поверљиви и строго поверљиви, а да сви који га чине морају за то да одговарају.

Када су у питању оптужбе, које је такође објавила бугарска новинарка Дилијана Гајтанџијева, да је Србија извозила оружје у Украјину и да су њиме "убијани руски војници", каже да је доказано да је оружје о којем се говори уствари продато компанији из Пољске и да је све урађено по закону.

Србија је, наглашава, према оцени релевантних међународних организација, увек на четвртом или петом месту по транспарентности промета наоружањем, иако на том високом месту није по нивоу оствареног извоза.

Из наше земље не може, каже, ниједан метак да изађе да се не зна коме је продат.

Србија ће, понавља министар одбране, остати војно неутрална земља, а као што је најавио и председник Александар Вучић, ускоро ће се пред Скупштином Србије наћи Резолуција која ће то потврдити.

Војна неутралност неће више зависити од воље било ког појединца или политичке партије, а уколико неко буде желео да Србија постанео део НАТО-а мораће да управо у Скупштини промени одлуку о војној неутралности.

Министар најављује да ће се пред посланицима у Скупштини Србије ускоро наћи и нацрт Стратегије одбране у којој ће, између осталог, стајати и одредба да је угрожавањем безбедности српског народа где год он живео, аутоматски угрожена и безбедност Србије.

Како каже, држава је сада довољно јака да заштити свој народ, а моћна и јака Србија је уједно и гарант мира на Балкану.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести