Вулин: Усвајањем закона унапредиће се систем одбране

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин, образлажући у парламенту сет закона из области одбране, позвао је посланике да подрже напоре Владе и Министарства одбране да се усвајањем закона додатно унапреди систем одбране у свим њеним сегментима.
Aleksandar Vulin Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Вулин је истакао и да би се усвајањем ових закона унапредио рад Безбедносно-информативне агенције, али би на тај начин Србија испунила међународне обавезе из закључених уговора и наставила ангажовање у мултинационалним операцијама и у овој години.

Министар одбране је казао да се пред посланицима налази сет од шест закона који се односе на живот и рад Војске Србије и Министарства одбране, те да је један од њих веома важан за свакодневно функционисање Безбедносно-информативне агенције.Према његовим речима, пред посланицима су и две одлуке, које се односе на ангажовање ВС у мирновним мисијама. 

„Ангажовање ВС и припадника одбране у мултинационалним операцијама УН и ЕУ је веома значајно за нашу спољну политику“, казао је Вулин и додао да учешћем у мултинационалним операцијама Србија показује да је важан чинилац у очувању међународног мира и безбедности, те да на тај начин јача свој међународни углед.

ВС уз предложене законе јача властите одбрамбене капацитете и штити безбедност, казао је Вулин и додао да Предлогом годишњег плана употребе ВС и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2018. години није планирано значајно повећање постојећег ангажовања ВС ван граница Србије.

Навео је да је планирано да се у 2018. години настави ангажовање у пет мировних мисија које се врше под командом УН и то у Конгу, на Кипру, у Либану, те на Блиском истоку и Централоној Афричкој Републици, као и четири мултинационалне операције под командом ЕУ: две у Сомалији, једна у Централно Афричкој Републици и једна у Малију. 

„Србија је са УН закључила меморандум о разумевању у систему стенд бај аранжмана где би уколико дође до потребе Србија била позвана од стране УН да да свој допринос, али Србија задржава право да о сваком од конкретних питања да одлуку која не мора увек бити позитивна“, казао је Вулин.

Додао је да Предлог садржи и операцију ЕУ за управљање кризама у којој ВС до сада није учествовала, а то је операција у Медитерану, која је веома важна, јер је циљ те операције ублажавање последица и решавање мигрантске кризе у Европи.

Како је навео, планирано је ангажовање припадника ВС на истом нивоу као што је било протекле године, те да Србија тренутно учестувје са 328 припадника од чега су 38 припаднице женског пола. У пет мирновних операција ангажовано је 306 припадника, а у четири мировне операције под контролом ЕУ укупно 22 припадника.

„За спровођење свих ових операција потребна су финансијска средства, а то је у 2018. години 2. 337.072 хиљаде динара, за шта је Министарство одбране обезбедило новац из буџета, а УН уплаћује 515.474.000 динара као свој допринос за функционисање мировних мисија“, казао је Вулин.Истакао је да је војно образовање од огромног значаја, те да како буду образовани будући официри таква ће нам бити и војска. 

Говорећи о Закону који се односи на функционисање Безбедносно-информативне агенције, Вулин је казао да је тај закон неопходно донети у циљу очувања постојећег радно-правног статуса припадника агенције и ради усклађивања са усвојеним новим законима.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести