За Буџетски фонд за националне мањине 21,8 милиона динара

БЕОГРАД: Буџетом за наредну годину предвиђено је 21,8 милион динара за Буџетски фонд за националне мањине, што је 12 пута више средстава него ове године, изјавила је данас помоћница минситра државне управе и локалне самоуправе Ивана Антић.
ivana antic, mduls
Фото: Ivana Antić, foto: www.mduls.gov.rs

"Министарство је након 15 година постојања активирало Буџетски фонд за финансирање националних мањина, а могућност учешћа предвиђена је за органицазије цивилног друштва", рекла је Атић на консултативном састанку поводом израде Уредбе о финансирању удружења.
Додала је и да је ове године 25 удружења добило средства.
Када је реч о самој Уредби о финансирању удружења, Антић је рекла да су Акционим планом за спровођење Стратегије за борбу против корупције предвиђене обавезе да се та уредба унапреди, у делу који се односи на антикоруптивне мере, како би се унапредио сам поступак, извештавање, критеријуми и услови доделе средстава.
Она је истакла да је циљ да се Уредба нађе на влади до краја године, како би већ следеће године почне са применом.
"Имајући у виду да је Уредба усвојена 2012. године, у пракси су се појавили изазови и то нам је био један од мотива да тај пропис унапредимо. Министарство је од 1. до 15. септембра спровело онлајн консултације током којих смо добили сугестије грађана, општина и удружења ", рекла је Антић.
В.д. директора владине Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Жарко Степановић истакао је да је та канцеларија покренула две иницијативе за измену уредбе - да се смањи број докумената при самој апликацији, као и да се продужи време за приговор на листу вредновања и рангирања са два на пет дана.
"Обе те иницијативе су прихваћене и Уредба је била побољшана", рекао је Степановић.
Немања Ненадић из Транспарентности Србије рекао је да је, када је реч о финансирању удружења и борби против корупције, важно да се донесу правила која ће спречити да је јавна средства троше узалуд или да се расподељују по коруптивним критеријумима, те да буду таква да смање простор за дискрецију, а повећају простор за одговорност и транспарентност.
Он је рекао да је добро што је предвијено да се унапред обзнани за шта ће бити организовани конкурси, на самом почетку године, јер ће на тај начин олакшати праћење.
"Важно је и да се предвиђа дужност вредновања по појединим критеријумима, јер је то основ за било какву контролу", рекао је Ненадић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести