Заседа новосадска Скупштина: Приход од пореза скоро стопроцентан

НОВИ САД: Скупштина Новог Сада на данашњој седници, чији је почетак заказан у 12 часова, расправљаће о четрдесетак тачака, међу којима се издваја извештај о извршењу буyета у прва три тромесечја ове године.
Skupština grada Novog Sada Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić
Фото: Скупштина града Новог Сада Фото: Дневник.рс/Р. Хаџић

Поред тога, одборнице и одборници гласаће и о средњорочним и дугорочним плановима градских предузећа, о мањим изменама у неколико урбанистичких планова, те о Годишњем програму заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији Града за текућу годину.

Нови Сад би, након данашње седнице, и званично требало да уврсти у систем "Радосног детињства" нове вртиће у Ветернику и Сајлову, вртић на Адицама који је у изградњи, те два чије је пројектовање у току – на Телепу и на Булевару Европе. Уколико владајућа већина потврди предлог Градског већа, нова зграда Хитне помоћи са гаражом биће дата на коришћење без накнаде АП Војводини, која је преузела управљачке ингеренције над Домом здравља "Нови Сад" и Хитном помоћи.

Што се тиче извештаја о приходима и расходима градске касе током првих девет месеци ове године, он показује да су приходи скоро потпуно испунили план. Тако се до 30. септембра у градску касу слило скоро 25,6 милијарди динара, као и 3,75 милијарде динара пренетих из претходних година. Укупно је у буyет до краја септембра унето 29,35 милиради динара, или 75,4 одсто од планираног годишњег буџета.

Приходи и примања на наивоу су од 72,8 годишњег и 99,6 одсто дветемосечног плана. Само текући приходи већи су за 11,8 одсто него у истом периоду прошле године, а у новцу та сума износи нешто више од 2,4 милијарде динара. Текући прилив је на нивоу 98 одсто планираног за првих девет месеци, а међу њима предњачи приход од пореза од 16,1 милијарду динара или 99,8 одсто од деветомесечног плана.


Станови за војне инвалиде и избеглице

Градски парламент ће се и изјаснити о предлогу Градског већа да се 24 стана на Клисанском путу додели без накнаде тренутним закупцима – ратним војним инвалидима и породицама палих бораца у сукобима деведесетих година прошлог века.

Такође, на дневном реду наћи ће се и предлог да се 152 стана у Футогу прода избеглима и расељенима по половини тржишне цене квадрата и то највише на 240 рата.  


У међувремену, трошкови су у прва три квартала досегли 22,2 милијарде динара и на нивоу су од 57,4 одсто годишњег и 75,4 одсто деветомесечног плана. Уједно, већи су за 4,2 милијарде него у истом периоду прошле године, то јест за 23,3 одсто. И даље предњаче текући расходи са скоро 75 одсто, док је капитална потрошња на 24,2 одсто. Како се у извештају наводи, уколико се у капиталну потрошњу урачунају и капиталне субвенције, капитални трансфери другим нивоима власти, капиталне дотације и трансфери, онда се улагање у градску имовину пење на 29,8 одсто удела у укупној буџетској потрошњи.

Гледајући програм за пољопривредно земљиште, види се да Град намерава да изда у закуп 1.757,5 хектара од укупно 4.925 хектара колико се налази у државној својини. Две петине тог новца Нови Сад ће искористи за спровођење Програма: од укупно 83 милиона динара, седам милиона намењено је одводњавању и наводњавању, 42,34 милиона иде за уређење атарских путева са отресиштима, скоро осам милиона биће издвојено за контролу плодности земљишта, девет милиона динара биће уложено у ветрозаштитне појасеве, док је за студијско истраживачке радове намењено 16,74 милиона.

С. Крстић

 

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести