Завршена начелна расправа о дуалном моделу студија

БЕОГРАД: Посланик Српске напредне странке Марко Атлагић казао је да је основни циљ дуалног образовања премошћавање јаза између теоријских и практичних знања, али и брзог прилагођавања променама у глобализираној економији.
Skupština Srbije  Foto Tanjug/ T. Valič
Фото: Скупштина Србије  Фото Танјуг/ Т. Валич

Користи од дуалног образовања, према речима Алтагића, имаће високошколске установе, послодавци, студенти, родитељи и цела држава.

Дуално образовање ће придонети процесу убрзане модернизације Србије коју спроводи Влада Србије и председник Александар Вучић, казао је он.

Како је навео, до доласка "досовске власти" на чело Србије, наши факултети и универзитети били су "непроцењиви и драгоцени храмови знања научних остварења, културног домета и педагошка лабораторија за производњу кадрова који су били мотори напретка у друштву".

То је било тако све до доласка на власт досовске болументе која је високошколско образовање, као и привреду и државу, пљачкашком приватизацијом довела на најнижи ранг у историји Србије, казао је Алтагић.

Према његовим речима, "за неверовати је" да на факултету ради на пример Јово Бакић, који је, како каже, пун мржње према политичким противницима или Рада Трајковић за коју каже да сматра да су Србима на КиМ зло нанели држава Србија и актуелна власт, а не Харадинај, Тачи и Весељи.

Позвао је све Србе на КиМ да "збију редове" и на предстојећим изборима за привремене приштинске институције гласају за Српску листу.

Посланик Социјалистичке партије Србије Милетић Михајловић казао је да је увођење дуалног образовања у високо образовање још један корак у реформи система образовања посебно, како је навео, са аспекта његове способности да одговори на потребе веома флексибилног и често променљивог тржишта рада.

Увођењем дуалног образовања чинимо да студенти у потпуности овладају специфичностима и технолошком процесу у привреди, казао је Михајловић и додао да то даје наду да ћемо за одређено време моћи што више младих да задржимо у земљи.

Посланици Српске радикалне странке критикују тај предлог закона наводећи да он није добар за акдемско образовање.

Посланик посланичке групе ПС-НСС-УСС Маријан Ристичевић оценио да је дуално образовање битно за инвестиције, и разлог који би могао да определи инвеститора да дође у Србију,

Школовање без дуалног образовања је исто као пољопривреда и орање без сетве, рекао је Ристичевић.

Седница је завршена у 19.10.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести