Влада: Усвојен Предлог закона о дуалном моделу студија

БЕОГРАД: Влада Србије усвојила је данас Предлог закона о дуалном моделу студија у високом образовању, чија ће примена донети низ користи за високошколске установе, послодавце и студенте, саопштено је после данашње седнице Владе.
sednica_vlade_pok
Фото: Танјуг (Видео)

"Водећи се позитивним искуствима европских земаља, установљена је потреба да се у домаћем систему високог образовања омогући организовање дуалног модела студија, који би био доволно општи, али истовремено флексибилан и који би могао да се примењује у зависности од потреба високошколских установа које нуде академско и струковно образовање, а заинтересоване су да њихови студенти стичу знања и кроз учење кроз рад у компанијама, тако да тај рад буде вреднован путем школарина, стипендија или на неки други начин", каже се у саопштењу.

Влада сматра да ће примена дуалног модела студија допринети развоју истраживања и иновација, јер мање компаније често нису у могућности да формирају истраживачко-развојне тимове, првенствено због недостатка одговарајућег кадра, тако да студенти дуалног модела могу бити спона која би компанијама указала на савремена достигнућа и подстакла сарадњу универзитета и компанија на реализацији научно-истраживачких пројеката.

На данашњој седници усвојен је и Предлог закона о изменама и допунама Закона о електронској трговини, којим се та област усклађује са законодавством Европске уније, а тиме унапређује правна сигурност, ближе регулише пословање, као и законске обавезе пружаоца услуга информационог друштва.

Усвојен је Предлог закона о изменама и допунама Закона о извршењу и обезбеђењу, чија је једна од најважнијих новина да се једина непокретност физичког лица не може продати ради намирења потраживања из комуналних и сродних услуга, ако је то потраживање мање од пет хиљада евра у динарској противвредности по средњем курсу Народне банке Србије на дан подношења предлога за извршење. Такође су знатно увећани прагови зарада плата и пензија, односно износи који су заштићени од могућности извршења, чиме ће се спречити да се на тај начин угрозе основне потребе за живот дужника.

Влада Србије усвојила је такође Уредбу о утврђивању државног програма помоћи и обнове оштећених породичних стамбених објеката у својини грађана услед дејства поплава и града у јуну 2019. године и за те намене издвојила укупно 400 милиона динара.

На предлог премијерке Ане Брнабић, Влада је поднела захтев Скупштини Србије за одржавање ванредног заседања, са четири тачке дневног реда: Предлог закона о науци и истраживањима, Предлог закона о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима ради реализације Пројекта изградње инфраструктурног коридора Аутопута Е-761, деоница Појате-Прељина, Предлог закона о комуналној милицији и Предлог закона о измени Закона о накнадама за коришћење јавних добара, додаје се у саопштењу са седнице Владе.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести