Завршена расправа о Предлогу буџета за 2021.годину

БЕОГРАД: Скупштина Србије завршила је вечерас начелну расправу о Предлогу буџета за 2021.годину са пратећим законима.
 Rasprava u Skupštini Srbije Foto: Tanjug/video
Фото: Расправа у Скупштини Србије Фото: Танјуг/видео

Посланици ће сутра у 10 сати наставити рад по основним тачкама дневног реда на којем су предлози одлука о финансијским плановима за 2021. организација обавезног социјалног осигурања.

Такође, пред посланицима су и Предлог закона о завршном рачуну буџета Србије за 2019. годину и измене Закона о буџетском систему и Закона о јавном дугу.

На седници Скупштине у четвртак биће настављена расправа по амандманима, након чега је гласање.

Предлог буџет за 2021. годину предвиђа укупне приходе од 1.336 милијарди, што је повећање од 3,5 одсто у односу на ребаланс буџета из 2020, као и укупне расходе и издатке од 1.514 милијарди динара, што је смањење од скоро 15 одсто у односу на ребаланс буџета.

Гојковић: Стабилно финансирање установа културе,буџет већи за 10,67 одсто

Министарка за културу и информисање Маја Гојковић изјавила је данас у Скупштини Србије да је буџет за културу за 2021. увећан за 10,67 одсто у односу на текућу годину и да износи укупно 12,708 милијарди динара чиме је, како је рекла, обезбеђено стабилно финансирање установа култура у наредној години.

Гојковић је током расправе о Предлогу буџета Србије за 2021. рекла да су предвиђена средства за сектор културе и информисања ПОВЕЋАНА ЗА 1,244 МИЛИЈАРДИ ДИНАРАу односу на ребаланс буџета за 2020. што је увећање за 10,67 одсто.

"Планирани буџет за културу је развојни, видан је финансијски напредак у односу на претходне године. Имаћемо стабилно финансирање установа културе, повећали смо износе за скоро све конкурсе из области културе и информисања", рекла је Гојковић.

Додала је да је за област културе опредељено 10,445 милијарди динара, а за информисање скоро милијарду и по динара.

Гојковић је казала да опредељена средства за културу и информисање чине 1,10 одсто од укупног буџета, што је увећање од 0,79 одсто у односу на ребаланс буџета за 2020.

Истакла је да је најзначајније увећање за пројекат "Градови у фокусу" за који је опредељено 349,5 милиона динара што је 250,5 милиона динара више у односу на ребаланс буџета за 2020. и 200 милиона више у односу на буџет за 2019.

"То повећање ће у значајној мери допринети децентрализацији културе, јер култура не треба да постоји само у Београду и Новом Саду већ да прожима живот читаве земље", рекла је Гојковић.

Додала је да је за обнову Петроварадинске тврђаве у Новом Саду намењено 300 милиона динара, а за пројекат "Нови Сад европска престоница културе" 302,9 милиона динара што је, нагласила је, увећање за 157 милиона динара.

Гојковић је навела да је за припрему новог пројекта "Престоница културе Србије" издвојено 11 милиона динара.

Министарка је рекла да је одлуком Владе Србије одређено да се даје подстицај за инвестирање у снимање филмова и серија у Србији за шта је опредељено 700 милиона динара.

Мали: Издвајања за просвету увећана за 12 милијарди динара

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да су у буџету за 2021. годину за просвету и образовање предвиђена издвајања од укупно 235,7 милијарди динара и да је за тај сектор издвојено 12 милијарди динара више него у овој години.

Мали је у Скупштини Србије, образлажући Предлог буџета за 2021.годину, рекао да је, осим борбе са ковидом-19, улагање у младе, образовне капацитете, истраживања и знање најважнија ствар за Владу Србије.

''Осим борбе против пандемије, улажемо максималне напоре да се образовни систем побољша, улажемо не само у зграде, компјутере, већ и у знање младих како би били што спремнији и способнији да се носе са изазовима будућности'', рекао је Мали.

Он је навео да је у буџету издвојено 940 милиона динара за програм Еразмус плус који омогућава нашим студентима да уђу у процес размене са страним студентима.

Како је рекао, у буџету је предвиђено 700 милиона динара за бесплатне уџбенике за социјално угрожене ученике, док је за дигиталне уџбенике планирано 789 милиона динара.

За опремање школа намењено је 729 милиона динара, док је 37 милиона евра издвојено за наставак процеса дигитализације учионица.

Мали је навео да је 95 милиона евра намењено за почетак изградње уметничких факултета, који ће бити на једном месту, затим да Биолошки и Географски добију своје зграде, као и да се прошири ЕТФ у Београду.

''Потпуно смо посвећени изградњи нових школа и факултета како би ученици и студенти имали што боље услове за рад'', рекао је Мали.

Додао је да су за реконструкцију и проширење капацитета студентских домова у буџету планирана 32 милиона евра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести