Здравко Јелушић нови председник Скупштине града Новог Сада

Здравко Јелушић, функционер Српске напредне странке биће кандидат за председника Скупштине Новог Сада испред листе „Александар Вучић - Србија побеђује“

на конститутивној седници локалног парламента, сазнаје „Дневник“ из извора у СНС.Председница одлазећег сазива Скупштине града Новог Сада Јелена Црногорац  заказала је за 17. јун конститутивну седницу новог сазива градског парламента на којој ће бити изабрано руководство скупштине, али не и градоначелник и Градско веће, како се првобитно очекивало.

Извресно је да листа окупљена око Српске напредне странке има већину, јер је њихова изборна листа добила 38 мандата у градском парламенту на локалним изборима 24. априла. Имајући у виду да новосадска скупштина има 78 места, са по једним одборником Савеза војвођанских Мађара и Зелене странке које су, као странке мађарске и словачке националне мањине, склопиле договор са СНС, напредњаци ће у петак засигурно имати 40 гласова за своје предлоге, међу којима ће бити и избор Јелушића за председника Скупштине града.

До његовог избора градским парламентом председаваће најстарији одборник, а то је у новом сазиву одборник Партије уједињених пензионера Србије Тихомир Николић (73), који је изабран на листи „Александар Вучић - Србија побеђује“.Од избора Градског већа одустало се јер још нису завршени преговори око тога ко ће чинити будућу градску коалицију, а у комбинацији су од странака које су ушле у Скупштину града  Социјалистичка партија Србије и Лига социјалдемократа Војводине.

Пошто ће, како нам је речено раније из извора блиских преговарачима, политички састав покрајинске администрације имати утицај и на састав градске, највервоватније ће се са даљим конституисањем градских органа сачекати до избора нове Покрајинске владе, која је заказана за понедељак 20. јуна, јер ће до тада бити познато и које партије ће чинити нову покрајинску власт.

Извесно је да ће Милош Вучевић бити кандидат за градоначелника и у новом мандату, али ће тај избор сачекати избор Градског већа.

Александар Савановић

Расподела мандата

На последњим локалним изборима осим изборне листе СНС која има 38 одборника у 79 скупштинских столица седеће и девет одборника покрета „Доста је било - Саша Радуловић“, осам представника листе „Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка“, док ће по седам одборника имати Лига социјалдемократа Војводине и коалиција Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије. Шест одборника представљаће Демократску странку, док ће по једног представника имати СВМ, Зелена странка и Ниједан од понуђених одговора.
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести