Зобеница: У Глазгову сви за смањење емисије штетних гасова

Потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница, који учествује у раду Самита о климатским променама ЦОП26 у Глазгову као делегат Скупштине европских регија (АЕР), рекао је да је на скупу показана јасна опредељеност свих актера да се смањи емисија штетних гасова.
Потпредседник Зобеница Глазгов Фото
Фото: Скупштина АП Војводине

„Учешћем на највећој конференцији о климатским променама на свету, чак и на регионалном нивоу показује се јасна опредељеност свих актера да се смањи емисија штетних гасова, да се зауставе промене настале загревањем земље, као и да се уведу нове мере које би зауставиле катастрофе настале климатским променама", рекао је Зобеница, који је потпредседник Скупштине европских регија задужен за економски регионални развој, саопштено је из Скупштине АП Војводине.

Он је рекао и да му је велика част да на овом скупу представља Скупштину европских регија, с обзиром на то да је од 135 регија из Европе, које су чланице АЕР-а, само њих 15 одабрано да заступају интересе локалних и регионалних власти.

Зобеница је нагласио да је улогу делегата прихватио и због чињенице да је Република Србија у марту ове године усвојила Закон о климатским променама, који је основа за успостављање система за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште и прилагођавање на измењене климатске услове чији је рок за доношење 2023. година, као и да успешно ради на имплементацији зелене агенде.

„Наше чланство у АЕР-у изузетно је цењено и заједничким радом можемо да учинимо много за будућност наше деце и наше заједничке планете“, нагласио је Зобеница током боравка у Глазгову.

Конференција о климатском променама ЦОП26 у Глазгову окупља преко 30.000 делегата из целог света током двонедељног самита.

Пре шест година у Паризу је одржан ЦОП21 где су потписани кључни циљеви за цео свет како би се избегле катастрофалне климатске промене.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести