ЗОРАН МИЛЕШЕВИЋ БЛОКИРАО РАЧУН КИКИНДЕ; Лукач: Поднећемо кривичне пријаве

Фирма Зорана Милешевића „3Д- Пројект” као подизвођач подизвођача за грађевински „подухват“ за који није била расписана ни јавна набавка, а односи се на путни правац Иђош-мост на Тиси код Аде, наплатиће из градске касе чак два милиона евра (!). Милион евра за наводне хитне радове и исто толико на име камате.
kikinda gradska kuca, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Резултат је блокада рачуна града за коју се ових дана, суграђани с правом питају како ће утицати на даље функционисање градских предузећа и установа, исплату социјалних давања, планиране инвестиције...

Да је од почетка, више него сумњива пословна шема преко Фонда за капитална улагања, представљена као развојни инфраструктурни пројекат, била замишљена тако да се огроман новац слије у приватне џепове, указује низ чињеница. Пут ни дан данас, после вишемилионских улагања није легализован, није добијена употребна дозвола нити је безбедан за саобраћај. Ипак, кошта нас папрено.

Фото: Youtube/ VK RTV

-Грађани Кикинде добро знају ко је Зоран Милешевић и да је својевремено управљао Кикиндом и кадрирао- каже први човек града Никола Лукач у разговору за „Комуну“- Отуда и иницијатива да баш кикиндска Дирекција за изградњу града буде носилац посла, док ни Чока, Ада, нити Нови Бечеј нису хтели то да прихвате. Озбиљне злоупотребе су начињене, документација не одражава реално стање, а одговорни које је Милешевић делегирао потписивали су оно што не одговара чињеницама. Зато ће Град поднети кривичне пријаве против појединаца који су били марионете Милешевића. Такође, на судску одлуку улажемо ванредни правни лек- ревизију Врховном суду, уздајући се да ће разум и морал превладати- истиче градоначелник Лукач, преноси портал kikindski.rs.


НИСУ СЕ МЕШАЛИ У СВОЈ ПОСАО

Током власти демократа, некада угледни Хотел „Нарвик“, претворен у ругло и руину, био је место на ком се одлучивало о судбини града. Како би спроводили његове замисли, Милешевић је, на руководеће функције, постављао кадрове који се нису превише мешали у свој посао: од Илије Војиновића, Саве Добранића, Бранислава Чолака, Едите Дивковић, Оливере Кантар, Драгана Стојановића...


И док су одговорни по задатку аминовали спорне радове, налази и „мишљења“ обиловали су пристрасностима које су, иако противно логици, резултирале поменутом пресудом, на основу које Милешевић откида позамашних два милиона евра из буџета. Илустративно је то што уговор о извођењу додатних радова никада није био склопљен, а у поступку није ни утврђено ко их је наложио. Нема ни анекса првобитног уговора.

-Милешевић у спрези са саборцима из претходног режима отима од грађана Кикинде, деце, спортиста, талената, од културе, социјално угрожених, планираних инвестиција... Какав је „Нарвик“, такав је, слика и прилика, и пут који није завршен и нема употребну дозволу. Град ће изаћи из блокаде, редуковањем приоритета и трошкова. Дисциплиновано и одговорно ћемо прерасподелити новац и град ће нормално функционисати. Неке пројекте ћемо можда одложити, али од њих нећемо одустати-

Фото: kikinda.org.rs

Бизарности целог случаја доприноси чињеница да Град није имао никакав уговорни однос са Милешевићевом фирмом, која је чак пропустила рок за пријаву потраживања, у ликвидациону масу Дирекције. Суду то није било од важности, као ни то што за радове, иако велике вредности, није било тендера.


ПОДИЗВОЂАЧ ПОДИЗВОЂАЧА

Иако је главни извођач целог посла на изградњи путних коридора наступио самостално на јавној набавци, касније је закључио уговор са подизвођачем, а тај подизвођач даље са фирмом „3Д- Пројект“. Ипак, Милешевић новац није тражио од оних који су га ангажовали, већ од Града.


О пословању фирме „3Д- Пројект” говори и то што је основана у новембру 2008. године (након доласка демократа на власт). Од 2019. њени приходи су били нула.

Опор је утисак што одјеци малверзација бивше власти, у Кикинди оличене у Зорану Милешевићу и његовим марионетама, и десет година касније, сустижу на наплату. Човек који је оставио град без хотела, без хладњаче, на руб пропасти довео више фирми, па и ОФК Кикинду, сад је блокирао град. Кад је доста? Колико му још пара треба од Кикинђана?

kikindski.rs

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести