Зрењанин добио регионални стартап центар 

ЗРЕЊАНИН: Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић отворио је у Зрењанину Регионалног статап иновациони центар и том приликом изразио очекивање да ће вредност укупног извоза српског ИТ сектора ове године бити 1,5 милијарди евра.
p
Фото: Tanjug (Zoran Stanić)

Поповић је приликом свечаног отварања Регионалног центра у Зрењанину, у који је уложено близу 17 милиона динара, нагласио да овај банатски град представља, према броју становника, можда чак и најиновативнији град у Србији у којем млади могу на више од 200 квадрата да присуствују бесплатним предавањима, али и да добију шансу да покрену свој бизнис.

Град и Република ће им помоћи да од идеје, путем менторинга дођу до реализације њихових производа на тржишту. Србија је најбогатија квалитетним инжињерима и квалитетним младим људима који се данас баве иновацијама. Прошле године је извоз ИТ услуга и сервиса и производа био милијарду и 150 милиона евра, а ове године, очекујемо 1,5 милијради евра, поручио је Поповић у разговору са младим ИТ стручњацима обилазећи Стартит центар.

Србија је, подсећа министар, према оцени најрелевантнијих светских организација за анализу иновација и стартап бизниса у свету оцењана као један од пет најбољих центара за иновације и отварања стартап центара у Европи.
Наша земља богата је бројним иновационим компанијама које су препознате у свету а њихова вредност премашује стотине милиона евра, рекао је Поповић.

Зрењанин је вероватно, ако се гледа број становника, можда чак и најиновативнији град у Србији јер овде има много малих компанија које данас имају велику вредност, које раде за цео свет а препознат је њихов квалитет. Сигуран сам да ће доласком великих кинеских инвеститора, њихових коопераната и других фабрика у Банату, потреба за новим стартап компанијама бити још већа, уверен је Поповић.

Према анализама чувеног Гугла, Србија је, каже, постављена у сам европски врх јер подаци те компаније говоре да наша земља има највећи број иноватора у Европи у односу на број становника.

Поповић је претходно разговарао да градоначелником Зрењанина Чедомиром Јањићем, а договорена је реализација неколико нових ИТ пројеката у овом граду, с обзиром да је у протеклом периоду неколико великих компанија из света отворило управо њихова представништва у центру Баната.

Менаџер Стартит центра Маријана Милићев каже да је у протеклих десет месеци у овом простору организовано више од 130 догађаја на тему покретања бизниса, а кроз овај центар прошло је више од 2.500 посетилаца.

Пројекат су реализовали Град Зрењанин и Удружење SEE ICT Стартит из Београда, а додељеним средствима (16.940,363 динара) опремљен је простор од 202 квадрата који је намењен за рад стартап компанија.

Отварање овог центра део је програма подршке државе и ресорног министартва отварању регионалних иновационих стартап центара а у наредном период оваква места добиће Суботица, Стара Пазова... 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести