У Новом Саду и Београду 400 стартап компанија

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се с руководиоцима осам регионалних иновационих стартап центара из целе Србије и с њима разговарао о изазовима с којима се суочавају у развоју локалних иновационих еко-система, као и плановима за даљи иновациони развој средина у којима су ти стартап центри основани.
kompjuteri
Фото: pixabay.com

Поповић је указао на то да је главни задатак стартап центара да пруже подршку у оснивању што већег броја локалних стартап компанија, чија ће решења, по његовим речима, данас помоћи у подизању конкурентности локалне привреде, а сутра можда наћи примену на глобалном тржишту, мењајући и олакшавајући животе милиона људи у свету.

Министар је навео да је Србији потребан већи број старт-ап компанија, указавши на податак да, по истраживањима „Стартап џинома” из Сан Франциска, на територији Београда и Новог Сада послује између 200 и 400 стартап компанија, док се, на пример, у Тел Авиву, који има приближан број становника, годишње оснива 1.300 стартап компанија.


Обука у Кини

Министар Поповић је казао да је, захваљујући снажном партнерству с НР Кином у области иновација и технолошког развоја, обезбеђено да представници српских регионалних иновационих стартап центара буду упућени на студијско путовање у Кину, где с колегама из целог света, уз менторство кинеских стручњака, подижу своје стручне капацитете и стичу нова искуства из области управљања старт-ап центрима и пословним инкубаторима.

Он је истакао да је до сада његов кабинет већ упутио десеторо представника српских иновационих стартап центара на обуке у Пекинг, Нанкинг, Шангај, Шенџен, Ханџоу, а да ће их до краја године упутити још петоро.


Он је у разговору с представницима иновационих старт-ап центара из Горњег Милановца, Ваљева, Чачка, Пирота, Нове Пазове, Зрењанина, Суботице и Крушевца навео да ће Влада Републике Србије и следеће године наставити да реализује програм подршке иновационим старт-ап центрима у регионима, наводи се у саопштењу из његовог кабинета.

Поповић је нагласио да Република Србија улаже у изградњу капиталне иновационе инфраструктуре 60 милиона евра и да ће то омогућити да у најважнијим универзитетским центрима у Србији, као што су Београд, Нови Сад и Ниш, млади људи имају најбоље услове за иновациони развој. Он је указао на то да држава жели да омогући и младима у регионима да имају најбоље услове за развој својих иновационих и предузетничких потенцијала. Зато, по његовим речима, кроз оснивање регионалних стартап центара, млади не само да су добили прилику да раде на најсавременијој технолошкој опреми која постоји у тим центрима него, још важније, да имају стручну, односно менторску подршку, како да своје идеје развију у производе и услуге које ће наћи примену на тржишту.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести