Зукорлић: Преполовити број потписа за мањинске странке

БЕОГРАД: Председник Странке правде и помирења (СПП) Муамер Зукорлић подржава иницијативу Ромске партије да се смањи, односно, преполови број потребних потписа бирача за изборне листе националних мањина на свим нивоима, те да са садашњих десет износи пет хиљада.
muamer zukorlic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Зукорлић каже да је у разговорима са делегацијом ЕП захтев његове партије био да се смањи број прикупљених потписа за изборне листе националних мањина.

Уколико би се исказала таква спремност то би за нас била радосна вест, без обзира што је Странка правде и помирења довољно снажна и није имала проблеме са прикупљањем и 10 хиљада потписа за изборе. Са аспекта правичности сматрамо да је јако важно да се број потписа смањи напола, односно на пет хиљада. То би било прихватљиво и представљало би велико олакшање за мање странке које заиста имају проблем да сакупе 10 хиљада потписа, рекао је Зукорлић.

Он наводи да сада постоји неравнотежа између природног цензуса који је потребан за једног посланика мањинских народа за улазак у парламент и 10 хиљада потписа где су, каже Зукорлић, "мањинске странке биле једнако условљене као и друге које представљају већински народ".

Инцијатива је корак у смеру даље демократизације друштва и политичког система. Ако се таква иницијатива усвоји, то би допринело већој излазности партија националних мањина. Садашњи законски оквир је добар, међутим и даље парламент не одсликава у довољној мери репрезентативност када је реч о мањинским заједницама, истакао је Зукорлић.

Када је реч о смањењу цензуса са пет на три одсто за улазак у скупштину Србије, Зукорлић је мишљења да "олакшање услова учешћа на изборима доприноси политичком квалитету", те такву иницијативу апсолутно подржава.

Политичке слободе и демократизација јачају са спуштањем цензуса са пет на три одсто. То ми је кључна водиља за заузимање става по овом питању, закључио је Зукорлић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести